10 steder du skal opleve på Øland
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve på Øland

10 steder du skal opleve på Øland

Øland er ikke ”bare” en ø, det er en ø, der er hel særlig og så ligger den kun ca. fem timers kørsel fra Danmark. Vi har taget turen rundt i autocamper og fundet 10 steder du skal opleve. Vi begynder på det sydligste punkt.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Ølands ”flotteste” fyr

På Ølands sydspids markerer fyrtårnet Ölands södra udde, i daglig tale kaldet Långe Jan, afslutningen på Øland, og herfra er der kun Østersøens åbne vidder. Långe Jan er Sveriges højeste fyrtårn og med sine næsten 42 meter, går det for at være Ølands flotteste fyr. Långe Jan kan bestiges om sommeren, og der er hele 192 trin at gå i lag med. Fyrtårnet er ubemandet og fuldautomatisk i dag. Det blev tændt første gang 1. november 1785.
Långe Jan Öland

Fugleparadis ved Lange Jan

Naturen Ved Lange Jan er noget helt særligt, og det enorme fuglereservat, der ligger rundt om sydspidsen trækker millioner af fugle til området. Siden fuglestationen Ottenby Fågelstation blev indviet i 1946, har man noteret over 400 forskellige arter, hvilket er stort set alle af de 470 fuglearter, der lever i Sverige. Ringmærkning er fuglestationens vigtigste opgave og hvis du gerne vil se fugle behøver du ikke nødvendigvis selv medbringe en kikkert. Der står altid folk herude og nogle af dem har virkelig udstyret i orden og du kan sagtens få lov til at kigge med. Der er også større sælkoloni.
Fågelreservat Öland

Åbne vidder på Stora Alvaret

Ølands særprægede natur består af en enorm kalkstensslette kaldet Alvar, og det er af disse kalksten, de verdenskendte og meget eksklusive ølandssten brydes. Flere steder på Øland kan du med det blotte øje se kalkstenslagene. Stora Alvaret er et enormt naturområde, der 37 km langt og 15 km bredt og dækker 260 km2 eller det der svarer til ca. en fjerdedel af hele Øland. Flere steder kan du stille bilen og gå en tur ved at følge varderne og det er vigtigt, for du kan hurtigt fare vild i det flade landskab. Stora Alvaret er på UNESCOs verdensarvsliste, fordi både flora og fauna er noget helt særligt. Hvis du vil opleve de vilde orkider, er den bedste årstid maj og juni. Guidet vandretur kan anbefales.
Stora Alvaret Öland

Ølands mange møller

Allerede når du kører over den betalingsfrie bro fra Kalmar til Øland, ser du de første gamle stubmøller. Der var en gang over 4.000 fordelt over hele øen, men i dag er der er godt 300 tilbage, og mange af dem er imponerende. Ved Lerkaka står der fem på rad og række, og ved Störlinge står der syv. Begge steder er det let at parkere og gå en tur i området.
De fem møller ved Lerkaka på Öland

Mærk historiens vingesus ved Borgholm Slot

Borgholm Slot ved byen af samme navn er ikke bare stort, men også fascinerende. Som alle andre borge og slotte i Europa er det du ser i dag kun den sidste del af historien. Borgholm Slot nedbrændte i 1806, og siden da har det stået som ruin. En velbevaret ruin, der danner en form for kulisse for både udstillinger og aktiviteter. De første beretninger om et forsvarsværk går tilbage til 1100-tallet, og siden da er Borgholm blevet bygget om mange gange. Sæt god tid af til at besøge den enorme ruin og den tilhørende indendørs udstilling.
Borgholm Slot på Öland

Kom tæt på kongefamilien

Det er ikke bare for turister, at Øland er noget hel specielt. Den svenske kongefamilie har altid haft et nært forhold til Øland og har tradition for at holde Kronprinsesse Victorias fødselsdag d. 14. juli på Øland. Solliden Slot, der er nabo til Borgholm Slot og i arkitektur minder om en italiensk villa, er familiens sommerresidens og selve slottet er ikke åbent for offentligheden, men du kan gå en tur i slotsparken med de smukke haver. Guidet rundtur kan anbefales.
Solliden Slot på Öland

På vej ned til Solliden ligger der et lille spisested, der hedder ”Kaffetorget”, og her spiser du godt, og servicen er helt i top. På mange måder føler man, at man sidder og spiser hjemme hos Emil fra Lønneberg. De hjemmebagte kanel- og kardemommeboller skal prøves.
Matt & Dryck Öland

Ølands største vindmølle

Byen Sandviks er, ud over at være en hyggelig lille kystby med en charmerende havn, også byen, hvor Ølands største vindmølle står. Den er også en af de største af sin slags i hele verden. Den er af hollandsk oprindelse, bygget i Vimmerby i 1856, men kom til Øland i 1885. Den er 26 meter høj og har otte etager. Afstanden mellem vingerne er 24 meter, så møllen ses på lang afstand. Der er en fin lille udstilling ved møllen og en lille cafe.
Sandviks Kvarn på Öland

Raukerne ved Byrum

Raukerne ved Byrum er endnu et naturfænomen på Øland. Havet har gennem 490 mio. år eroderet den bløde kalk væk, så det kun er den hårde del af kalken, som står tilbage. På en 600 meter lange kyststrækning, kan du opleve ca. 120 rauker og de højeste af dem er fire meter høje. Her er utrolig smukt sidst på dagen og du kan være heldig at opleve en uforglemmelig solnedgang. Øen, der troner mod vest er ”Blå Jungfrun”, der er en nationalpark, hvor det højeste punkt er 85 moh. Øen kan besøge med båd fra Øland.
Raukerne ved Byrum på Öland

Måske Ølands bedste strand

Der er flere steder på Øland, hvor du med stor fornøjelse kan hoppe i vandet. Ved Böda på nordøstkysten er den hvide sandstrand ca. fem km lang og flere steder kan du stille bilen og let komme på stranden. Der er også adskillige skønne campingpladser i området. Nordøst for Grankullavik ligger vraget af skonnerten ”Swiks”, der strandede i 1926. I 1954 blev det kastet op stranden i en storm. Det er også i dette område du kan opleve Trolleskoven. På modsatte kyst på vej ud til fyrtårnet Långe Erik, ligger Neptuni Åkrar, der er et andet naturfænomen på Øland. Her går kalkstenslagene direkte ud til havet.
Solnedgang ved Raukerne på Öland

Nordspidsens flotte fyr

På nordspidsen af Øland står fyrtånet Långe Erik, der er fra 1845 og 32 meter højt. Det troner smukt på en lille ø, hvor du kan vælge at gå en lille tur enten ad Fyrstien, der går rundt langs kysten eller bare rundt på den lille ø. Hvis du vil op i fyrtårnet, er det åbent om sommeren. Der er en fin parkeringsplads før broen ud til øen, hvor der er plads til biler og autocampere. Det er der iøvrigt mange af de steder, hvor du har behov for at stoppe undervejs. Det er noget af det, som gør Øland hel ideel til kør-selv ferie og ferie i autocamper, fordi du har din autocamper med undervejs. Det er også en god ide at tage cykler med, hvis du ikke vil leje.
Långe Erik på Öland

Se test af den Carado autocamper, som vi kørte rundt i på Øland

Fakta om Sverige - Öland

Öland er Sveriges næststørste ø og ligger i Østersøen ud for Kalmar.

Befolkningstal: Ca. 26.000.

Afstand fra København: Fem timer

Størrelse: Ca. 137 km. lang og 16 km. bred - kyststrækning: 300 km. Det samlede areal er ca.1.345 km²

Mest besøgte attraktioner: Ölands fyrtårne og vindmøller, kalkstenssletten Store Alvar, Borgholm samt borganlægget Eketorp

Husk: Praktisk tøj, gode sko og tag evt. cykler med. De kan også lejes

Antal campingpladser: Ca. 25
Antal autocamperholdepladser/stellplätze: Ca. 15

Mere information:

Turistinformation: Sverige

Turistinformation: Øland

Campingpladser på Øland

Få meget mere Anne-Vibeke Rejser

Adgang til ALT indhold på AnneVibekeRejser.dk
Streaming af Tv-programmer i fuld længde - altid over 100 stk.
Næste online Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Paris
De bedste rejsetips i et nyhedsbrev ca. to gange hver måned
Næste online foredrag: Guide til Azorerne
Se og gense over 50 foredrag fra hele verden
Ja tak, lad mig se noget mere!
Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben