Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Det første du imponeres over, når du ser Toledo, er byens beliggenhed på et klippefremspring med Tajo floden på tre sider. Byen har på den måde lettere kunne forsvare sig mod fjender, som der gennem historien har været rigeligt af. Helt tilbage fra romerrigets indtog på den Iberiske halvø, har der været strid om byen, der har ligget strategisk godt, for både handel og krig. Udsigten ud over den vidstrakte La Mancha slette er ganske betagende. Bag de gamle bymure gemmer der sig historier, der vil fascinere de fleste. Der er ikke langt mellem de forskellige seværdigheder, men gaderne er smalle og der er stejlt, så har du små børn med kan det anbefales at tage dem i bærestol i stedet for at skubbe en klapvogn.
Det tog mere end 100 år at bygge San Ildefonso jesuitterkirken, der blev grundlagt i 1629 og er bygget i barok stil.
Indtil den spanske inkvisition i 1492 fordrev de fleste jøder og muslimer, havde de tre religioner levet i relativ fredelig sameksistens, hvilket også har været med til at sætte sit tydelige præg på byens mosaik af forskellige religiøse og kulturelle bygninger. Siden 1800-tallet er denne fredelige sameksistens blevet genoprettet, og det er fascinerende at gå gennem de smalle gader og bare opleve indflydelsen fra alle de tre store religioner, og det endda i fodsporene på en af Danmarks svel nok mest kendte rejseskribenter. HC Andersen besøgte nemlig Toledo i 1863 og har skrevet digtet Toledo om sit besøg i byen. Det var også på disse kanter Don Quijote sammen med sin hjælper Sancho Panza, sloges med vindmøllerne, som han mente var uhyrer.
Cervantes roman om den berømte ridder, er oversat til mere end 100 sprog og betragtes i dag som verdens første moderne roman. Overalt er de to spanske stoltheder afbilledet i blomsterbede, på metalskilte og statuer. Hvis du vil udforske den gamle bydel kan det anbefales at du bruger minimum to dage, men på en dag kan du sagtens nå at se de største attraktioner, så som katedralen, fæstningen og El Grecos hjem.
Malerier, metalskilte, figurer og statuer af Don Quijote og hans trofaste væbner Sancho Panza, finder du over hele byen.
Den græske maler med det besværlige navn Domenikos Theotocopoulos kom til Toledo i 1577 for at male altertavlen i klostret Santo Domingo el Antiguo. Han blev hurtig kendt som "grækeren" og deraf navnet El Greco, der også blev hans kunstnernavn og i øvrigt det navn alle kender ham for.
El Greco skulle kun have været i byen indtil altertavlen var færdig, men han endte med at blive i Toledo frem til sin død i 1614. En rekonstruktion af hans hus er i dag et museum, hvor flere af hans mest kendte værker hænger.
Når du går gennem Toledos gader, er der en type butikker du ikke kan overse, nemlig de mange våbenforretninger, der sælger sværd og knive, samt rustninger, lavet i det berømte Toledo stål.
Siden omkring år 500 fvt. har Toledo været kendt for produktionen af våben og rustninger, i den særlige type stål, der består af en sammensætning af to stållegeringer, som er behandlet efter helt bestemte foreskrifter. Det betyder at stålet er både ekstremt hårdt og samtidig eftergivende, hvilket er kvaliteter man havde brug for i kamp, men som også gør at klingerne er helt perfekte til f.eks. køkkenknive. Har du købt dig en køkkenkniv i Toledostål, har du en kniv for livet. Toledos stål har været eftertragtet, bl.a. af de romerske legioner, og mange andre steder har man forsøgt at lave tilsvarende klinger, her i blandt i Damascus og Tamagahane, som også er blandt de førende producenter af lige netop stål til sværd og knive.
Husk at hvis du vil have et souvenirsværd med hjem, skal du have blankvåben tilladelse, som du kan få ved henvendelse til det danske politi. Det kan anbefales at holde dig opdateret med lovgivningen på politiets hjemmeside, eller ved henvendelse på din lokale politistation. Hvis du skal have f.eks. en køkkenkniv med hjem, og du skal flyve, må kniven ikke puttes i håndbagagen.
Toledo har i omkring 2500 år været verdensberømt for kvaliteten af de sværd. I dag kan du også købe mere moderne replikaer af diverse filmrekvisitter, som sværd fra Ringenes Herre.
Hvis du ankommer til Toledo, med campingvogn, autocamper eller telt, finder du et par km uden for byen, campingpladsen El Greco, der ligger i det kuperede terræn. Du kan sagtens gå fra ind til centrum, men du kan også vælge at tage bybussen, der går lige uden for campingpladsen direkte til centrum, og så gemme energien til Toledos mange stejle gader. Campingpladsen er opdelt i terrasser, så der er flere forskellige pladser at vælge i mellem. Du kan få delvis udsigt ud over byen og Tajo floden, der bugter sig forbi i dalen. Faciliteterne er fine og rengjorte. Det helt store trækplaster er nok friluftsbadet, der virkelig trækker efter en varm dag i den gamle bydel.