Gennem Asturien og Galicien til Santiago de Compostela i Nordspanien
Log ind Log ind
Gennem Asturien og Galicien til Santiago de Compostela i Nordspanien

Gennem Asturien og Galicien til Santiago de Compostela i Nordspanien

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Best Travel

På denne rundrejse i Nordspanien besøges interessante byer og naturfænomener i de selvstændige regioner Asturien og Galicien.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Ribadesella - en eksklusiv badeby

På vej mod byen Oviedo gøres et kort ophold i badebyen Ribadesella ved Rio Sella, hvor rigmænd - de såkaldte indianos - har opført eksklusive ejendomme langs den smukke sandstrand Playa de Ribadesella. Indianos kaldte man de spanske emigranter som i tusindvis i slutningen af 1800-tallet drog til Amerika for at skaffe sig en formue og senere vendte hjem som rigmænd. Men der var naturligvis kun de færreste forundt.

Det mondæne Ribadesella i Asturien

Det mondæne Ribadesella i Asturien

Oviedo - hovedbyen i Asturien

Don Pelayd (eller Don Pelagius levede ca. 685-737) var en adelsmand, der grundlagde kongeriget Asturien i 718. Kongen er kendt for at indlede den kristne generobring fra maurerne der i 711 erobrede Den Iberiske Halvø. Som konge af Asturien betragtes han som stamfaderen til alle senere monarkier i Spanien og Portugal. Det lykkedes først i 1212 at fordrive muslimerne som kaldte landet al-Andalus. Kongeriget Granada overgav sig som det sidste - dog først i 1492.

Konge af Asturien Don Pelayd

Konge af Asturien Don Pelayd

På en guidet spadseretur gennem Oviedos gamle bydel besøges katedralpladsen med udsigt til den alt dominerende katedral San Salvador der er bygget i 1200-tallet med tilføjelse af tårnet i 1500-årene - men med rødder tilbage til 700-årene, hvor katedralen blev grundlagt. På pladsen ses bl.a. statuen La Regenta af kvinden Ana, der er hovedperson i den spanske roman af samme navn. Statuen, der er fra 1997, er særlig berømt for sin detaljerigdom. Også det fine palæ Palacio de Valdecarzana-Heredia fra begyndelsen af 1600-årene er værd at se nærmere på. På turen ses bl.a. ærkebiskoppens palads, det arkæologiske museum, flere kirker og ender ved Oviedos rådhus.

Katedralen El Salvador i Oviedo

Katedralen El Salvador i Oviedo

Oviedo har et utal af bronzeskulpturer bl.a. statuen La Lechera - Mælkepigen - der er en hyldest til de kvinder som bar mælk til byen med deres æsler. Du ser den mandlige fiskesælger og den smukke kvinde som også sælger fisk. På markedspladsen står et par kvinder - for blot at nævne nogle få af byens mange statuer.

Skulpturen La Lechera - Mælkepigen

Skulpturen La Lechera - Mælkepigen

Besøg også markedshallen Mercado El Fontan, hvor du kan købe delikatesser med hjem - f.eks. vakuumpakket ost eller pølse.

Markedshallen

Markedshallen

På rundrejsen gøres et kort stop ved udstillings-og kongrescentret der er en helt unik bygning med form som en skal med brede riller tegnet af den spanske arkitekt Santiago Calatrava. Centret blev officielt åbnet da det var helt færdigt i 2011 og er i dag et af Oviedos nye vartegn.

Udstillings- og Kongrescenter - et vartegn for Oviedo

Udstillings- og Kongrescenter - et vartegn for Oviedo

Kulturcentret Centro Niemeier i Aviles

Et andet kulturcenter er den brasilianske arkitekt Oscar Niemeiers center i Aviles, der blev indviet i 2011, hvor der gøres et kort stop på vejen mod Cudillero - blot for at se arkitekturen.

Kulturcentret Centro Niemeier i Aviles

Kulturcentret Centro Niemeier i Aviles

Cudillero - en utrolig smuk fiskerby

Mange regner fiskerbyen Cudillero for en af de smukkeste byer på Asturiens kyst, da de pastelfarvede huse kliner sig op ad de omkringliggende bjergvæggene og nærmest danner et romersk amfiteater. I Cudillero er der markeret flere vandreruter op mellem husene og længere ind i bjergene. Giv dig tid til at spadsere op gennem de mange smalle trapper mellem de tætliggende huse til et par af udsigtspunkterne og se det hele lidt oppefra.

Den idylliske fiskerby Cudillero

Den idylliske fiskerby Cudillero

Fra et særligt betontårn Mirador de la Estrecha har du også en perfekt udsigt til havneindløbet og mod fyrtårnet. Måske er det i denne fiskerby, at du skal smage risretten paella med friske skaldyr?

Udsigtspunktet Mirador de la Estrecha

Udsigtspunktet Mirador de la Estrecha

Foz - mest til badeferie

Denne dag slutter i badebyen Foz på endnu et 4-stjernet hotel - det populære badehotel OCA Playa de Foz som ligger meget tæt på stranden. Både fra værelsernes dejlige terrasser samt fra restauranten er der fri udsigt mod stranden og havet. Følger du strandpromenaden ind mod centrum kommer du forbi badestranden og den lille havn, men ellers er her ikke meget at komme efter. Foz er mest til badeferie – og det var der flere som fornøjede sig med. Lidt nord for hotellet ses nogle klipper ude i Biscayabugten - Os Cairos - hvor mågerne har dannet en koloni.

Hotel OCA Playa de Foz

Hotel OCA Playa de Foz

Playa de las Catedrales - et sjældent naturfænomen

Rundrejsen fortsætter ind i regionen Galicien og her besøges de helt særlige klippeformationer Playa de las Catedrales - Katedralernes Strand. Det er naturligvis forbundet med livsfare at bevæge sig langs klinten, så du skal tage trapperne ned til stranden, hvilket kræver at det er lavvandet.

Det er en sand fryd for sanserne at spadsere hen over den fine næsten tørlagte, lyse sandstrand, der er omkring 100 meter bred fra klint til hav, og nærme sig de enorme strandklipper, som det barske havs bølger gennem årtusinder har brækket af klinten og nu danner megastore klipper. Flere af klipperne er enorme som katedraler og har store åbninger, hvor mere blødt stenmateriale er vasket væk. Også langs klinten ses overraskende stenformationer med huller og huler, ligesom der er lange tunneller, som du kan gå gennem.

Ankomst til Playa de las Catedrales

Ankomst til Playa de las Catedrales

A Coruna - med byvandring

Du er også tæt på havet i Galiciens næststørste by A Coruna, hvor der arrangeres en byvandring i den gamle bydel. Langs havnen ser du nogle af byens karakteristiske hvide bygninger med masser af vinduer, hvor der indimellem står bygninger opført i art nouveau. Du får set byens centrale plads Plaza de Maria Pita med det kommunale palads som er rådhuset fra begyndelsen af 1900-årene. Den 10.000 m2 store plads med arkader er opkaldt efter den lokale heltinde Maria Pita, der medvirkede i forsvaret af A Coruna, da englænderne angreb i 1589. Maria Pita var med ved fronten og greb spyddet som bar et banner og dræbte kommandanten, hvilket ses på pladsens statue. De demoraliserede englænderne trak sig tilbage, hvorefter Maria Pita sprang op på muren og råbte de berømte ord: ”Hvem der har ære, følg mig”. Englænderne opgav og flygtede tilbage til deres skibe.

Den hvide byggestil i A Coruna

Den hvide byggestil i A Coruna

Du kommer forbi A Corunas ældste kirke Iglesia de Santiago der blev grundlagt i 1100-årene og blev et nationalt monument i 1972. Ikke langt herfra ligger Plaza de Constitucion med Kaptajnernes Palads - Palacioo de Capitana - fra midten af 1700-årene. Du kommer gennem nogle af A Corunas smalle gader med de hvide balkoner, kommer forbi klostret Santo Domingo, inden du når parkanlægget Jardines de San Carlos, hvor den skotske general John More er begravet. Fra den højtliggende park er der et fint udsyn over havnen. Overfor ligger militærmuseet, som har en stor samling våben og uniformer. Men museet springes over, da bussen venter på at bringe dig ud til Herculestårnet.

A Corunas ældste kirke San Santiago

A Corunas ældste kirke San Santiago

Torre de Hercules

Herculestårnet går for at være verdens ældste fyrtårn, da det første fyr på stedet blev bygget under den romerske kejser Trajan i 100-tallet. Det 55 meter høje Herculestårn, der blev ombygget i 1800-årene, står på toppen af en klippe helt ude ved den forrevne Atlanterhavskyst. Ved tårnets rod kan du se, hvorledes de indvendige 234 trin følger tårnets ydermur markeret med en stribe. Ved siden af tårnet står et lille hus, hvor en original sten med latinsk indskrift fra romertiden kan ses. Nyd udsigten fra tårnets udsigtsplatform - både mod havet og byen. Herculestårnet blev i 2009 erklæret en verdensarv af UNESCO.

Torre de Hercules

Torre de Hercules

O Grove og muslingefarme

O Grove er en lille fiskerby, der er berømt for sine skaldyrsfarme, og ligger ved Arousa-flodens udløb i Atlanterhavet. Netop dette giver gode betingelser for opdræt af bl.a. muslinger og denne formiddag er der udflugt med en båd for at høre mere om muslingeopdræt. De små muslinger fæstes på lange tove som sænkes i vandet neden under tømmerflåder og efter en vis tid er muslingerne så store, at de kan høstes. Hvert tov vejen omkring 400 kg., hvorfor der anvendes kraner for at løfte muslingerne op. På sejlturen rundt i Arousabugten - Ria de Arousa - bliver der lejlighed til at smage på helt friskkogte muslinger ledsaget af lokal galicisk hvidvin eller sodavand ad libitum.

O Grove er kendt for sine skaldyrsfarme

O Grove er kendt for sine skaldyrsfarme

Adega Paco y Lola - vin i Meano

Dagen afsluttes med et besøg på den moderne vingård Paco y Lola med en detaljeret og meget grundig forklaring af vinfremstillingen samt en efterfølgende vinsmagning, inden rundrejsen i Nordspanien slutter i Santiago de Compostela.

Vingården Adage Paco y Lola i Maeno

Vingården Adage Paco y Lola i Maeno

Santiago de Compostela - et pilgrimsmål

Det er da også en af Spaniens smukkeste byer der besøges af os turister og tusinder af pilgrimme som har vandret hele - eller dele af pilgrimsruten Camino de Santiago. Med en særdeles velkvalificeret lokalguide er denne formiddag koncentreret ved katedralen, der er bygget omkring graven med apostlen Jakob (på spansk Santiago). Det var en bonde med navnet Pelayo der i år 813 opdagede Jakobs grav, som gjorde Santiago de Compostela til et af kristendommens vigtigste pilgrimssteder. Katedralens museum besøges, ligesom der er omvisning i katedralen. 

Pilgrimsmålet - katedralen i Santiago de Compostela

Pilgrimsmålet - katedralen i Santiago de Compostela

Herefter sker rundvisningen omkring den enorme katedral for at se nærmere på de omkringliggende skønne pladser og bygninger i det historiske centrum. At Santiago de Compostella er populær, vidner de årligt ca. 10 millioner besøgende gæster om.

Parador Hostal dos Reis Católicos

Parador Hostal dos Reis Católicos

Eftermiddag til egne oplevelser

Har du ikke tidligere været i Santiago de Compostela, kan det anbefales at spadsere rundt mellem de middelalderlige galiciske huse med skæve og smalle gader, se flere kirker og klostre og nyde en frokost på en af de mange fortovsrestauranter, mens folk passerer forbi.

Katedralen i Santiago de Compostela fra en anden vinkel

Katedralen i Santiago de Compostela fra en anden vinkel

Parque de Alameda

Vil du lidt væk fra de ofte overfyldte attraktioner, kan du gå en tur i parkanlægget Alameda, hvor du fra østsiden af højen har det bedste udsyn mod Santiagos katedral. På toppen af denne fredfyldte park ligger kirken Santa Susana og rundt omkring er der blomsterprydede vandbassiner.

Opgang til Parque de Alameda

Opgang til Parque de Alameda

Bom Jesus do Monte i Braga, Portugal

Denne rundrejse slutter faktisk ikke i Nordspanien, men i Portos lufthavn i Portugal. På vejen dertil gøres der et længere ophold ved helligdommen Bom Jesus do Monte ved byen Braga. Du kan vælge at tage togelevatoren op til bjergtoppen og kirken og ned igen. Det specielle ved denne togelevator er, at det er den nedadgående togvogn, når tanken er fyldt med vand, som trækker den opadgående vogn op.

Bom Jesus do Monte i Braga

Bom Jesus do Monte i Braga

Du kan som pilgrimmene vælge at gå ad de mange trapper derop. Dog behøver du ikke at gå på knæene som de troende pilgrimme gør. Undervejs ser du flere sekskantede kapeller, hvor tableauer med livagtige terracotta-figurer fortæller historien om Jesus sidste dage og ruten på Via Dolorosa mod Golgata.

Gå op og se kapellerne med Jesus sidste dage

Gå op og se kapellerne med Jesus sidste dage

Zig-zag-trappen op ad bjergsiden er omgivet af frodig skov og opdelt i flere plateauer hver med sin fontæne. På bjergtoppen står kirken som blev opført mellem 1784 og 1811 til erstatning for en tidligere kirke, ligesom her er et smukt parkanlæg med blomster og statuer. Udsigten ned over trapperne og dalen med Braga er betagende. Bom Jesus do Monte kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 2019.

Kirken på bjergtoppen

Kirken på bjergtoppen

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Best Travel

Turistinformation: Spanien