Kullaberg - et kulinarisk hjørne af Skåne, Sydsverige
Log ind Log ind
Kullaberg - et kulinarisk hjørne af Skåne

Kullaberg - et kulinarisk hjørne af Skåne

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Visit Sweden

Skåne og skånekost har absolut intet med hinanden at gøre og det beviser vi på denne miniferie til Kullen i det nordvestlige hjørne af Skåne.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Skåne er kendt som Sveriges spisekammer og kaldes vidtløftigt til tider for Sveriges svar på Provence og Toscana. Og lidt om snakken er der da, for vi får dette bekræftet, da vi en efterårsdag i september besøger nogle af områdets producenter, specialbutikker og prøver nogle af Kullabygdens bedste hoteller og restauranter.     

Æbler er en god råvare

Æbler er en god råvare

Kartofler hos Larsviken Gårdbutik

Første stop er på Larsvikens Gård i udkanten af byen Viken, hvor familien Persson i sjette generation driver en af Sveriges fineste kartoffelgårde med flere hundrede forskellige arter kartofler. Mange fine gastronomiske udmærkelser har gården fået, ligesom den leverer de sunde, velsmagende knolde til en række af Sveriges fineste restauranter, der forstår at sammensætte de helt rigtige kartofler til deres forskellige menuer. Ud over egenproducerede grøntsager, hvor årstiden afgør udvalget, sælges der i gårdbutikken andre lokalfremstillede kvalitetsprodukter som f.eks. koldpresset rapsolie, tørrede urter og knækbrød. Vi finder også hjemmelavede chips fremstillet af kartofler og andre rodfrugter som f.eks. rødbede.
Vi prøvesmager forskellige kartofler, hvilket er mere interessant, end det måske umiddelbart lyder, men med op mod 500 forskellige sorter er der noget at vælge mellem. Og så kan vi naturligvis købe lidt med hjem.

Utallige sorter kartofler hos Larsviken Gårdbutik

Utallige sorter kartofler hos Larsviken Gårdbutik

Oldsberg Ost

I byen Höganäs ligger en osteforretning lidt ud over det sædvanlige. Her har den farverige Monica Oldsberg sin butik, der udover oste også har andre delikatesser at tilbyde, og efter lidt prøvesmagning af et par kvalitetsoste kan vi bestemme os for hvilket stykke vi vil bringe med os hjem.
Vidste du, at der for at fremstille ét kg. ost skal anvendes 12 liter mælk, og at en ko i gennemsnit spiser 100 kg. græs og drikker 50 liter vand for at kunne producere 35 liter mælk om dagen?
Monica arrangerer også vin- og ostesmagning.

Oldsberg ost i Höganäs

Oldsberg ost i Höganäs

Strand Hotell i Arild

På nordsiden af Kullaberg ligger den idylliske lille landsby Arild lige ned til vandet i bugten Skälderviken. Allerede for meget længe siden lokkede Arild med sit unikke skånske miljø mennesker til sig. Ikke mindst kunstmalere, der søgte det særlige lys tæt ved havet, som vi kender det fra skagensmalerne. Med nærheden til havet og de stejle klipper på Kullaberg er her mulighed for mange forskellige aktiviteter. Her kan man bade, dykke, padle havkajak, klatre på klipperne, komme på tur med motorbåd, fiske, ride på islandsk hest eller spille golf på en af de to nærliggende golfbaner. Man kan også vandre en tur ind over klipperne på Kullen og opleve det helt unikke landskab i naturreservatet.
For de som ikke søger de mere udfordrende aktiviteter, kan man besøge nogle af Kullabygdens mange berømte keramikværksteder.
Ved frokosttid er vi fremme i Arild og et naturligt valg er at besøge restauranten i Strand Hotell, hvor der serveres traditionel sydsvensk mad fremstillet af regionens råvarer med islæt fra det nysvenske og sydeuropæiske køkken. Fra den smukke restaurant med kakkelovn og veranda liggende højt i Arild har vi udsigt over byen, den maleriske havn og Skälderviken, mens vi nyder en persillerodssuppe, der efterfølges af paneret hellefisk. Hotellet har i hovedbygningen syv individuelt indrettede, charmerende værelser - flere med balkon, og i "Udsigten" findes seks smagfuldt indrettede værelser, der alle har altan. Stedets hyggelige atmosfære får mange gæster til at komme tilbage.

Strand Hotell i Arild

Strand Hotell i Arild

Hotell Rusthållardgården i Arild

Lidt længere inde i Arild ligger Hotell Rusthållargården, hvor vi nyder eftermiddagskaffen. De ældste dele af gården stammer fra 1675, da man rev et vagttårn ned på det nærliggende Krapperup Slot og brugte nogle af de store sten til den nuværende bygning. I 1892 omdannedes den gamle gård til Hotel Arild og i 1904 overtog den nuværende familie hotellet og ændrede samtidig hotellets navn til Hotell Rusthållargården.
I hotellets restaurant, der er kendt i hele Sydsverige, bestræber man sig på at genskabe de gamle skånske madretter og bruger kun de allerbedste - og oftest lokalt producerede - råvarer. Havets nærhed og stedets lange jagttraditioner afspejler sig på menukortet. Flere år i træk har Rusthållargården modtaget udmærkelser for Sveriges og Nordens bedste bord, og maden er da også en vigtig årsag til at tilfredse gæster kommer igen år efter år.
Udover den fine gourmetoplevelse og det gamle og atmosfærefyldte hotel, er det den smukke og unikke natur på Kullen, som gæsterne vil opleve enten det er til fods, på cykel eller i kajak. Hotellet, der ikke er for børnefamilier, hjælper gerne med at arrangere guidede ture til f.eks. grotterne på Kullaberg eller en spændende udflugt til Krapperup Slot.
I Rusthållergårdens Spa-afdeling findes finsk sauna, dampbad, pool, jacuzzi, jetstream samt solarium, og man kan man vælge mellem en lang række behandlinger for ansigt og krop. Her tilbydes svensk massage, afslapningsmassage og Shiatsu - japansk kropsmassage, ansigtsbehandlinger for både mænd og kvinder, kropsbehandlinger, bad o. m. a. - alt med naturlige og økologiske produkter.

Rusthållargården i Arild

Rusthållargården i Arild

Kullaberg naturreservat

Naturligvis skal vi opleve Arilds "baghave" naturreservatet Kullen på Kullaberg, men på denne fugtige og lidt grå efterårsdag holder vi os til den store sti og vover os ikke ud på de våde og glatte klipper med risiko for at glide. En klar efterårsdag med træernes gyldne farver og det brusende blå hav var hvad vi havde sat næsen op efter, men sådan er naturen ikke i dag. 
Heldigvis har vi været her tidligere på en forårsdag på Kullen med helt klart vejr, så vi ved, hvilke naturrigdomme Kullen byder på. 
I dag bliver det kun til en lille tur omkring Kullen Fyr - Sveriges kraftigste fyr - som står øverst på klipperne 200 meter over havet og sender sit lys ud over Øresund og Kattegat.

Kullens Fyr

Kullens Fyr

Grand Hotel i Mölle

På den anden side af Kullaberg - på sydsiden - kommer vi frem til den pittoreske by Mölle. Byen var oprindeligt en fiskerby, men fik i 1860’erne et gevaldigt opsving, da Kullaberg blev et kendt udflugtsmål. Allerede i slutningen af 1800-tallet var Mölle kendt for Sveriges første fællesbad, hvor kvinder og mænd kunne bade sammen - naturligvis anstændigt påklædt i uldne badedragter med halvlange ærmer og ben. Dette var alligevel så vovet, at Mölle dengang fik betegnelsen "Det Syndige Mölle". Det afholdt imidlertid langtfra folk i at komme. Nysgerrigheden over disse frigjorte folk nåede langt ud over Sveriges grænser og turisttilstrømningen tog fart. Danskere blev sejlet med dampskib fra København og fra de mindre byer op langs Øresundskysten, og der kom turister fra Tyskland, hvortil der var direkte tog. Selv Kejser Wilhelm besøgte stedet.
Det legendariske og smukke badehotel Grand Hotel blev bygget i 1909 højt over byen med en enestående udsigt til byen, havnen, havet og mod vest Kullaberg. Her indkvarteres vi for natten og nyder en middag i restauranten, hvorfra der er havudsigt. Til maden benyttes årstidens bedste lokale råvarer og denne aften vælger vi skånsk dådyr med tyttebærsauce og dampet spidskål samt en dessert af varm chokoladekage med kardemommeis og solbærskum. Hertil serveres fint afstemte vine. En gastronomisk oplevelse.

Grand Hotel ligger højt i Mölle

Grand Hotel ligger højt i Mölle

Kullahalvöns Vingård

Næste dag besøger vi en af de 30 vingårde der p.t. findes i Skåne. En håndfuld af disse producerer rød- og hvidvine af høj kvalitet, så høj at man overraskes. 700 meter sydøst for Krapperup Slott finder vi Kullahalvöns Vingård, der producerer såvel hvid, rosé og mousserende vin på den skrånende klippefyldte jord for foden af Kullaberg. Her er målsætningen klar - at producere en unik svensk smagsoplevelse. Her viser vinavler Bjørn Pettersson sin vinmark og fortæller om de specielle druesorter Solaris, Regent og Rondo, der kan klare det skånske klima. Kullahalvöns Vingård har modtaget flere udmærkelser for fremragende vin. 
Men købe noget direkte hos vinproducenten kan vi ikke. Vi må en omvej over Systembolaget, der indtil videre har monopol på al vin- og spiritussalg i Sverige.

Kullahalvöens Vingård

Kullahalvöens Vingård

Madvandring ved Bjärhus Ekologiske Gårdsbutik

Vort næste stop er ved Bjärhus Ekologiske Gårdsbutik ved Klippan. Bjärhus har vundet adskillige priser for sit fine, økologiske kød og blev eksempelvis svensk mester 2008 i Chark-SM (det svenske chacutteri-mesterskab), da ejerne Elisabeth og Lars Hansson vandt guld for deres kold- og varmrøget kød.
Her kan man hver lørdag komme med på økologisk madvandring over fårenes marker og følge fårestierne til nogle naturhistoriske steder, hvor man smager på nogle af gårdens lækkerier, sammen med forskellige slags gode fåreoste og nybagt brød m.m. Under et træ tæt på Bäljane å serveres en herlig buffet og hos "Kvasta-Beata" runder man af med noget sødt, for senere at afslutte med kaffe og kage på "Fårebakken". Turen tager ca. 2½ time.
Fredag er også maddag og det er et tilløbsstykke. For ca. 75 svenske kroner får du adgang til salatbuffet og dejlig varm suppe ad libitum samt kaffe, så folk kommer langvejs fra for at spise og samtidig handle i gårdbutikken, der udover kød tillige har andre lokalt fremstillede delikatesser.

Præmieret kød leveres af Bjärhus Ekologiske Gårdsbutik

Præmieret kød leveres af Bjärhus Ekologiske Gårdsbutik

Kullabygdens Musteri

I Mjöhult kører vi ind på Kullabygdens Musteri, hvor Johanna Carlsson fortæller om Kullamusten - den fine, rene most uden tilsætningsstoffer, der produceres mellem august og april - men sælges hele året rundt. Det er efterår og æblerne står i store kasser klar til at blive skyllet og presset. Af to kg æbler bliver der 1 liter most. Saften bliver filtreret og pasteuriseret ved 76 grader, hvorefter mosten tappes på flaske. Det er vigtigt altid at tappe på flasker af klart glas, så kunderne kan se produktet, forklarer Johanna og oplyser, at produktionen ligger på ca. 1 million flasker p.a. De tilovers blivende skaller og skrog bliver til en masse, der anvendes til svinefoder. 
Udover æblemost fremstilles også pæremost og kirsebærmost samt most til glögg - i alt syv forskellige produkter, der kan købes enkeltvis eller tre samlet i en smuk gaveæske af træ.

Kullabygdens Musteri leverer flere produkter

Kullabygdens Musteri leverer flere produkter

Med kniv og gaffel i Skåne

På vores lille kulinariske rundrejse har vi oplevet, at Skåne er oplagt som mål for weekend- og miniferier og at landsdelen bestemt også er værd at opleve med kniv og gaffel. Her er aldrig langt mellem jord og bord, og når de fine råvarer forvaltes på bedste vis, kan det selvfølgelig ikke gå galt. Netop kombinationen af gode råvarer, dygtige kokke, traditioner og fornyelse har gjort Skåne til Sveriges førende landsdel, når det handler om gastronomi. 

Gastronomiske oplevelser i Skåne

Gastronomiske oplevelser i Skåne

Fakta om Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige