Det handler om vand i Stralsund, Nordtyskland
Det handler om vand i Stralsund

Det handler om vand i Stralsund

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tysk Turist Information

Det handler om vand. Masser af vand. Havet omkring Stralsund og det kæmpemæssige Ozenarium, der oplyser om livet både i Østersøen (Det Baltiske Hav) samt Atlanterhavet (Nordsøen) - og ikke mindst Nordtysklands største badeland HanseDom med spa og wellness.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Stralsund - et handelscentrum gennem tiderne

Beskyttet mod Østersøens til tider barske vejr og vand ligger Stralsund som et "smørhul" bag øen Rügens bløde bakker og stejle klinter. Den gamle bydel - Alt Stadt - er omgivet af vand på alle sider. Her har man i århundrede drevet handel siden byen blev grundlagt i 1209. Og byen blev umådelig rig på handel - ikke mindst da den i 1234 blev en af Østersøens hansesteder. Hanseforbundet bestod af driftige byer bl.a. Lübeck, Wismar og Rostock i Nordtyskland, men også byer i andre lande f.eks. Bergen i Vestnorge indgik i handelsforbundet. Byen blev så rig, at den kunne bygge ikke mindre end tre gigantiske kirker, flere klostre og overdådige paladser og andre storslåede bygninger. Det fik naturligvis danskernes interesse og i 1400-tallet forsøgte danskerne at erobre byen, men led nederlag. Bedre gik det for svenskerne, hvor den svenske konge havde Stralsund under sine beskyttende vinger i ca. 200 år fra 1648 til 1814, hvilket blev en storhedstid for Stralsund, som man den dag i dag mindes med glæde.
Senere var Stralsund som det øvrige Østtyskland underlagt DDR-regimet, der blev styret fra Sovjetunionen med de mange begrænsninger der dengang var i ytringsfrihed og bevægelsesfrihed. I årene efter anden verdenskrig og til "Muren" faldt i 1990, forfaldt mange værdifulde bygninger. Nu er byen genopbygget og kommet på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

Radisson Blu Hotel Stralsund

Et par km. uden for Stralsund centrum - i gåafstand ca. 45 minutter - ligger vores hotel Radisson Blu, en stor hvid bygning, der giver mig associationer om overbygningen på en kæmpe luksusliner. Allerede ved indgangen til receptionen får jeg bekræftet min forudanelse. Det hele er gennemført maritimt. Receptionen er udformet som et skib, lamperne på væggene er små sejlskibe, hvor sejlet dækker for pæren. Koøjer og lanterner ses flere steder. Bløde tæpper på etager og værelser dæmper enhver lyd. På de lyse værelser, hvoraf nogle er med altan, er TV og barskab indbygget i en rød-hvid fyrtønde og lanternerne ved sengen giver natlyset. Badeværelse er dog noget større end på et almindeligt skib - næsten en "balsal" med separat toilet og håndvask. Væggene er prydet med maritime billeder, skibe, fisk og andet fra havet. Det hele er af høj kvalitet.

HanseDom

Fra receptionen i Radisson Blu Hotel er der direkte adgang til et af Nordtysklands største badelande med spa og wellness. På ikke mindre end 120.000 kvadratmeter findes her et stort anlagt badeland med vandfald, rutsjebaner på tilsammen 368 meter samt jungle med hængebro. Det hele opbygget omkring et mayatempel - som hentet direkte fra Yuatán-halvøen i Mexico. Her er naturligvis både snackbar samt bistro, hvor man i badetøj kan indtage sin mad f.eks. i Käpt’n Nilson. Det kan ikke anbefales at spise i almindeligt tøj, da temperaturen er 30 grader og fugtighedsprocenten tæt på 100. Fra den opvarmede pool indendørs er der direkte adgang til de udendørs faciliteter. I tilknytning til anlægget findes svømmehal, sportshaller til tennis og squash samt et større motionscenter.

Wellness og afslapning

Til de voksne er her et overdådigt wellness-center opbygget i orientalsk stil - hvor man kan drømme sig hen til 1001 nats eventyr. Et utal af forskellige behandlinger tilbydes, ligesom saunaer og bade med forskellige dufte. Her er det mest naturligt at være nøgen - både mænd og kvinder. 
Jeg prøver en såkaldt soft pack med "Rügener Heilkreide". Splitternøgen ligger jeg på ryggen, mens en kvinde smører mig ind i kridtet fra Rügen blandet med en olie, så den virker som en tyk creme, der fæstner sig til mit skind. Hun slår et lagen om mig og en vandtæt membran og sænker mig ned i ca. 37 grader varmt vand. Mine arme og ben - hele min krop er fastlåst i det varme vand, mens jeg ligger og forsøger at slappe af i ca. 25 minutter. Det er varmt, kridtet arbejder i min hud, det klør, men jeg kan ikke bevæge mig. Tiden føles uendelig lang - for mig - selvom jeg prøver at slappe af. Men jeg kan ikke slappe af, og da jeg endelig bliver "befriet" må jeg indrømme over for min behandler, at det ikke var nogen nydelse for mig! 
Måske skulle jeg have valgt en af de utallige andre behandlinger - en massage måske?

Ozeaneum

I dag er vi taget til Alt Stadt - dvs. til havneøen, der er adskilt fra centrum af en kanal fyldt med både og fiskekuttere, hvorfra det ryger. En duft af røgede fisk, skibstjære og havluft rammer mine næsebor. Vi er ved vandet. Ved kajen ud mod det smalle sund, Strelasund, ligger det prægtige museumsskib Gorch Fuck, der tidligere sejlede som sovjetisk skoleskib. Skibets master står nøgne og afklædte, så der er ingen vind i sejlene. Det er der derimod inde på kajen, hvor de 5 bygninger, der tilsammen udgør Ozenarium, lyser op som bølgende hvide sejl, hvilket også var arkitektens ide.

Hvalskeletter i loftet

Inde i foyeren er her billetsalg, boghandel og souvenirbutik samt adgang til bistroen "Hafenblick". Over vores hoveder hænger skeletterne af to hvaler - i naturlig størrelse. Det er en finhval (bardehval) samt en kaskelot (tandhval), der engang forvildede sig ned gennem Storebælt og ud i Østersøen, hvor de uundgåeligt mødte deres endeligt. De kunne ikke finde vej tilbage til Atlanten og "gik på grund". Havmuseet (Meersmuseum) i Stralsund blev tilkaldt og fik rettighederne til hvalerne - og nu hænger de her.

Spændende undervandsoplevelse

Nu skal vi opleve havets hemmeligheder og følger pilene, der guider os rundt i alle bygningerne. Først oplever vi hvad havet egentligt er - ikke mindst hvorledes landskabet former sig under havoverfladen. Et ukendt undervandslandskab med høje bjerge og dybe dale samt store sletter. Ser det på verdensplan samt på en speciel montre over Østersøen i næste hal, hvor temaet netop er dyrelivet i og omkring havet. Vi møder store og små akvarier bl.a. et meget nærværende, der viser havnemolen - set under vandet. Også livet i Østersøen ses gennem store tykke glasruder. Vidste du at støren er vendt tilbage til Østersøen? Vi kommer også under vandet og kan se det hele lidt fra neden.
I næste udstillingshal ses dyr og fisk fra Atlanterhavet helt op til Polarområdet og kulminerer i hallen med det kæmpemæssige akvarium, der kan ses fra flere etager. Undervejs er der rig mulighed til at fordybe sig i multimetermontre, se film og plancher og møde udstoppede pattedyr og fugle, som lever ved havet.

Hvaler og blæksprutter

Der høres hvalsang og da øjnene har vænnet sig til den dæmpede belysning, ses verdens største dyr blåhvalen hænge i loftet. Blåhvalen her er 36 meter lang. Intet andet dyr er eller har været så stort som blåhvalen. Under denne giganternes gigant hænger en pukkelhval og en kalv (unge af hval) samt en spækhugger. Og til den anden side en kaskelot, der slås med en kæmpeblæksprutte. Alt er i naturlig størrelse i dette kæmperum, hvor vi tre etager nede rammer gulvet og kan hensynke i en trancelignende tilstand i stolene, mens vi ligger på ryggen og ser hvalerne svæve over os og lytter til deres sang.

Guidet byvandring

Vi spadserer fra havnen gennem en af byens ældste gader Fähr str. op til den gamle markedsplads - Alter Markt - hvor turistinformationen ligger. Her møder vi vores guide i et originalt historisk kostume og hun tager os med på en guidet byvandring. Først er det naturligvis rådhuset - Stralsunds smukke varetegn samt de øvrige smukt renoverede bygninger vi kan se på markedspladsen. Lige ved ligger en af byens tre store kirker St. Nikolaikirche, der blev påbegyndt bygget i 1270. Med sine flotte malede hvælvinger og dekorerede søjler i det mægtige rum er kirken bestemt et besøg værd. Bag altertavlen - der blot er en af kirkens tavler udskåret i træ - finder vi det astronomiske ur fra 1394. En anden trætavle er den såkaldte Novgorod-tavle, der viser handlen med de russiske sælgere og købmændene fra Stralsund.

Kloster og museum

Vi forlader kirken og går ad gamle brostenslagte stræder forbi smukt renoverede huse og frem til Johannisklostret, hvor de idylliske bindingsværkshuse danner rammen om det tidligere kloster. Den tilhørende kirke står som en smuk ruin bag klosterporten. Vi spadserer forbi en af de to tilbageværende gamle byporte - Kneipertor - tilbage på markedspladsen og går gennem søjlegangen under rådhuset og ud på byens travle gågade. De fleste gader og stræder løber parallelt og på tværs, hvilket gør, at man fra mange steder kan se byens smukke bygninger, kirker og tårne undervejs. I Katheriner klosteret finder vi hav-museet - Meersmuseum - samt i tilstødende bygninger byens kulturhistoriske museum.

Godt håndværk

Vi slutter rundturen på den nye markedsplads, hvor St. Marienkirche, der blev påbegyndt bygget i 1382, rejser sit tårn 104 meter over byen. Inden vi går derop, ser vi denne enkelt dekorerede kirke, hvor der er så højt til loftet, at det tager pusten fra én. Hvad man kunne bygge dengang! Og det holder, hvilket vi får syn for, mens vi er et par stykker, der tager de mere end 400 trin op ad en vindeltrappe i et af tårnene. Halvvejs oppe stopper stentrappen og vi når et plateau med et stort rum, hvor de tre store kirkeklokker hænger. Den midterste vejer ca. fem tons. Alt her er i træ - massivt træ. Sidste stykke op til udsigtspunktet sker på trætrapper og stiger, der ikke er for sarte sjæle eller for folk med højdeskræk. Der er langt ned i det store rum.
Anstrengelserne op er det hele værd. En imponerende udsigt ud over den smukke hansestad Stralsund, omgivet af vand.

Stralsund

Stralsund

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland