Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Czech Tourism
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Byen Olomouc, med godt 100.000 indbyggere, er det regionale center for Mæhren og byens historie går tilbage til det 7. århundrede, men arkæologiske fund viser, at stedet var beboet lang tid før. Første gang byens tidlige middelalderborg nævnes er fra 1055. I 1063 blev Mæhrens biskop indsat i Olomouc, men selve byen blev grundlagt tidligere - omkring de gamle handelssteder ved borgen.
Olomouc har på mange områder bevaret sin originalitet og har eksempler på centraleuropæisk kultur fra 1700-tallet med bl.a. pestsøjler, barokfontæner, kirker i alle stilarter samt andre bygninger fra renæssancen, barokken, klassikken og i jugendstil. Den Hellige Treenighedssøjle på byens rådhusplads (Horni namesti), har med sine 32 meters højde et imponerende udseende. Søjlen blev bygget af arkitekt og stenhugger Vaclav Render, født i Olomouc. Pest-søjler og Maria-søjler pyntet med skulpturer var dengang en af de mest karakteristiske måder at vise barok katolicisme på. Sådanne søjler kan ses på mange rådhuspladser i næsten enhver centraleuropæisk by. Vaclav Render drømte om at skabe en søjle eller et monument som ikke lignende andre i nogen anden by. Han fik rejst penge til sit projekt og testamenterede alle sine ejendele til dets færdiggørelse.
Treenighedssøjlen i Olomouc
Da den barokke pestsøjle blev indviet ved en ceremoni med deltagelse af kejserinde Maria Theresa i 1754, havde Vaclav Render allerede ligget i sin grav i mere end 20 år. Han døde således før han så sit værk fuldendt i al dens pragt. Men hans drøm gik i opfyldelse, da størrelsen og den skulpturelle rigdom på Treenighedssøjlen ikke findes magen til nogen steder. Søjlen kom da også på UNESCO’s liste over verdens kulturarv i 2000.
Fontæne ved Treenighedssøjlen
På det nedre torv står endnu en pestsøjle om end ikke så høj og dekorativ som er dedikeret til Jomfru Maria.
Maria Søjlen
Renæssance-rådhuset på det øverste torv, blev påbegyndt bygget i begyndelsen af 1400-tallet. Ved siden af rådhusets 75 meter høje tårn ses et astronomisk ur, hvis oprindelse går tilbage til 1474. Men uret blev beskadiget under anden verdenskrig og rekonstrueret med socialistisk realisme i begyndelsen af 1950’erne. Når uret slår 12 vises glade kommunistiske musikere og arbejdere sig for tilskuerne og bevæger sig under klokkespillet. Det oprindelige ur var konstrueret af Hanus, der også skabte det endnu mere berømte astronomiske ur på rådhustårnet i Prag.
Rådhuset i Olomouc
En anden fontæne - Arion-fontænen - står i den ene ende af rådhuspladsen. Springvandet med de omgivende skildpadder og andre dyr er skabt af Ivan Theimer i år 2002 og må bl.a. bruges af børn, som kan soppe i det lave vand, mens forældre og turister kan slappe af på en bænk og nyde fontænen.
Nok så interessante er barokfontænerne fra det 17. og 18. århundrede, der står forskellige steder rundt omkring i byen. På rådhusets anden side ses Herkules fontænen fra 1687 og i det fjerneste hjørne ses Cæsar fontænen fra 1725 med den romerske kejser Julius Cæsar til hest - han menes også at have haft en finger med i spillet om byens grundlæggelse.
På det lavere torv, som faktisk er i direkte forbindelse med rådhuspladsen, står Neptun fontænen fra 1683, ligesom der andre steder i byen står en Jupiter fontæne fra 1707 og en Triton fontæne fra 1709 m.fl.
Cæsar fontænen
Det siges, at Olomouc er den by i Europa der har flest kirker i forhold til indbyggerantallet! Sandt er det, at byen har flere interessante kirker f.eks. den sengotiske kirke St. Moritz bygget i det 14. og 15. århundrede med to forskellige tårne. Kirken står så tæt på andre bygninger, at fotografering er så godt som umulig. Så er det godt, at der inde i kirken står en mindre model af kirken. Kirkerummet er enormt og altertavlen prydet i guld og sølv med Jesus på korset. Bagerst i kirken ses orgelet fra 1745, der er det største i Centraleuropa. Det bruser da også imponerende, da en brud føres op gennem kirkegulvet, mens vi skyndsomt forlader kirken så denne private højtidelighed kan ske uden turisternes nysgerrige blikke.
Model af St. Moritz Kirke
Den barokke kirke Jomfru Maria Kirke er noget helt andet - lavere til det dekorerede loft, mere lys og overdådigt dekoreret med bl.a. små buttede engle. Vi er så heldige at møde organisten, som giver prøver på hvad han og orglet kan præstere.
Kirkerum i Jomfru Maria Kirke
Vi passerer kunstmuseet Muzeum Umeni på vej mod St. Wenceslas Katedralen. Denne imponerende gotiske kirke har et tårn på over 100 meter, som er det næsthøjeste i landet. Katedralen har et imponerende interiør og en rigdom af kunstværker samt et meget fint alter.
St. Wenceslas Katedral
På en tavle uden for katedralen oplyses det, at selveste Mozart har været her og spillet på orglet.
En tavle fortæller at Mozart har spillet på katedralens orgel
Vi bor på det udmærket og moderne indrettede Hotel Gemo kun få skridt fra byens centrum og rådhuspladsen. Prøv evt. at spise middag på den originale tjekkiske restaurant Restaurant Moravia, der serverer lokal mad fra Mæhren.
Restaurant Moravia serverer typisk mad fra Mæhren
Hovedstaden i Tjekkiet er Prag.
Befolkningstal: Ca. 10,6 mio.
Areal: Ca. 78.866 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 636 km til Prag
Mest besøgte attraktion: Prag er spækket med oplevelser og kan deles op i fem bydele. Den Gamle By (Stare Mesto), Den Nye By (Nove Mesto), Den Lille By (Malá Strana), Det Jødiske Kvarter (Josefov) og slotsklippen (Hradcany).
Mere information:
Busrejse til Prag: