Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Selv om Sverige er Europas fjerde største land og ti gange større end Danmark, tager det blot en enkelt dag at køre fra København ad E4 til hovedstaden Stockholm. Byen blev grundlagt før 1000-tallet og fik sit navn, fordi man nedgravede en barriere af stolper ved indløbet til Sveriges tredje største sø Mälarn. Her mødtes Mälarns ferske vand med Østersøens mere salte brakvand. Iflg. sagaerne blev stedet kaldt Stocksundet heraf navnet Stockholm. På grund af byens mange øer og det omkringliggende vand kaldes Stockholm også populært for Nordens Venedig.
Fremme først på aftenen sker indkvarteringen på Clarion Hotel Amaranten der ligger på øen Kungsholmen og tæt på Stockholms gamle rådhus, der i dag huser byretten.
Det gamle rådhus huser i dag Stockholms byret
For at orientere sig lidt og bedømme afstandene i storbyen går første spadseretur ned til vandet ved Riddarfjärden. Overalt langs kajanlæggene i Stockholm ligger skibe og motorbåde, og følges kajen mod centrum passeres Stadshuset, der er det nye rådhus færdiggjort i 1923. Stadshuset er et af Stockholms arkitektoniske vartegn og naturligvis ses Tre Kroner på toppen af det 106 meter høje rådhustårn. Det er i Stadshuset at den årlige nobelprisfest afholdes.
Forskellige skibe ses overalt langs kajen i Stockholm
En af dagene arrangeres der en dagstur til Ålandsøerne. Bussen kører til Kapellskär omkring 90 km. nord for Stockholm, hvorfra færgen fra Viking Lines sejler gennem den smukke skærgård mod Ålandsøerne. Den 40 km. lange sejltur tager ca. 2 timer og 15 minutter, inden skibet passerer de yderste skær ved den gamle lodsstation Kobba Klintar og er fremme ved kajen i hovedstaden Mariehamn, hvor bussen kører fra borde.
Ålandsøerne er en del af Finland, men har selvstyre med egen regering, eget flag og frimærker og det officielle sprog er svensk. I dag har Ålandsøerne ca. 30.000 indbyggere heraf lever ca. 12.000 i Mariehamn.
Mariehamn, der blev hovedstad i 1861, ligger på en odde med færger på den vestlige side og en marina på den østlige. Mellem de to havne er der godt en km. Trods den korte afstand kører bussen frem til første attraktion i Mariehamn, hvorfra der spadseres videre gennem byen.
På vej mod Ålandsøerne
Pommern er et skotskbygget jernskroget sejlskib og blev søsat i 1903. Det er det ældste firmastet skib i verden i dets oprindelige tilstand. Skibet var tyskejet og senere under græsk flag indtil en skibsreder fra Ålandsøerne købte det i 1923. Pommern fragtede korn mellem Australien og De Britiske Øer ind til 2. Verdenskrig. Efter krigen blev Pommern doneret som museumsskib og er i dag et af Mariehamns vartegn. Omkring skibet er der bygget en træbro over en dok som giver mulighed for at spadsere rundt om fartøjet. Pommern ligger neden for Søfartsmuseet og er en del af museet. Et besøg i Søfartsmuseet og på Pommern er der dog ikke tid til på denne endagstur.
Museumsskibet Pommern i Mariehamn
Du kan vælge at følge den guidede tur med rejselederen eller gå gennem Mariehamn på egen hånd. Byen er lille og meget let at finde rundt i, da byen er klassisk opbygget med gader parallelt med hinanden. Følger du Stora Gatan kommer du gennem den grønne esplanade af lindetræer og her ligger St. Görans Kirke fra 1927 med interessante vægmalerier. Spadserer du langs Södragatan, der er en af Mariehamns ældste gader, ser du flere spændende træhuse med diverse udskæringer.
Rådhusparken neden for Stadshuset bugner af blomstrende buske og her ses en statue af den russiske kejserinde Maria Alexandrovna som Mariehamn er opkaldt efter. Gågaden - Torggatan - har fere charmerende bygninger og caféer, ligesom der er mulighed for at handle i de mange butikker - flere med nordisk design. Fra bussens holdeplads ved Stadshuset fortsætter turen i bus rundt på Ålandsøerne.
Ålands Lyceum - et forberedende gymnasium
Skt. Olafs Kirke, som middelalderkirken i Jomala faktisk hedder, er opført mellem 1260-1280 og anses for at være Finlands ældste kirke. Her er der tid til at spadsere en tur over kirkegården og rundt om denne gamle granitstenskirke.
Sct. Olafs Kirke i Jomala er Finlands ældste kirke
På en mindre høj ved vandet ligger ruinerne af Ålandsøernes eneste middelalderslot Kastelholm, der har rødder tilbage til 1380’erne. Op gennem tiderne har slottet været ejet af den svenske krone med slottets storhedstid under Gustav Vasa (1496-1560) og hjemsted for lensmændene Kastelholm Slot var således hjemsted for Ålandsøernes administration. Efter flere brande forfaldt slottet og blev til sidst opgivet. Slotsruinen kan besøges, men denne gang er der blot tid til at spadsere en tur omkring det.
I nærheden ligger frilandsmuseet Karlsgården med gamle træbygninger fra Ålandsøernes fortid som gårde, lader, stalde, smedeværksteder og røgsaunaer samt vindmøller m.v. som også kunne være et besøg værd.
Kastelholm Slot ligger på en høj næsten omgivet af vand
Efter at have nydt ålandskager og kaffe på restaurant Furulundsgården er der mulighed for at se nærmere på den nærved liggende Bomarsund Fæstningsruin. Efter den finsk-russiske krig i 1808-1809 blev Ålandsøerne den vestligste del af det russiske imperium. Det blev besluttet at opføre et kæmpemæssigt forsvarsanlæg på denne udpost af imperiet og byggeriet af Bomarsund blev påbegyndt i 1830. Mange russere militærfolk og håndværkere kom hertil, så Bomarsund blev efterhånden også en civil by med beboelser, forretninger samt skoler opført i en cirkel omkring det militære anlæg. Stedet blev et politisk og økonomisk centrum på Ålandsøerne med mere end 3.000 beboere. Forsvarsanlægget blev dog aldrig fuldført, for under Krimkrigen (1853-1856) blev Bomarsund beskudt og ødelagt i 1854 af de allierede franske og britiske tropper. Det var en begivenhed der var medvirkende til at Ålandsøerne senere blev en demilitariseret øgruppe.
Bomarsund Fæstningsruin
Efter rundturen kører bussen retur til færgen og på sejlturen mod Sverige bydes der på færgens store buffet inklusive drikkevarer og kaffe og efter middagen er der underholdning med levende musik. Hen under aftenen når bussen hotellet i Stockholms centrum.
Aftenunderholdning på Viking Line
Efter at have nydt udsigten udover farvandet Strömmen og Stockholms profil til øerne fra et udsigtspunkt på Södermalm, kører bussen til Gamla Stan, der er den ældste bydel i Stockholm og ligger på byens centrale ø Stadsholmen.
Neden for kongeslottet starter en guidet byvandring eller du kan vælge at gå egne veje. Via Slottsbacken kommer du op til kongeslottets ydre slotsgård, hvor livgarden holder vagt ved siden af de opstillede kanoner. Siden 1000-tallet har stedet været kongelig residens, men det oprindelige slot brændte ned i 1697 og først i 1754 blev det nuværende slot taget i brug.
Kongeslottet, der tilhører kongefamilien, som det har gjort i mere end 500 år, har mere end 600 værelser og flere museer. Udover at kongen og dronningen har arbejdsværelser og repræsentationslokaler, danner slottet de ceremonielle rammer for besøgende statsoverhoveder, som skal i audiens hos kongen. Kongefamilien bor til daglig på Drottningholms Slot uden for Stockholm. Ved siden af kongeslottet står Storkirken som under denne storbyferie er under renovering. På Slottsbacken finder du også Den Finske Kirke, med bygninger fra 1640’erne og som i 1725 blev hjemsted for den finske menighed i Stockholm.
Ad smalle brostensbelagte gader med gule og okkerfarvede huse kommer du rundt i denne spændende bydel med mange spændende butikker og restaurationer i gamle middelalderkældre. Fra den vestlige side af Gamla Stan er der fin udsigt til Riddarholmskirken på naboøen Ridderholmen. Riddarholmskirken har siden 1600-tallet fungeret som kongelig gravkirke.
Kongeslottet i Gamla Stan
Centralt i Gamla Stan ligger Stortorget der tidligere var byens markedsplads. Torvet har en tidligere brønd og som domineres af den imponerende børsbygning fra 1778 en på den ene side og nogle originale huse fra midten af 1600-årene på den anden side af torvet. Det var her på Stortorget at det stockholmske blodbad fandt sted i 1520. Kong Christian den 2. blev efter sejren over svenskerne i 1520 konge over Sverige og det skulle fejres med en tredages kroningsfest. Kongen havde tidligere lovet den svenske regent Sten Sture, som faldt under krigen, amnesti, men mod slutningen af festen blev deltagerne pludselig lukket inde og anklaget for kætteri. Kættere skulle straffes med døden. I de efterfølgende to dage blev 82 stockholmske adelsmænd, gejstlige og folk fra borgerskabet som havde sympatiseret med Sten Sture halshugget på Stortorget så blodet flød ned ad gaderne. Henrettelserne førte ikke til den ro som kong Christian 2. – der fik øgenavnet Christian Tyran - havde håbet på, men i stedet til stigende oprør. Allerede året efter mistede den danske konge herredømmet over Sverige.
Stortorget hvor Det Stockholmske Blodbad fandt sted i 1520
Blodet fra Stortorget har sikkert flydt ned ad Köpmansgatan, hvor du på Köpmanstorget finder en statue af Sct. George der dræber dragen.
Köpmangatan
Den Tyske Kirke, som ligger lidt klemt inde bag de gamle middelaldergader, er fra 1642 og et levn fra den tyske dominans under Hansaforbundet. Fra østsiden af Gamla Stan er der udsigt til Nationalmuseet på den anden side af vandet. Længere mod nord ligger Ridderhuset også fra midten af 1600-tallet med flot dekorerede mure i nederlandsk barok med flere statuer af forskellige guder for krig og kunst.
På øen Helgeandsholmen ses Rigsdagshuset med Moder Svea på tagets top. Fra Rigsdagshuset styres landets politik og her holder embedsmændene i den politiske administration til.
Tårnet ved Tyska Kyrkan
Langs dele af kajen er der opsat en spændende fotoudstilling om Sveriges natur. Den er værd at bruge tid på. Dramatiska Teaten - Dramaten - har til huse i en flot bygning fra 1908 opført i jugendstil med guld belagte søjler. Foran teatret ses en buste af dramatikeren August Strindberg.
Ved Gustaf Adolf Torg - naturligvis med en statue af kong Gustav 2. Adolf (1594-1632) højt til hest - ligger Den Kongelige Opera fra 1898 og bag denne ses Skt. Jacobs Kirke fra 1643 men ombygget flere gange. En af Stockholms populære handelsgader er Drottningsgatan, hvor du finder alle de kendte modeforretninger, restauranter, gøglere m.m. som findes på en gågade.
Fotoudstilling om den svenske natur langs havnefronten
På Skansen, der udover at være frilandsmuseum med historiske huse og gårde fra forskellige dele af Sverige, har Skansen også et afsnit med nordiske dyr, ligesom du finder forskellige tilbud til børn med mindre tivoli-aktiviteter. I frilandsmuseets gamle bydel nydes en klassisk frokost med kødboller og tyttebær i den historiske bygning Stora Gunga, hvorefter der er et par timer til at gå på opdagelse på egen hånd i det store parkanlæg. Det er værd at besøge de gamle bygninger og bl.a. se hvorledes de åbne værksteder fungerer. Undervejs rundt på Skansen finder du også et omfangsrigt udvalg af svenske træer og buske - og ikke mindst pryd- og nyttehaver. Her iblandt ses også en smuk rosenhave.
Gammel bydel på frilandsmuseet Skansen
I Skansens nordlige del ligger afsnittet med de nordiske dyr og at iagttage dyrene er altid populært. Verdens største hjort elgen – også kaldt Skovens Konge – har et stort område hvor både elgtyr og elgko holder til. Nok så spændende er det at iagttage de brune bjørne som du faktisk kan møde på en vandretur i de svenske fjelde. Også jærven kan du møde om ikke andet så se jærvens store fodspor i sneen. Sjældnere ses nordens største rovdyr lossen, da den er meget sky. Her er naturligvis også rensdyr, sæler m.m.
Denne aften skal du selv finde et sted at spise middag og orker du ikke at tage langt væk, kan det anbefales at besøge restauranten Spisa hos Helena der ligger blot 50 meter fra Clarion Hotel Amaranten. Her er maden velsmagende og betjeningen er både hurtig og imødekommende.
Blandt de nordiske dyr ses elgen - skovens konge
En nydelig jernbro fører over til Djurgården, hvor en af Stockholms største attraktioner ligger – Vasamuseet - med det kongelige orlogsskib Vasa. På skibets jomfrurejse den 10. august 1628 nåede det blot at sejle 1.300 meter før det kæntrede og sank. De 64 tunge kanoner (tungere end man tidligere havde sejlet med) i skibets to kanondæk var rullet frem, så skibet fik en let hældning. Samtidig kom en let brise, som fangede de store sejl og fik skibet til at krænge. Da man pga. en konstruktionsfejl ikke havde en ordentlig ballast i kølen, kunne Vasa ikke rette op og resultater blev katastrofalt. Vandet fossede ind ad de nederste åbne kanonporte og flere søfolk nåede ikke at komme i sikkerhed og gik ned med Sveriges stolthed. Skibet lå urørt på bunden af Stockholms havn indtil marinearkæologer fandt det i 1956. Herefter begyndte det store arbejde med hævningen som skete i 1961, hvorefter skibet blev konserveret så det ikke rådnede ved at komme op af vandets mudder.
Efter at have overværet en kort film om Vasas skæbne med hævning, konservering og restaurering er der tid til at se nærmere på det enorme skib. Vasamuseet har flere etager, så du kan iagttage skibet fra forskellige vinkler.
Vasamuseet på Djurgården
Det var kong Gustav 2. Adolf som lod skibet bygge og da kongen var kendt som Nordens Løve, var det naturligt at galionsfiguren på Vasa blev en løve på fire meter og med en vægt 450 kg. Langs skibets sider kan de mange kanonporte ses. Det mest imponerende er måske den 18 meter høje agterstavn som er prægtigt udsmykket med hundredvis af udskårne træfigurer - som dengang var i strålende farver. Langs med skibets bagbordsside ses en model af Vasa som giver et glimrende indblik i skibets proportioner.
Udover selve skibet findes udstillinger med genstande fra redningen, kanoner, lerkar etc. ligesom modeller viser opbygningen af de forskellige skibsdæk. Et tableau viser Vasa i forskellige bygningsstadier. Nok så spændende er det, at man har genskabt udseendet på nogle af de sømænd som druknede under forliset og ligget gemt i skibet i mere end 300 år.
Model af Vasaskibet
Efter besøget på Vasamuseet er det muligt at se nærmere på Stockholm på egen hånd. Djurgården er kendt for sine mange museer bl.a. Det Nordiske Museum, Abba-museet m.m., men det nærliggende Vikingmuseum er også et besøg værd.
På vikingmuseet kan du lære mere om denne historiske epoke med udstilling som fortæller om hvem vikingerne egentlig var. Mest interessant er det at komme med på en historisk rejse gennem vikingetidens Europa. På en 11 minutter lang tur i en selvkørende ”spøgelsesvogn” møder du Ragnfrid hjemme på Frösala Gård. Husbonden Harald har formøblet familiens formue og Ragnfrid sender Harald på vikingetogt for at redde gården og familiens ære. Hvis dette ikke lykkes, er de nødt til at bortgifte deres datter Sigrid. Så følger du Haralds spændende færd med slavehandel og kampe samt den dramatiske hjemrejse med en stor sølvskat.
Det Nordiske Museum ligger lige ved Vasamuseet
På øen Skeppsholmen er det admiralitetets højtliggende bygning der tiltrækker sig opmærksomhed. Huset blev påbegyndt i midten af 1600-årene og indeholdt bl.a. rådssal og krigsretten og har været anvendt til forskellige formål gennem årene. Først ved en senere ombygning kom hjørnetårne og spir samt de fine gavle til og bygningen ligner i dag lidt af et overflødighedshorn. Admiralitetets hus der er fredet ses bedst fra vandtårnet på den klippefyldte top af Skeppsholmen. Overfor ligger Skeppsholmskirken bygget i empirestil mellem 1824 og 1842.
Fra flere steder omkring Stockholms havn er der udsigt til et stort hvidt, tremastet sejlskib, der ligger til kaj ved Skeppsholmen. Det er det tidligere fragt- og skoleskib ”af Chapman” bygget i England i 1888. Siden 1949 har skibet været en del af STF’s vandrehjem med 152 sengepladser.
Admiralitetets Hus på Skeppsholmen
En bro fra 1880 fører over til den lille ø Kastellholmen, hvor du møder en rød pavillon med et charmerende tårn. Pavillonen blev tidligere benyttet til den kongelige skøjteklub. Yderst på øen ligger selve kastellet og fra øens klippetop er der et glimrende udsyn til havnen med de store luksuslinere samt færger - og ikke mindst til Gröna Lund Tivoli på Djurgården.
Pavillon på Kastellholmen
Opholdet i Stockholm afrundes med en middag på den historiske restaurant Movitz der er indrettet i en kælder fra 1600-årene i Gamla Stan og dagen efter er hjemrejsen påbegyndt. Denne gang med et længere ophold ved Bergs Sluser der indgår som en del af Götakanalen – Sveriges største anlægsprojekt - hvor du på seks dage sejler fra Göteborg til Stockholm - eller omvendt - og kommer gennem elve, søer og kanaler samt et utal af sluser.
Ophold ved Bergs sluser der indgår som en del af sejlturen på Götakanalen
Hovedstaden i Sverige er Stockholm.
Befolkningstal: Ca. 10 mio.
Areal: Ca. 447.435 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm
Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m.
Mere information: