Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Slovenian Tourist Board
Lasse Løndahl Henriksen
Fotograf
Skal jeg være helt ærlig, var min viden om Slovenien ret begrænset, inden mit første rigtige besøg i landet. Det var noget med eks-Jugoslavien og måske lidt Balkan musik til Eurovisionens melodigrandprix. Men en rundtur i den vestlige del af landet, fik åbnet mine øjne, for et desværre ofte overset ferieland, der trods, eller måske nærmere på grund af sin placering mellem de populære områder i det nordøstlige Italien og Kroatien, sjældent er et sted vi danskere tager os tid til at nyde.
Slovenien er et lille land, selv set med danske øjne. Landet er faktisk lidt under halv størrelse af Danmark, rent arealmæssigt, og antallet af indbyggere er omkring to millioner. Det betyder at afstandene mellem de forskellige byer og attraktioner - i fugleflugt - ikke er særligt store, men man skal dog være forberedt på, at det kan tage lidt tid at komme rundt på de små snoede bjergveje. Til gengæld er udsigten fra mange af disse bjergområder så smukke, at man nærmest får åndenød og mange steder finder man udmærkede skisportssteder.
Bjergene er også velegnede til både kortere og længere trekkingture, hvor du kan komme helt tæt på naturen.
Trods landets størrelse findes her over 28.000 vingårde, der årligt producerer mellem 80 og 90 millioner liter vin. Størstedelen af vinen bliver dog produceret til eget forbrug af de lokale, hvorfor man ikke har hørt så meget til dem på det internationale marked. Kommer du til landet sidst på sommeren, kan du opleve vinhøsten. I mange af de små landsbyer har de adskillige vinkældre, hvor de lokale mødes om aftenen for at synge, feste og drikke vin. Udover de private vinproducenters vinkældre, findes der i dag også større vingårde, der bl.a. producerer til eksport. En af de største er co-operativet Vipava 1894, i Vipava. Her kan du få en rundvisning i produktionen, inden en solid frokost med tilhørende vinsmagning af de lokale varianter.
Er du vinentusiast, kan det anbefales at tage en tur langs Vipava vinruten og besøge nogen af de mange hyggelige, mindre gårde, som f.eks. vingården Miška, der ligger i den lille landsby Erzelj i den øvre del af dalen. Stedet er en hyggelig familiedrevet gård, der har lavet vine gennem mange generationer. Har du en aftale i god tid, serverer familien et lækkert aftensmåltid, der selvfølgelig passer godt til deres brede udvalg af egenproducerede vine. Hvis ikke du har tid til at besøge hele vinruten, kan du også vælge at besøge Vinoteka Vipava, der er en vinforretning i Vipava by, hvor du har mulighed for både at smage og købe praktisk talt alle de forskellige vin varianter der findes i hele regionen. Der er noget for enhver smag.
Det er nemt at komme til at tage et par kilo på under en tur til Slovenien! Madkulturen er meget inspireret af det italienske samt det østrigske køkken - samtidig med tanke for, at der gennem tiden som bondesamfund også har været brug for store mængder energi. Suppe er fast tilbehør til frokosten ligesom pølser, salami, vindtørret skinke og de mange forskellige lokale oste også hører sig til. Og så er de meget glade for kager som dessert. F.eks. er strudel samt et utal af forskellige højtidskager yderst populære. Du kommer helt sikkert ikke til at gå sulten fra bordet.
Nedenfor kigger vi nærmere på nogen af de spændende steder der findes i Slovenien. Blandt andet hulen Križna Jama, hvor man har fundet rester af over 2.000 forhistoriske hulebjørne.
Ljubljana er vel nok en af Europas mest hyggelige hovedstæder. Byen er ikke meget større end Aarhus og emmer af afslapning og historie. Den gamle borg troner over byens stemningsfyldte gader, der byder på shoppingsmuligheder af enhver art. Samtidig er der et skønt leben omkring Ljubljanica-flodens bredder med masser af cafeer, markedsboder og gadeunderholdning.
Badestrande - og i det hele taget kystlinje - er ikke det, Slovenien har mest af. Mellem Italien i nord og Kroatien i syd er der kun 47 km. kystlinje i den slovenske del af Istrien. De fem havnebyer Ankaran, Izola, Piran, Portorož og Koper kan dog stadig tilbyde gode sandstrande til badeferien. Koper har siden Romerriget været en vigtig havneby i området og hele byen er gennemsyret af maritim stemning. Når man går i byens gader, er man ikke i tvivl om, at byen har været under indflydelse af især Venedig - hvilket tydeligt ses i arkitekturen på blandt andet katedralen og det prætorianske palads. Cafeer og hyggelige fiskerestauranter er med til at understrege den afslappede atmosfære.
Landets historie har helt tilbage fra Romerriget været en lang blanding af invasioner fra praktisk talt alle dets naboer - hvilket selvfølgelig også har sat sit præg på landet. Der findes fæstningsanlæg og små borge rigtig mange steder og det kan være ret spændende at besøge dem. Endda eksisterer der stadig ret velbevarede anlæg fra romersk tid som f.eks. i Ajdovšcina, hvor flere tårne stadig eksisterer. Det på trods af den kraftige Bora vind, der om vinteren når hastigheder på op til 220 km/t. Derfor ser man også ofte at indbyggerene lægger sten oven på tagene for at holde på tagstenene.
I de mange slovenske bjerge er der et utal af huler, hvoraf flere er endda meget store. Der findes let tilgængelige "showhuler" som den berømte Postojna hule, hvor man blandt andet har sat lys op. For de mere eventyrlystne er der mere spænding og udfordring i at bevæge sig ind i nogen af de andre huler og grotter. En af dem kunne være Križna Jama hulen nær byen Podlož. Hulen er over otte kilometer dyb, og noget af det der gør hulen særlig, er de over 50 store søer og de mange vandløb der findes i hulen. Mange steder bliver man nødt til at krydse søerne med båd, hvis man skal længere ind i hulen. Hulen er også kendt for de mange fossile rester af hulebjørnene, der uddøde for omkring 28.000 år siden. Guiden viser blandt andet et kranie og flere knoglerester frem, og det giver et indtryk af hvor store bjørnene var. Samtidig udpeger han også spor efter bjørnenes kløer, der er ridset så dybt ind i klipperne, at de tydeligt kan ses. Fascinerende.
Det er nemt at komme til Slovenien. Du kan flyve direkte fra København til Ljubljana fire gange om ugen eller dagligt via f.eks. Frankfurt, London Stansted, München, Paris, Wien og Zürich. Vælger du at tage turen i bil, er der ca. 1.400 km fra den danske grænse til Ljubljana. Husk at du skal købe vignette for at køre på de slovenske motorveje. Der findes hoteller i alle standarder og prislejer. Vil du campere finder du også campingpladser i alle kategorier og mange af dem har faciliteter af høj standard. Mange steder finder du også autocamperpladser, de såkaldte motorhome stops. Faciliteterne her varierer, nogen steder kan du kun koble strøm til og tømme toilet samt fylde vand på vognen. Andre steder, som motorhome stop i Koper by, er faciliteterne af meget høj kvalitet med bad mv.
Slovenien ligger i Centraleuropa og grænser op til både Italien, Kroatien, Østrig og Ungarn. Landet blev selvstændigt d. 25.6. 1991, efter Jugoslavien gik i opløsning, og siden 2004 har landet været medlem af både EU og NATO.
Hovedstad: Ljubljana
Befolkningstal: Ca. 2 mio.
Afstand fra Danmark: Ca. 1400 km fra den dansk-tyske grænse
Mest besøgte attraktion: Ljubljana, Postojna grotten og Bled søen
Mere information: