Rasmus Schønning
Fotograf
I folkemunde bliver byen kaldt spøgelsesby, men der bliver mere og mere liv blandt de smukke ruiner. Med sin nye status bliver Kayaköy en ny turistattraktion, der kan byde på blandt andet arkitektur- og naturoplevelser.
I landsbyen Kayaköys tomme gader spøger historien stadig. Byen blev forladt af grækerne i 1922 efter 1. Verdenskrig, men nu bliver den historiske landsby ved Ægæerhavet sat på turisternes landkort. Langt de fleste af de karakteristiske huse ligger øde og forladte hen i spøgelsesbyen, som den kaldes i folkemunde. Det vil der snart blive ændret på, når Kayaköy bliver til et Open Air-museum gennem en omfattende renovering. Kayaköy ligger to en halv times kørsel nord for Marmaris.
At Kayaköy bliver til et open air-museum er en fantastisk mulighed for at fremvise en historisk landsby. Museet vil være interessant for turister, fordi landsbyen rummer mange forskellige historier, bygningsværker og overnatningsmuligheder midt i den flotte natur.
Spøgelseslandsbyen Kayaköy ved Ægæerhavet kan dateres tilbage til år 3000 f.Kr. og lægger øde gader til omkring 3.500 stenhuse. Visse bygninger er sat fuldt i stand, mens andre er blevet ganske forfaldne. Det er netop nogle af disse forfaldne bygninger, der bliver restaureret til Open Air-museet. Fantasien får frit spil til at digte spøgelseshistorier, når turen går rundt mellem de forladte bygninger, der emmer af en lang historie.
Det er uhyre vigtigt for Kayaköy at få fokus på turisme. Byen kan byde på en speciel arkitektur, der ligger delvist forladt hen som et minde om en svunden tid. Samtidig er der uberørte naturmæssige rigdomme, som turister vil kunne få glæde af. Det er vigtigt, at vi også får trukket turister til egne af Tyrkiet, hvor der ikke ellers kommer så mange. En by som Kayaköy ser man ikke mange steder, og som turist vil man kunne følge opbygningen af et helt unikt open-air museum i de gamle spøgelsesbygninger,.
De forfaldne og forladte bygninger har givet Kayaköy tilnavnet spøgelsesby. Byen blev forladt af grækerne i 1922 ved den græsk/tyrkiske befolkningsudveksling efter 1. Verdenskrig. På det tidspunkt ønskede ingen hjemvendte tyrkere at overtage husene. Spøgelsesbygningerne har deres helt egen charme, og landsbyen rummer også mange kapeller, to store kirker, en skole og en toldbygning. Det hele blev forladt, da grækerne vendte hjem til Grækenland.
Kayaköy er en meget spændende landsby, og historien bag den forladte by er interessant og går meget længere tilbage end 1922. Kirkerne, skolen og kapellerne giver byen et helt specielt præg af den tid, hvor byen summede af liv og mennesker. Det fornemmer man i byens tomme gader. Kayaköy hed tidligere Leviss og kan dateres tilbage til år 3000 f.Kr. Byen huser mange kapeller, to store kirker, en skole og en toldbygning. I folkemunde bliver Kayaköy også kaldt for spøgelsesbyen.
I Kayaköy levede grækerne indtil 1922, men efter Første Verdenskrig og den græsk-tyrkiske krig 1919-22 blev den såkaldte Lausanne-aftale underskrevet i 1923. Ifølge aftalen skulle såvel grækere i Tyrkiet som tyrkere i Grækenland udvises med få undtagelser. Kayaköy ligger 2½ times kørsel nord for turistparadiset Marmaris.
Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara.
Befolkningstal: Ca 79,5 mio.
Areal: Ca. 783.356 km2
Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km
Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er ideelt til charterferie, men også kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.
Mere information: