Fæstningen Wilhelmstein i Steinhuder Meer, Nordtyskland
Log ind Log ind
Fæstningen Wilhelmstein i Steinhuder Meer

Fæstningen Wilhelmstein i Steinhuder Meer

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tysk Turist Information

Omkring 30 km. nordvest for Hannover i delstaten Niedersachsen ligger regionens største sø Steinhuder Meer med en kunstig anlagt ø og et enestående fæstningsværk - Wilhelmstein Festung.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Naturpark Steinhuder Meer

Den store sø blev dannet ved slutningen af sidste istid for omkring 14.000 år siden og er ca. 8 km. lang og 4,5 km. bred med en omkreds på omkring 40 km. Der er markeret cykelsti rundt om søen, hvor du også finder flere campingpladser. Steinhuder Meer er bl.a. kendt for sine mange fisk bl.a. ål, der trives i den mudrede sø, hvis dybeste sted blot er tre meter.

Steinhuder Meer er Niedersachsens største sø

Steinhuder Meer er Niedersachsens største sø

Besøg på fæstningen Wilhelmstein

Med taxa-båd kan du sejle fra Steinhude ud til den lille kunstigt anlagte og befæstede ø Wilhelmstein Festung, der er enestående i Europa. Den blev anlagt i årene 1761-67 ved at dumpe sten i søen og regnedes dengang for at være uindtagelig, fordi der var mose på landsiden. Bygherren, Graf Wilhelm zu Schaumburg-Lippe (1724-1777) udstyrede bygningen med talrige kanoner og her blev den første tyske undervandsbåd, der skulle forsvare øen, konstrueret. Oprindeligt var batterierne placeret på 16 små selvstændige øer rundt om hovedbygningen, men disse er for længst forbundet med hovedøen - igen ved at fylde materiale i søen. Under og efter Napoleonskrigen fungerede øen som fængsel og på en tur rundt på fæstningens forskellige etager ser du bl.a. den kolde fangekælder og kanonmagasiner, samt hvorledes fængselsbestyreren har boet. Undervejs kommer du gennem et lille museum med bl.a. våben og ikke mindst en model af undervandsbåden, der skulle sejle på tre meter vand! Øverst i tårnet har du en fin udsigt ud over hele øen. Her er restaurant, ligesom du i højsæsonen har mulighed for at overnatte på øen, der ikke er større end at du kan spadsere rundt om den på 10 minutter. Så vil du have total fred, må dette være stedet.

Ankomst til Fæstningen Wilhelmstein

Ankomst til Fæstningen Wilhelmstein

Røgede fisk i Steinhude am Meer

Den største by ved søen er Steinhude, der er kendt for sine ålerøgerier bl.a. Schweers Aalräucherei, der har eksisteret siden 1801 og stadig røger ål og andre fisk på traditionel vis i murede ovne med jerndøre, såkaldte "Altona-ovne". Resultatet giver en høj kvalitet uden kemiske tilsætningsstoffer og naturligvis skal du smage på varerne - der bare smelter på tungen.

Schweers Aalräucherei i Steinhude

Schweers Aalräucherei i Steinhude

Kan du lide fisk

Du kan også nyde din frokost i en af Steinhudes restauranter f.eks. hos Schweers Harms Fischerhus.

Schweers Harms Fischerhus i Steinhude

Schweers Harms Fischerhus i Steinhude

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland