Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Denne sidste dag, hvor vi sejler tilbage ned ad Rhinen mod Koblenz, er ingen undtagelse. Skibsavisen oplyser, at der ikke er ledige kajpladser i Koblenz, så vi skal i stedet sejle forbi Deutsches Eck - Det Tyske Hjørne - og videre ned ad floden til byen Andernach, der ligger ca. 20 km. nord for Koblenz og som vi ankommer til efter frokost. Undervejs på Rhinen kan vi fra skibets soldæk igen iagttage de små pittoreske byer langs floden, se på de prægtige slotte og borge, der knejser højt over floden - og ikke mindst følge trafikken på - og langs floden. De som ikke fik set statuen af nymfen Lorelei på udturen - hun er også svær at se fra skibet - får hende udpeget efter at vi har passeret Loreleiklippen i det klippefyldte og smalle farvand.
Slot på klippetop ved Rhinen
Efter ankomsten til Andernach kører vi med vores bus ind til Koblenz og sættes af tæt ved Deutsches Eck. Her tager rejselederen os med på den korte tur frem til Det Tyske Hjørne, hvor Moselfloden løber ud i Rhinen. På den store flagsmykkede plads står en 37 meter høj rytterstatue af Kejser Wilhelm I rejst i 1897. Fra rytterstatuens luftige fundament har vi et fint vue ud over pladsen og flodernes sammenløb. Herefter spredes rejsegruppen, da der er forskellige muligheder for oplevelser i Koblenz: Shopping - sightseeing - museumsbesøg - vinsmagning - byvandring - den gamle borg etc.
Deutsches Eck hvor Mosel og Rhinen løber sammen
På den anden side af Rhinen - højt over floden - ligger fæstningen Ehrenbreitstein opført af preusserne i 1817-28. Herfra kan man overskue indsejlingen til Koblenz og Mosels udløb i Rhinen - et strategisk vigtigt punkt. Oppe på fæstningen findes bl.a. Landsmuseum Koblenz og man kan komme derop med en svævebane der løber tværs over Rhinen få hundrede meter fra Deutsches Eck.
Fæstningen Ehrenbreitstein på den anden side af Rhinen
Lidt længere oppe ad floden kigger vi ind i kurfyrstens slot, dvs. slotshaven, da der ikke er adgang til selve slottet, da det benyttes til forskellige kongresser m.v. Slottet er opført i slutningen af 1700-årene og har været hjemsted for flere prominente personligheder som f.eks. den sidste ærkebiskop og kurfyrste af Trier og selveste kejser Wilhelm I. Haven ud mod floden er ganske smuk med klippede hække, fontæne og blomsterbede, mens haven på den modsatte side ind mod byen åbner sig som en pompøs park.
Kurfyrstens slot - Kurfürstliches Schloss
Koblenz blev - som mange af de andre byer langs Moselfloden - anlagt af romerne og fik navnet Confluentes, men i dag ser man ikke meget fra den tid. Da vi således ved, at romerne har været her, går vi efter det udleverede bykort mod Forum Confluentes i et naivt håb om at finde rester efter byens grundlæggere. Men her ligger et stort, moderne indkøbscenter opført i hvidt glas, der udover forretninger har både museum og turistinformation etc. Her er der masser af muligheder for at shoppe.
Moderne indkøbscenter i Koblenz
Koblenz var en af de tyske byer, der blev hårdest ramt af bombardementer under 2. verdenskrig. Der blev kastet mere end 10.000 tons bomber over byen og op mod 87 procent af bymidten blev totalt ødelagt. Efter genopbygningen fremstår Koblenz i dag som en god blanding af både nyt og gammelt.
I altstad - den gamle bydel - er her enkelte bindingsværkshuse og på byens torve hygger man sig på fortovsrestauranterne. En sød statue af den lille tykke trommeslager "slår på tromme" for at vi skal hygge os i Koblenz. Byen har flere interessante kirker som f.eks. den skønne Libfrauenkirche opført på byens højeste sted. Kirken har rødder tilbage til 400-årene, hvor den første kirke blev opført, men det meste af det vi ser i dag er fra midten af 1200-årene.
Gade i Koblenz Altstadt
Også Jesuiterkirken på Jesuitenplatz er et besøg værd. Udvendigt har kirken en flot roset over indgangen og indvendigt er det en helt moderne kirke. Ved siden af kirken ligger Koblenz gamle rådhus fra 1701, der tidligere var jesuiterkloster. Vi kunne sagtens have brugt mere tid i Koblenz - og sådan er det jo som regel - men bussen venter for at køre os tilbage til skibet i Andernach, hvor rejsens sidste aftenmåltid venter og efter endnu en god nats søvn tager bussen os med tilbage til Danmark.
Jesuiterkirche på Jesuiterplatz
Hovedstaden i Tyskland er Berlin.
Befolkningstal: Ca. 83 mio.
Areal: Ca. 357.376 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München
Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.
Mere information: