Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
På vejen mod Spaniens største helligdom Santiago de Compostela passeres regionens største by Vigo med en gammelt fæstning. Lidt tilbagetrukket fra Atlanterhavet ligger fæstningsværket højt på en bakke med et vidt udsyn både mod Vigo-fjorden og Galiciens største by Vigo langt under os. Fortet er i dag anlagt som en park med fine spadserestier, som fører op til toppen og fæstningsmuren. Her er både kanoner og kunstværker i parken. I fjorden dyrkes muslinger på store farme, der ses som ringe i vandet. Vigo er da også Spaniens største fiskerihavn.
Fæstningen Castelo do Castro ligger højt over Vigo
Utallige er de pilgrimme der gennem århundreder har vandret ad Jakobsvejen - Caminoen - mod Spaniens største helligdom katedralen i Santiago de Compostela, der er monumentet for apostlen Sankt Jakob, over hvis grav kirken er bygget. Legenden fortæller, at apostlen Sankt Jakob (på spansk Santiago) døde i Jerusalem i år 44 og at at hans tilhængere sejlede ham til Spanien for at begrave ham på en mark, hvor han tidligere havde prædiket. Graven blev i 814 genopdaget af en eneboer, som så et særligt lys fra en ledestjerne (Compo Stela). Dette fund samlede de kristne og kong Alfonso II af Asturien (760-842) byggede den første kirke på stedet. I middelalderen kunne katolikker få tilgivelse for deres synder ved at gå bodsgang til hellige steder som Jerusalem, Rom og nu også Santiago de Compostela og snart valfartede pilgrimme til stedet.
Santiago de Compostela besøges hvert år af omkring 265.000 pilgrimme og det anslås, at op mod 400.000 pilgrimme vandrer delstrækninger på pilgrimsruten Caminoen, der for de flestes vedkommende starter i den nordspanske by Pamplona - omkring 800 kilometer fra Santiagio de Compostela. Ofte har pilgrimmene ikke den nødvendige tid og kræfter til at gå hele strækningen på én gang, hvorfor mange deler ruten op i delstrækninger og vandrer så et stykke ad gangen hvert år. Vil man have det hele med, kan turen påbegyndes to stedet i det sydfranske. Men man kan også vandre mod Santiago de Compostela op gennem Portugal - og det er en helt anden historie.
Katedralen i Santiago de Compostela
På Praza do Obradorio foran katedralen får du en fornemmelse af byens størrelse. Oven på tidligere kirker blev den nuværende katedral grundlagt i 1075 og udbygget gennem de følgende århundreder. Det er mulighed for at overvære den daglige pilgrimsmesse kl. 12.00 - og det er et tilløbsstykke. Her kan du være heldig at opleve verdens største røgelseskar blive svunget frem og tilbage med en fart på op til 68 km. i timen. Men det sker kun ved særlige lejligheder. Vil du have en siddeplads, kan det svare sig at komme i god tid.
Katedralen er denne dag under renovering, hvilket desværre tager noget af synet til dette imponerende bygningsværk fra os, men vi kan så glæde os over, at man i fremtiden kan nyde den renoverede katedral.
Til venstre for katedralen ligger det tidligere hospital fra 1499 - Hostal dos Reis Católicos - der nu er et eksklusivt hotel - en parador. Gå ind gennem den prægtige indgangsportal og se de flotte indergårde og oplev hotellets eksklusive miljø.
Over for katedralen - stadig på Praza do Obradorio - ligger Rajoy-paladset fra 1766, der i dag er rådhus og regeringsbygning for regionen Galicien. Kommer du her om aftenen, kan du opleve musikere i klassiske dragter underholde med galicisk musik under buegangene
Portal til katedralen
Byen har naturligvis mange flere interessante bygninger end der kan omtales i denne rejseartikel, men som eksempel herpå kan nævnes klosteret San Martino Pinario med den næsten 100 meter lange facade fra 1600-årene. Også det spartansk indrettede franciskanerkloster med kirken San Francisco bygget mellem 1742 og 1749 oven på en tidligere kirke grundlagt af Frans af Assisi i 1214. Eller den meget smukke kollegiegård ved Colexio de Fonseca fra 1522 med renæssancebuer og med Alfonso III de Fonseca siddende midt i det tidligere universitet - i dag hovedbibliotek - der ligger i byens populære gågade Rua do Franco. Man forstår at Santiago de Compostela kom på UNESCO's verdensarvsliste i 1999.
En rigtigt god udsigt ud over byen fås om eftermiddagen fra Alameda-parken.
Pilgrimsvandre ved klostret San Martino Pinario
På bakken bag byen ses noget hvidt rage op - nærmest som et isbjerg - og det tiltrækker naturligvis ens opmærksomhed. Der er et par kilometer ud til bjerget Monte Gaias, hvor Santiagos de Compostelas kulturby ligger og for at komme frem til det må du bestige bjerget ad de anlagte stier. Du kan naturligvis tage en taxa, hvis du ikke er godt gående. Kort sagt er dette mesterlige bygningsværk, som den amerikanske arkitekt Peter Eisenman har skabt, bare imponerende.
Her går lys og skygge, form og farver op i en højere enhed. De bølgende bygninger og de skrå vægge er belagt med farverige stenplader, der changerer i gyldne og rødlige mønstre. Hele området er belagt med forskellige belægninger på jorden, som skal symbolisere de mange ruter, som pilgrimsvandrerne møder på deres vej mod Santiago de Compostela.
Som mange andre prestigebyggerier har denne kulturby også været forsinket pga. gentagende store budgetoverskridelser, administrative genvordigheder og pengemangel som følge af den økonomiske krise i begyndelsen af 2000-årene. Men nu er bygningerne færdige og rummer hovedbibliotek, arkiv og museum for international kunst, ligesom her findes konferencefaciliteter samt en café. Mere kommer givetvis til. Har du en time tilovers, kan det absolut anbefales at slå et smut forbi kulturbyen og se den udefra.
Et "isbjerg" rager op bag bakken
Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.
Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.
Areal: Ca. 505.990 km²
Afstand fra Danmark: Ca 2.075 km. til Madrid
Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.
Mere information: