Tag cyklen med til det smukke svenske Småland
Log ind Log ind
Tag cyklen med til det smukke svenske Småland

Tag cyklen med til det smukke svenske Småland

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Visitsweden

Snoede skovveje ved naturskønne søer, der indbyder til en kølig dukkert eller en spontan picnic i det fri. Sommer er ferietid, og går turen til Sverige, så tag cyklen med eller lej en, når du kommer frem. Småland er et godt udgangspunkt for cykelferie, med mange spændende cykelruter for hele familien.

Lasse Løndahl Henriksen

Lasse Løndahl Henriksen

Fotograf

Tilføj favorit

Småland er et godt udgangspunkt for cykelferie med mange spændende cykelruter for hele familien. Her kan du nyde fuglenes sang og det rige dyreliv - og hvis du er heldig, er der endda en ræv, et dådyr eller en elg, der krydser din vej. 

Godt netværk af cykelstier

Fra Växjö i syd til Jönköping i nord finder du et utal af smukke cykelruter i Småland, der alle har historien integreret i naturoplevelserne. Cykelferie er en enkel og billig måde at komme væk fra byens larm og os, og uanset om det er de naturskønne omgivelser, det rige dyreliv eller de kulturelle oplevelser, der trækker, er der noget for hele familien.
Turister, der vælger at tage cyklen rundt i Småland i Sydsverige, vil opleve vildmarkens dybe skove, åbne agre og smukke enge og ikke mindst idylliske skovsøer. Undervejs er der mulighed for at overnatte på skønne hoteller i større eller mindre byer, vandrehjem i landlige omgivelser eller på hyggelige campingpladser. En cykelferie giver tid til eftertanke og mulighed for fordybelse. Og der er mange muligheder. Du kan vælge at tage af sted på egen hånd eller rejse med en guide. Svenskerne gør meget for at tiltrække cyklisterne. I mange byer er systemet af cykelstier blevet udbygget og Habo Kommune blev for nylig kåret til en af de mest cykelvenlige kommuner i Sverige. Her er stisystemet er så omfattende, at man kan køre de mere end 20 km. fra Habo til Jönköping uden at forlade cykelstien en eneste gang. De største oplevelser finder du dog på de mange tusinde kilometer småveje og stier i Småland, som byder på naturoplevelser, der er markant anderledes, end det man kommer fra i Danmark.

Forslag til cykelture i det nordlige Småland 

Visingsö - Vätterns perle

Hvis du er på udkig efter en familievenlig rute uden bakker, er Visingsö et godt bud. Øen er Vätterns største med en længde på 14 km og en bredde på ca. 3 km. Du kan komme hertil med færge fra Gränna. Der bor 800 personer på øen, hvor du bl.a. finder badestrande, gårdbutikker og restauranter.

Landsjön rundt

Start fra Jönköping og cykel langs Vättern, Sveriges næststørste sø. Fortsæt op mod Landsjön, der ligger i den frodige Skärstadalen, der er et af de store frugtdistrikter i Sverige. På Café Kaffe och Kackel ved Landsjön bliver der serveret hjemmelavede fika, og langs cykelruten kan du lave en afstikker til Rudenstams, der sælger lokalt producerede fødevarer.

Sommen rundt - den lange cykeltur

I de naturskønne omgivelser omkring Sommen er der to stier at vælge mellem, en på ca. 12 km. og en på ca. 20 km. Sommen er kendt for sit klare og smukke vand, og i søen ligger der mange små øer. I Torpsön finder du desuden færge, camping og en restaurant.

Det sydlige Småland

Tävelsås rundt

Denne tur starter ved Tävelsås kirke, der er beliggende 15 km syd for Växjö. Den ca. 45 km lange rute snor sig gennem landbrugsområder, med folde og enge, der er omgivet af mosdækkede stenmure.

Toftasjön rundt

Cykelturen starter i Växjö, hvorfra du følger den afmærkede cykelsti til Sandsbro, der ligger mellem de to søer Helgasjön og Toftasjön. Sandsbro og området omkring Toftasjön har en mangfoldig kulturhistorie. Den ca. 20 km. lange cykelrute går nordpå gennem let kuperet landskab med løvskove, enge og græsgange. I området ligger også Notteryds naturreservat med 100 års skov, græsgange, moser og klipper. En smuk bøgeskov omkranser de stejle Tussuddabackarna, og i den højtliggende landsby i Notteryd har du en fantastisk udsigt over Toftasjö. Stop og få en fika på en lokal café, eller hop en tur i vandet ved Sandsbro bad, før det er tid til at vende cyklen tilbage mod Växjö.

Gårdsby rundt

I Sandsbro kan du skimte Helgasjöns brusende vand, inden du starter den ca. 30 km lange tur, hvor du begynder med at cykle mod Ekesås jernaldergravplads. Du kan nyde Nyborg Kullens fantastisk udsigt på vejen til den charmerende lille landsby Gasslanda med sin høje beliggenhed og smukke natur. Herefter fortsætter turen gennem et storslået skovlandskab til resterne af amtets eneste gamle slot, Gripeberg, før du igen cykler op mod Växjö.

Fakta om Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige