De Nordfrisiske Øer og Friedrichstadt i Nordtyskland
Log ind Log ind
De Nordfrisiske Øer og Friedrichstadt i Nordtyskland

De Nordfrisiske Øer og Friedrichstadt i Nordtyskland

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: NordvestTOURS

Denne busrejse tager dig med til de to Nordfrisiske Øer i Nationalpark Schleswig-Holsteinishes Wattenmeer Föhn og Pellworm, men først besøges byen Friedrichstadt og senere slottet Glüksburg samt Flensborg.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Mod Friedrichstadt (Fredriksby)

Efter opsamlingen af dine medrejsende byder rejseselskabet på gratis morgenbrød og kaffe – kaffen er i øvrigt gratis under hele ferien. Du kan naturligvis købe kolde drikke samt en bitter, og i nogle af pauserne undervejs kan du få lumomba og/eller irsk kaffe. Der går ikke mange øjeblikke, før du føler dig velkommen i en stor familie. Flere af dine medrejsende er stamkunder og kender hinanden samt chauffør og rejseleder som er særdeles hjælpsomme med ”hvad som helst”.

Slesvig-Holsten var gammelt dansk område helt ned til Eidern, men efter den famøse krig i 1864 blev den dansk/tyske grænse rykket til Kongeåen. Efter genforeningen i 1920 fik grænsen sin nuværende placering. Efter 2. verdenskrig blev Danmark tilbudt igen at rykke grænsen til Eidern, men den daværende regering sagde pænt nej tak.

Efter nogle timer gennem det sydlige Danmark og Slesvig-Holsten når bussen dagens frokoststop i Friedrichstadt. Byen blev grundlagt i 1621 af hertug Frederik den 3. fra hertugdømmerne Slesvig og Holsten som et fristed for de hollændere, hvis religiøse tro ikke harmonerede med Hollands overordnede trosretning. Den hollandske indflydelse ses tydeligt i byens byggestil med takkede gavlhuse og mange kanaler.

Friedrichstadt i Slesvig-Holsten

Friedrichstadt i Slesvig-Holsten

Kanalrundfart

Ved anløbsbroen i floden Treene starter kanalrundfarten og snart sejler du forbi idylliske ejendomme og under flere broer. Sejlturen går rundt om en mindre ø i kanalerne og du kommer under den gamle stenbro og forbi St. Christopherus kirke. Senere passeres den blå vippebro, hvorefter du har et kig mod slusen ved floden Eider. Skibet vender om i den gamle havn, hvor de store fragtskibe tidligere lagde til. Sejlturen går tilbage til Treene, hvor du kan se Friedrickstads sandstrand Treene-Freibad. De mange kanaler har giver Friedrichstadt tilnavnene ”Nordens Venedig” og ”Nordtysklands Lille Amsterdam”.

Kanalrundfart i Friedrichstadt starter ved molen i floden Treene

Kanalrundfart i Friedrichstadt starter ved molen i floden Treene

Byvandring i Friedrichstadt

Du skal ikke spadsere længe, før du ser de første, takkede gavlhuse. Både den gamle stenbro samt den evangeliske lutherske kirke er et besøg værd. Helt vidunderligt er det på markedspladsen, hvor en perlerække af takkede gavlhuse står side om side og giver minder om Holland. Byens tilnavn ”Hollænderbyen” er ikke skudt helt ved siden af. På markedspladsen og i de tilstødende brostenslagte gader finder du masser af caféer, specialbutikker og hoteller. Ikke langt herfra står den røde Reformationskirke, som også er et besøg værd. Byens mange forskellige trosretninger giver også plads til den katolske kirke. Afstandene i Friedrichstadt er ganske små og på et par timer kan du se det mest interessante.

Hollandsk takket husgavl i Friedrichstadt

Hollandsk takket husgavl i Friedrichstadt

Den nordtyske by Niebüll (Nibøl)

Indkvarteringen på denne busrejse sker på Niebüller Hof i Niebül, hvor du bor under hele ferien. Hotellet har udmærket værelser og ved køb af drikkevarer kræves der for hvert køb kontant afregning. Forbruget kan ikke skrives på hotelværelset eller betales med kort og du får ingen regning. (Enhver kan så tænke sit!). Mangler du kontanter, kan du hæve euro i den nærmeste bank som ligger ca. 200 meter fra hotellet på Hauptstrasse.

Niebüller Hof i Niebüll

Niebüller Hof i Niebüll

I en gade bag Niebüller Hof ser du indgangen til Christuskirche og ved siden af ligger et af de idylliske stråtækte murstenshuse, der er så typiske for denne del af Nordtyskland. På rådhuspladsen midt på Haupstrasse har du naturligvis rådhuset i den ene ende og Richard Haizmann Museum, der er et museum for moderne kunst, i den anden ende. Fra rådhuspladsen kan du se kommunikationstårnet, der er et godt pejlemærke. Hovedgaden Hauptstrasse har flere specialforretninger og det er også her, at der er flere banker. Fra hotellet er der heller ikke langt til byens store supermarked.

Det er i øvrigt her fra byen, at du kan få din bil med biltoget til øen Sild.

Indgang til Christuskirche

Indgang til Christuskirche

Föhr - en af De Nordfrisiske Øer

Dagens heldagsudflugt går med bus til den næststørste ø Föhr (efter Sild) i Nordfrisland. For at komme til Föhr går du ombord på en færge, som på en lille time sejler dig gennem vadehavet, der her er Nationalpark Schleswig-Holsteinishes Wattenmeer som kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 2009. Færgen sejler i en afmærket sejlrute for at blive i den dybe sejlrende og ligger til i byen Wyk.

Færge til Föhr går fra Dagebüll

Færge til Föhr går fra Dagebüll

Friserne stammer oprindeligt fra et område omkring Rhinen og er beskrevet af romerne i år 12 f.v.t. Senere i 700- og 800-årene rykkede friserne nordpå og slog sig ned i området ved det nuværende Holland og spredte sig til det, der i dag kaldes Frisland. Dengang var området i Nordfrisland en stor halvø, men ved en voldsom stormflod ved højvande i 1362 væltede havet ind over øerne og ødelagde bygninger - både huse og kirker samt landbrugsjord. Mere end 10.000 mennesker omkom. Igen i 1634 brød stormfloden atter digerne og De Nordfrisiske Øer opstod, da meget landbrugsjord gled tilbage i havet. Dette og meget mere får du fortalt af en dansktalende lokalguide som er med i en lokal bus rundt på Föhr.

Du ser hvorledes marsken er plejet med grøfter og frodige marker med både kvæg og får. Du kommer forbi de smukke stråtækte huse, opført efter typiske frisiske byggetraditioner. I Frisland taler man mindst tre sprog – frisisk, plattysk og rigstysk.

I dag er øen sikret med et 22 km. langt dige på øens vest-, nord- og dele af østsiden, mens resten af øens østside og hele sydsiden har 15 km. sandstrand. Et ophold på diget giver et godt indblik i, hvor stort et arbejde det har været at sikre øen. Til afgræsning af digerne ser du overalt de såkaldte marsklam, der har en særlig fin smag pga. det saltholdige græs de æder. På guidede ture kan du krydse vadehavet fra en ø til en anden – men altid med en lokalkendt guide. Vadehavet kan være et farligt sted.

Busrundtur på Föhr

Busrundtur på Föhr

På egen hånd i Wyk

Efter frokost i Wyk har du tid til på egen hånd at se nærmere på byen. Udover hovedgaden med souvenirboder etc. leder gaden dig ned til strandpromenaden og stranden med de populære strandkurve. 

Wyker Glockenturm -klokketårn - ved gågaden Grosse Strasse i Wyk

Wyker Glockenturm -klokketårn - ved gågaden Grosse Strasse i Wyk

Du kan også spadsere forbi den gamle vindmølle Venti Amica fra 1879. I byens grønne område er her om foråret flere storkepar.

Vindmøllen Venti Amica fra 1879

Vindmøllen Venti Amica fra 1879

Friesen Museum

Du ser en portal af rejste hvalknogler ved indgangen til Friesen Museum, hvilket minder om, at Föhr engang tjente store penge på bl.a. hvalfangst. Museet fortæller om Föhrs historie. Nyd de gamle stråtækte huse og den lille træmølle.

I kort afstand fra museet ligger den moderne St. Marien Kirche.

Hvalknogler ved Friesen Museum

Hvalknogler ved Friesen Museum

Gennem lavt vand

På aftalt tid møder du igen rejsegruppen ved den lokale lystbådehavn og tager atter med færgen tilbage mod fastlandet. Men nu er det blevet lavvande og den ene sandbanke efter den anden er blevet blotlagt. Nu forstår man bedre, hvorfor sejlrenden er så godt markeret og hvorfor det er nødvendigt at sejle i en bue uden om sandbankerne. Enkelte har vovet sig ud i vadehavets mudrede dynd - det såkaldte slik - men når tilbage, inden tidevandet atter rejser sig i vadehavet.

Wyk lystbådehavn

Wyk lystbådehavn

Pellworm - en nordfrisisk ø under havets overflade

Den tredje største ø af De Nordfrisiske Øer er Pellworm, som også går for at være den smukkeste med inddæmmet vadehavsnatur med store græsarealer og ganske få træer. På denne heldagsudflugt tages bussen med færgen fra Nordstrand til dybvandshavnen på Pellworn. Mens der ventes på færgen, kan du besøge diget, hvor der står tre sten til minde om de døde som har ønsket, at deres aske blev spredt ud over vadehavet.

Havneområdet ved Nordstrand

Havneområdet ved Nordstrand

På Pellworm stiger en dansktalende lokalguide på bussen og undervejs rundt på øen berettes om, hvad der passeres. Pellworm ligger ca. en meter under dagligt højvande og er sikret af et otte meter højt dige. Igen ses mange typiske marskhuse med stråtag som er bygget på en forhøjning - et såkaldt varf – for at beskytte husene ved oversvømmelse. Det er de gamle marskhuse som er bygget på sådanne jordhøje. De nye har ikke et varf, da det er ekstremt dyrt at få transporteret jord til øen. Ved den kraftige springflod i 1362 blev den store handelsby Rungholdt taget af bølgerne.

Pellworm har tre store seværdigheder - det store fyrtårn, som du allerede har set ved ankomsten til øen. Derudover er den gamle kirke Pellworms største turistattraktion.

Bustur rundt på Pellworm med typiske marskhuse bygget på et varf

Bustur rundt på Pellworm med typiske marskhuse bygget på et varf

Den gamle kirke St. Salvator

Den første trækirke på stedet blev opført i slutningen af 1100-årene og blev i begyndelsen af 1200-årene erstattet af den nuværende stenkirke. I den gamle kirke kan du på to tegninger se, hvordan landskabet har ændret sig efter de voldsomme stormfloder. Den smukke altertavle har udskårne figurer. Læg også mærke til den fine lysekrone samt orglet der er et Arp Schnitgers værk fra 1710-11 og som endnu benyttes til sommerens orgelkoncerter.

Bussen ankommer til den gamle kirke St. Salvator

Bussen ankommer til den gamle kirke St. Salvator

Det høje kirketårn stammer fra det 13./14. århundrede og var dengang omkring 50 meter højt. Men i 1611 kollapsede tårnet, tilsyneladende fordi fundamentet ikke var dybe nok. Tårnet knækkede, så der i dag står en 26 meter høj tårnruin som kan ses fra lang afstand. Før stormfloderne var der i Nordfrisland 50 kirker i dag er her tre!

Ruin af klokketårnet fra det 12. århundrede

Ruin af klokketårnet fra det 12. århundrede

Det er også restauranten Nordsee Lodge ved den gamle kirke at frokosten indtages.

Frokost ved Nordsee Lodge lige ved den gamle kirke

Frokost ved Nordsee Lodge lige ved den gamle kirke

På diget ved Hooger Fähre

Rundturen på Pellworm fortsætter til diget ved Hooger Fähre, hvor molen fra den tidligere færgehavn endnu ses. Udsigten ud over vadehavet med de enkelte mindre øer – se såkaldte hallinger – er betagende. Tilsammen bor der omkring 300 mennesker på disse hallinger, som ikke har diger og som faktisk øges i størrelse, da der aflejres sand. Og mod land kan du se det flade marskland med enkelte bebyggelser spredt over øen.

Mole ved den gamle, lave og nedlagte havn ved Hooger Fähre

Mole ved den gamle, lave og nedlagte havn ved Hooger Fähre

Rungholdt Museum

Bussen kører forbi flere af de typiske marskhuse og stopper ved det lille Rungholdt Museum. Her har familien gennem tiderne samlet gods som er skyllet på land og som givetvis stammer fra den forsvundne handelsby Rungholdt. Det er mest lerfade og lerpotter som samlingen indeholder.

Bussen kører forbi flere gamle marskhuse bygget på et varf (forhøjning)

Bussen kører forbi flere gamle marskhuse bygget på et varf (forhøjning)

Rundrejsen slutter ved Pellworms tredje turistattraktion den enestående Nordre Mølle, som aldrig har malet korn, men som er indrettet som feriehus der kan lejes, hvilket er populært hos nygifte, da her findes en brudesuite.

Nordre Mølle der står på toppen af et dige kan også lejes

Nordre Mølle der står på toppen af et dige kan også lejes

Blotlagte sandrevler

Som i går sejles der tilbage mod Nordstarnd ved lavvande og sandbankerne langs sejlrenden er blevet synlige. Her ses det tydeligt, hvordan tidevandselve leder vandet tilbage i vadehavet.

Tidevandselv i sandrevle ses ved lavvande

Tidevandselv i sandrevle ses ved lavvande

Næste dag fortsættes til Glücksburg Slot og med et besøg i Flensborg.

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km. til Berlin, ca. 842 km. til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Rejsebureau: NordvestTours

Turistinformation: Tyskland