Historiske grotter og middelalderbyer i Schwabiske Alp
Log ind Log ind
Historiske grotter og middelalderbyer i Schwabiske Alp

Historiske grotter og middelalderbyer i Schwabiske Alp

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tysk Turist Information

I den tyske delstat Baden-Württemberg ligger bjergene Schwabiske Alp med masser af natur og spændende grotter med forhistoriske levn som er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Schwabiske Alp

Det bjergrige område Schwabiske Alp er ikke blandt de mest kendte områder for danske turister og det er en skam, for her er bjergene rige på fortidshistorie med naturskabte grotter, hvor arkæologer har gjort unikke fund fra såvel neandertalere som de senere beboere fra stenalderen der kaldes nutidige mennesker.

De Schwabiske Alp blev skabt for næsten 200 mio. år siden i juratiden og hævede sig fra havbunden for omkring 50 mio. år siden og strækker sig i dag ca. 220 km. fra sydvest mod nordøst og dækker omkring 6.200 km2. Det højeste bjerg er Lemberg, 1.050 moh.

Bjergene består af kalkstensklipper der er porøse og med huller, så regnvand let kan glide ned gennem jordlagene og tage segment med sig, hvilket gennem millioner af år har skabt underjordiske floder og grotter. Schwabiske Alp har den største samling af grotter i Tyskland - mere end 2.800 dokumenterede grotter, hvoraf 12 kan besøges af turister - og dette unikke landskab med panoramiske udsigter, floder og vandfald samt blå kildevæld, har siden 2015 været en del af UNESCO Global Geopark.

Klippeside i Schwabiske Alp

Klippeside i Schwabiske Alp

Da homo sapiens udvandrede fra Afrika, spredte de sig nordover bl.a. til områderne omkring Sortehavet. Herfra var der nogle som fulgte Donau mod vest og kom bl.a. til det sydlige Tyskland, hvor de kunne jage og samle. Med sig havde de telte, men om vinteren søgte de ly i bjergenes tørre grotter - efter at de havde jagtet eventuelle hulebjørne væk eller dræbt dem. Det er i disse grotter, at arkæologer har fundet verdens ældste menneskeskabte figurative kunsthåndværker, der er omkring 40.000 år gamle, som f.eks. Venus fra Fels Grotte (der kan ses i Blaubeuren Forhistoriske Museum) eller Løvemennesket fra Hohelenstein-Stadel Grotte (der ses i Kunsthalle Wieshaupt i Ulm), ligesom små mammutfigurer og menneskehedens ældste fløjter.

Erosionen fortsætter, da regnvand glider ned gennem kalkstenene, og om 200 mio. år vil Schwabiske Alp højest sandsynligt ikke længere eksistere, og der vil så blot være nogle enkeltstående monolitter af hårdere stenmateriale tilbage. Mange af grotterne er åbne for publikum, mens nogle af de vandfyldte kun kan besøges af dykkende huleforskere.

Neandertaler - tegning fra Landsmuseum Württemberg i Stuttgart

Neandertaler - tegning fra Landsmuseum Württemberg i Stuttgart

Vandgrotten Wimsen Höhle - Fridrichshöhle

Den eneste vandfyldte grotte, som turister kan besøge i Tyskland, er Wimser Grotte også kaldt Fridrichs Grotte opkaldt efter kurfyrste Friedrich af Württemberg, der besøgte grotten i 1803, hvilket kan ses på en inskription over grottens indgang. Grotten har en samlet længde på 1.331 meter og når forholdene tillader det, kan du komme med en båd ca. 70 meter ind i denne vandfyldte grotte som er belyst under vandet, så du kan se det mystiske interiør og få forholdene forklaret. Du kan ikke komme længere ind, for grottens loft når her ned til vandoverfladen. Wimser Grotte er også Tysklands dybeste udforskede vandgrotte. Turen tager omkring 10 minutter. På grund af den megen regn er grotten denne dag lukket, da her er tre gange så meget vand i grotten som under normale forhold.

Indgang til Wimsen Grotte

Indgang til Wimsen Grotte

Grotten ligger ved Restaurant Bio-Gasthof Fridrichshöhle som drives af brødrene Tress, der har drevet familieforetagendet siden 1950. Her kan du nyde økologisk mad med udsigt til de omkringliggende vandmøller som har rødder tilbage til det 11. århundrede. På stedets lille museum kan du se modeller af, hvorledes de enkelte vandmøller har fungeret. Du kan også spadsere en tur i skoven og nyde naturen langs floden Zwiefalter Ach.

Gasthof Friedrichshöhle i Hayingen

Gasthof Friedrichshöhle i Hayingen

Biohotel Rose - med vegetariske lækkerier

Vil du prøve noget helt exceptionelt, kan det anbefales at spise/overnatte på Biohotel Gasthof Rose i den lille landsby Ehestetten i Hayingen. Dette økologisk hotel drives også af Tress-brødrene og chefkokken Simon Tress har fået tildelt en grøn Michelin-stjerne for sit bæredygtige økologiske og vegetariske køkken. Alt som serveres er produceret inden for en radius af 25 km. fra Biohotel Rose (eksklusive vinene). Som supplement til de vegetariske retter kan du bestille en sidetallerken med kød (okse, lam eller kylling). Prøv det, for det er en kulinarisk oplevelse for alle dine sanser.

Biohotel Rose i landsbyen Ehestetten i Hayingen

Biohotel Rose i landsbyen Ehestetten i Hayingen

Fels Grotte i Schelklingen

En af de største istidshuler som du kan besøge, er Fels Grotte, hvor der er fundet levn fra de ældste stenaldermennesker. Stedet indgår som en del af UNESCO’s verdensarv ”Grotter og istidskunst i Schwabiske Alp”. Indgangen til hulen ligger under en stor lodret klippe, hvorfra der er udsigt ud over Achtal med floden Ach. Fra indgangen, ca. syv meter over meter højere end floden, kommer du gennem en ca. 30 meter lang korridor og ser bl.a. ridser i klippevæggen, hvor en hulebjørn har hvæsset sine klør. Så træder du ind i grottens store hal der er ca. 25x25 meter bred og med en højde på 30 meter.

Indgangen til Fels Grotte i Schelklingen

Indgangen til Fels Grotte i Schelklingen

Allerede for omkring 70.000 år siden tog neandertalerne denne grotte i brug efterfulgt af det moderne menneske for omkring 43.000 år siden. Her har arkæologer siden de første udgravninger begyndte i 1870 fundet knogler efter hulebjørn, samt værktøj som flintknive og håndøkser af flint med skarpe kanter, så der kunne skæres i skind etc. Her er fundet nogle af verdens ældste menneskefremstillede kunstartikler, bl.a. den ældst kendte kvindefigur Venus fra Hohle Fels, der blot er seks cm. høj og skåret i elfenben fra en mammut. Den originale Venus fra Hohle Fels, der er omkring 40.000 år gammel, ses i landsbyen Blauberens forhistoriske museum URMU.

Venus-figur ca. 40.000 år gammel og håndholdt flinthammer ca. 70.000 år gammel er fundet i Fels Grotte

Venus-figur ca. 40.000 år gammel og håndholdt flinthammer ca. 70.000 år gammel er fundet i Fels Grotte

Vandring i Gerhausen på ”Istidsstien”

Vil du have et indtryk af den smukke natur i Schwabiske Alp kan du ved byen Gerhausen følge den såkaldte ”Istidssti” som er en del af de nationale vandreruter. Du krydset floden Blau og følger den markerede rute op mod slotsruinen Rusenschloss. Undervejs passerer du ”den lille grotte” og efter nogle få hundrede meter op ad bjergsiden når du slotsruinen. Rusenschloss blev bygget omkring 1080 af grev Hartmann II af Dillingen og senere udbygget i det 12. og 13. århundrede. Undervejs er slottet senere blevet sikret mod sammenstyrtninger, men i 1800-årene blev slottet beskudt af franskmændene i krigen mod Østrig. Så sent som i 2021 blev man færdig med de seneste renoveringer, så du i dag kan gå sikkert op ad trapperne til selve slotsruinen. Herfra har du en glimrende udsigt ud over dalen med landsbyen Blaubeuren og floden Blau. ”Istidsstien” fortsætter og du kommer ned langs floden og når frem til Blaubeuren.

Floden Blau ved Gerhausen

Floden Blau ved Gerhausen

Gennem middelalderbyen Blaubeuren

Blaubeuren er en billedskøn middelalderby med flere bindingsværkshuse, et tidligere benediktinerkloster samt et helt usædvanligt turkisblåt kildevæld, og benævnes da også som ”Perlen i Schwabiske Alp”. Du ser vandmøllen Blauetopfhaus ved det lille vandfald der kommer fra den blå kilde Blautopfquelle. Bag vandmøllen, der fungerede som hammermølle fra 1804 til 1889, står en stenskulptur af havfruen ”Den Skønne Lau” som jf. sagnet bor i Blautopfkilden.

Vandet fra mange af de underjordiske floder samler sig i dette enorme kildevæld og vælter op fra bunden 21 meter nede under vandoverfladen og danner floden Blau. Kildens ekstraordinære turkisblå farve skyldes de mikroskopiske partikler i vandet belyst af solen, og anses for at være Tysklands smukkeste kildevæld. Normalt kommer der i gennemsnit 2.300 liter vand pr. sekund, men når kildevældet ”koger over” kan der komme op til 3.200 liter vand pr. sekund.

Floden Blau ved Blaubeuren

Floden Blau ved Blaubeuren

Spadser ind til markedspladsen ved byens rådhus og iagttag de mange over 500 år gamle bindingsværksbygninger og ikke mindst sognekirken. Ved kirken ser du en model af Blaubeuren som byen så ud i middelalderen.

Rådhuset i Blaubeuren ligger ud til markedspladsen

Rådhuset i Blaubeuren ligger ud til markedspladsen

Blaubeurens forhistoriske museum (URMU)

Ved siden af sognekirken kommer du til Det Forhistoriske Museum (URMU), der er hjemsted for den originale kvindefigur Venus fra Hohle Fels, som blev skabt af det moderne menneske for ca. 40.000 år siden. Det vides naturligvis ikke hvilket formål, man havde med at fremstille Venus-figuren med ekstraordinære store bryster, men meget tyder på, at det var en frugtbarhedsamulet. Museet har også fløjter skabt af ben fra svaner fundet i Fels Grotte samt en helt række andre fund som heste og bjørne skåret i elfenben fra mammutter.

Blaubeuren Forhistorisk Museum URMU

Blaubeuren Forhistorisk Museum URMU

Blaubeuren kloster

Et andet idyllisk sted er Blaubeurens tidligere benediktinerkloster, der blev opført mellem 1466 og 1510, men har rødder tilbage til 1085, hvor klostret blev grundlagt. Efter reformationen forlod de katolske munke klostret og regenten hertug Christoph ændrede klostret i 1556, så det i dag fungerer som seminar for teologistuderende. Du kan gå gennem klosterbygningerne og ind i den lille klosterhave.

Blaubeuren Kloster der i dag fungerer som seminar for teologistuderende

Blaubeuren Kloster der i dag fungerer som seminar for teologistuderende

I klosterkirken ses en af Sydtysklands fineste altertavler der er et verdenskendt gotisk mesterværk fra 1493 med malede træpaneler og statuer. Langs væggen i koret står de gamle egetræsstole også med fine udskårne skulpturer. I klosterkirkens lille museum ses forskellige genstande bl.a. et sammenklappeligt alter med religiøse fortællinger om Jesus’ og Johannes Døberens liv. (I middelalderen kunne menigmand ikke læse, men man kunne forstå billederne).

Klosterkirken

Klosterkirken

Laichinger Tiefenhöhle

Dybdegrotten (Tiefenhöhle) er den eneste skaktgrotte i Tyskland som er tilgængelig for turister. For at deltage skal du være godt gående og ikke lide af højdeskræk, da du skal ned ad sten- og jerntrapper, hvor nogle er så stejle, at det anbefales at gå baglæns ned. Denne grottes totale længde er 1.372 meter med en dybde til vandet på 90 meter. Du kommer dog først ned til den store hal 45 meter under jordoverfladen og fortsætter yderligere 10 meter ned til den lille hal 55 meter under jordoverfladen. Kun huleforskere kan komme dybere ned. Denne klatretur er ”kun” 330 meter lang og du kommer en vej ned og en anden vej op igen. Undervejs passerer du et mindre ”vandfald”, hvor det regner ned fra grotteloftet, så husk at tage en regnjakke på. Læg også mærke til de drypsten, som har dannet de smukke gardiner.

Efter disse oplevelser ved du meget mere om naturfænomenerne og den arkæologiske rigdom i Schwabiske Alp.

Skelet af hulebjørn ses på museet ved Tiefenhöhle i Laichingen

Skelet af hulebjørn ses på museet ved Tiefenhöhle i Laichingen

Fakta om Tyskland - Baden-Württemberg

Hovedstaden i Tyskland er Berlin og i delstaten Baden-Württemberg er hovedstaden Stuttgart. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio. i hele Tyskland og ca. 11,3 mio. i Baden-Württemberg.

Areal: Tyskland ca. 357.376 km² - Baden-Württemberg ca. 35.750 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 980 km. til Stuttgart 

Mest besøgte attraktion: Storbyerne Stuttgart og Ulm samt middelalderbyerne med bl.a. "Sydtysklands Perle" Blaubeuren. I delstaten ligger bjergområdet Schwabiske Alp, der er en del af UNESCO Global Geopark, ligesom de mange forhistoriske arkæologiske fund er medtaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Mere information:

Turistinformation: Baden-Württemberg

Turistinformation: Tyskland