Spa og Wellness i Spa Piestany, Slovakiet
Log ind Log ind
Spa og Wellness i Spa Piestany

Spa og Wellness i Spa Piestany

Et halvt hundrede km nordøst for Bratislava kommer vi denne tidlige forårsdag til Slovakiets berømte kurby Piestany.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Spa Piestany

Ved Piestany har man gennem flere hundrede år kendt til - og udnyttet - de varme kilder og deres helbredende og forebyggende virkning på sjæl og legeme. Fra ca. 2.000 meters dybde hentes det 67-69 grader varme og meget mineralholdige vand op gennem otte forskellige boringer og pumpes ud i de forskellige termalbade. Vandet renses naturligvis ikke, da man ønsker at bibeholde de forskellige helsebringende mineraler, hvor svovl er det dominerende. Hele området kaldes Spa Piestany og omfatter en række gode hoteller, der ligger i en stor park på en halvø i spadsereafstand fra selve byen. Omkring halvøen flyder floden Váh samt en tilstødende kanal.

Forårsstemning i Piestany

Foråret er allerede godt i gang og på Hotel Balnea Esplanade, hvor vi bor, er der fra øverste etage fin udsigt til det omkringliggende område med tilhørende golfbane. I den udendørs pool bader folk i det tempererede vand og en spadseretur gennem parken bekræfter, at foråret er kommet. Blomsterne pibler frem, træerne er begyndt at springe ud og fuglene har travlt. 
På Váh-floden er der aktiviteter med roning, kajakpadling og langs flodbredden sidder folk og fisker i solskinnet. En gang- og cykelbro leder os over Váh-floden og frem til selve byen. På broen har man travlt med at fodre de mange svaner, der svømmer rundt nedenfor.

Inde i byen ses flere ældre bindingsværkshuse og andre bygninger og rundt omkring sidder folk på fortovscaféer og nyder solen og forårsstemningen.

Udgangspunkt for vandreture

På et bakkedrag - det eneste i hele området - leder vandrestier op til Restaurant Koliba, hvorfra der er en glimrende udsigt til nabo-landsbyen Banka. Har man lyst til en længere vandretur, kan man fortsætte ad den mærkede rute (blåt og hvidt) længere op og ind over bakkedraget. Og det bliver udsigten bestemt ikke ringere af. Her kommer man forbi en af de mange små vinmarker, med vinstokkene i snorlige rækker på den sydvendte skråning. Her springer et rådyr ud over markerne bagved og forsøger at komme væk i skovbrynet. Udsigten mod nord viser bakkedrag med marker forberedt med årets afgrøder og mod syd ses Váh-floden og bagved - i den fjerne varmedis - skimtes røgen fra et kraftværk. 
Har man mod på en endnu længere tur, er ruten markeret til de næste tre timers vandring!

Thermia Palace

Tilbage på Spa Piestany besøger vi det renoverede hotel Thermia Palace - hele områdets stolthed. Hotellet er oprindeligt fra 1912 og bygget i Jugendstil (Art Nouveau) og i 2006 har hele hotellet fået en gennemgribende renovering, så det fremstår som et 5-stjernet hotel - uden at det er gået ud over byggestilen. Indenfor fører en smuk trappe os op forbi ruder med glasmosaik og frem til hotelværelserne, der er smagfuldt og luksuøst indrettet. I stue etagen findes alle de behandlingstilbud som de øvrige otte hoteller på området også har. Her findes opvarmede termalbade, vandmassage, sauna etc.

Opløsningen

Nu er det blevet min tur til behandling. Bademesteren fra herreafdelingen kalder mig ind fra venteværelset og anviser mig et omklædningsrum. Kun iført et løst omslået lagen lukkes jeg ind i badet, der umiskendeligt lugter af svovl og henvises til vaskerummet. Lagnet hænges på en knage og renvasket vader jeg nøgen ned i det 39 grader varme svovllugtende vand. Her er seks andre herrer, som tavse lader sig opvarme af vandet. Her må ikke tales højt. Her må ikke svømmes. Her skal være absolut ro - så krop og sjæl kan få fred. 
Der går et kvarter. Langsomt arbejdes varmen - og svovlen, der skal være specielt godt for forhøjet blodtryk - ind i kroppen på mig. Der går endnu et kvarter og jeg er ved at være opløst. Har man glemt mig? Nej, bademesteren kalder mig op og i mit omklædningsrum lægges jeg på briksen og svøbes ind i et varmt tæppe. Sveden driver af mig. Jeg kan mærke pulsen banke helt ned gennem rygsøjlen. 
Der går fem minutter, så kommer massøren og henter mig. Han taler lidt engelsk, men vi snakker ikke under massagen. 
Jeg slapper af og nyder den fulde kropsmassage, han giver mig. Efter ca. et kvarter har han været gennem fødder, ben, ryg og nakke - og jeg er på ny genfødt.

Fakta om Slovakiet

Hovedstaden i Slovakiet er Bratislava.

Befolkningstal: Ca. 5,5 mio.

Areal: Ca. 49.035 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 894 km til Bratislava.

Mest besøgte attraktion: Bratislava. 

Mere information:

Turistinformation: Slovakiet