Antikkens juvel - Afrodisias, Tyrkiet
Log ind Log ind
Antikkens juvel - Afrodisias

Antikkens juvel - Afrodisias

Denne formiddag kører vi gennem den øvre Mæander-dal, der er det mest frugtbaren område på den tyrkiske vestkyst og når frem til endnu en af antikkens juveler - Afrodisias.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Afrodisias - en af antikkens juveler

Engang i 200-tallet e.Kr. blev Afrodisias hovedstad i den romerske provins Karien og overgår i størrelse Efesos, men er langt mindre udgravet. Ryddede stier mellem buskads og græsmarker leder fra den ene bygning til den næste. Hvad der gemmer sig under buske og græs vil blive afsløres engang i fremtiden.
I det 4. århundrede e.Kr. blev byen ortodoks i den byzantinske periode. Romerriget var blevet delt i Det Vestromerske Rige og Det Østromerske rige (Det Byzantinske Rige) med Byzans (senere Konstantinopel og i dag Istanbul) som hovedstad. Byen blev forladt i 1100-tallet efter at have været ramt af flere jordskælv.

Ved indgangen til oldtidsbyen Afrodisias

Ved indgangen til oldtidsbyen Afrodisias

Tetrapylonen - byens imponerende indgang

Byen lå tæt på bjergene, hvorfra man kunne bryde marmor og Afrodisias fik en berømt billedhuggerskole, der også vandt internationalt ry. Allerede ved indgangen til området ses fantastisk ornamentering på flere sarkofager. Vi går straks frem til Afrodisias mest pompøse bygningsværk, den genrejste Tetrapylon, der var indgangen til byen.

Indgangsmonumentet Tetrapylon

Indgangsmonumentet Tetrapylon

Et af antikkens største stadioner

Længere fremme ligger det 250 meter lange og 60 meter brede stadion med plads til 30.000 tilskuere. Det hører til blandt de bedst bevarede stadioner fra den antikke verden. Her kunne man overvære atletik løb, spring, kast etc. udført af nøgne atleter, hvorfor kvinder ikke havde adgang.
I stadionets ene ende kan vi se rester af en ringmur, hvilket vidner om, at her også har været gladiatorkampe. Fra de underjordiske gange kan vi forestille os gladiatorenes skæbnesvangre ophidselse, når de trådte ud af mørket og ind i arenaen.

Det store stadion i Afrodisias

Det store stadion i Afrodisias

Hadrians bade

Rundturen går gennem det grønne område ved resterne af Afrodites Tempel, der blev opført i 1. århundrede f.Kr. og vi når frem til Hadrians Bade. Romerne elskede at bade både i vand og i damp. Der blev fyret op under gulvet og på snedig vis blev varmen kanaliseret til forskellige rum. 
Uden for Hadrians bade ses en tidligere fontæne med en statue af en flot atlet.

Afrodites tempel

Afrodites tempel

Markedspladsen Agora

Naturligvis havde Afrodisias også markedspladser og den største ligger bag badene på vejen mod teatret. Den store markedsplads har været imponerende med søjlerækker uden for alle butikkerne og fontæne midt på pladsen.

Markedspladsen Agora

Markedspladsen Agora

Det romerske teater

Det velbevarede romerske teater med plads til 8.000 tilskuere blev oprindeligt bygget i anden halvdel af det 1. århundrede f.Kr. og ligger indbygget i en bakkeskråning. Teateret blev ombygget flere gange bl.a. i det 2. hårhundrede. Fra toppen af tilskuerrækkerne er her vid udsigt over området. Her ligger fortsat utallige relieffer, statuer og dekorationer som venter på at finde sin rette plads i dette enorme puslespil.

Det romerske teater m3d plads til 8.000 tilskuere

Det romerske teater m3d plads til 8.000 tilskuere

Kejserpaladset

De romerske kejseres tempel - Sebasteion - ligger i den ene ende af en tidligere pragthave med søljerækker. Bygningen er prydet med smukke statuer og relieffer, men det meste af udsmykningen ses på stedets museum.

Kejserpaladset - Sebasteion

Kejserpaladset - Sebasteion

Museet ved Afrodisias

Det er et imponerende museum, som overgår alt hvad vi tidligere har set i Tyrkiet. Her er en flot samling af hele marmorstatuer, relieffer, hoveder og ansigter, der giver et godt indtryk af kunsten og livet i en af Romerrigets hovedstæder.

Det arkæologiske museum i Afrodisias

Det arkæologiske museum i Afrodisias

Hotel Tripoli i Pamukkale

Hen på eftermiddagen er vi fremme ved næste overnatningssted - hotel Tripolis i Pamukkale. Der er tid til afslapning i hotellets wellness-afdeling inden aftens store buffet og den efterfølgende underholdning med mavedans. Hotellet ligger med udsigt til kalkaflejringerne i Pamukkale, som vi besøger i morgen.

Hotel Tripolis i Pamukkale

Hotel Tripolis i Pamukkale

Fakta om Tyrkiet

Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara. 

Befolkningstal: Ca 79,5 mio.

Areal: Ca. 783.356  km2

Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km

Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er ideelt til charterferie, men også kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.

Mere information:

Turistinformation: Tyrkiet