Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Efter et par timers kørsel ned gennem Nordtyskland nås midt på dagen Lüneburger Heide, hvor der bydes på frokost. Allerede hen på eftermiddagen er der indkvartering på hotellet i den gamle middelalderby Celle, og herefter besøges julemarkedet. De centrale gader i den bilfri, gamle bydel er pyntet op til jul og her kan du gå på opdagelse mellem juleboderne. Udover varm glühwein kan du smovse dig med punch eller chokolade - og naturligvis øl. Mange af boderne tilbyder strikvarer, træskærerarbejder og andet kunsthåndværk, ligesom her naturligvis findes boder med forskelligt julepynt og slik i lange baner - så muligheden for at få en julegave eller to med hjem er slet ikke udelukket. Men her er også noget for den sultne - stegte champignon, ristede kastanjer, pandekager samt diverse tyske pølser - hvoraf nogle er en halv meter lange! Ved en af boderne er man i gang med at grille laks over åben ild og duften er uimodståelig, så her kan du mæske dig med lidt flammenlaks, selv om der senere på aftenen er møde under det smukke, gamle rådhus, hvor den fælles middag indtages under buerne i den historiske Ratskeller Celle, der er delstaten Niedersachsens ældste restaurant.
Velkommen til julemarked i Celle
Denne dag starter med at bussen kører rundt om den gamle bydel, så her får du et indtryk af middelalderbyens omfang. Fra bussen ses det gamle kloster, der nu er indrettet som delstatens sikre fængsel. Det nye rådhus passeres - en imponerende rød teglstensbygning fra det 19. århundrede - der er indrettet i en tidligere militærkasserne, hvor 10.000 engelske soldater med deres familier engang var udstationeret. Et sted kommer bussen forbi den eneste, lille rest af byens originale bymur, der i middelalderen omsluttede hele Celle.
Celles gamle kloster
Efter busturen kan du deltage på en guidet byvandring rundt mellem de mere end 500 bindingsværkshuse, hvoraf mange er fra 1600-tallet, med det ældste hus fra 1526 der har rødder tilbage til 1470. Celle har været umådelig heldig og er aldrig blevet beskadiget under krigene op gennem tiderne - hverken 30-årskrigen eller verdenskrigene. Derfor står de mange fredede og velbevarede bindingsværkshuse i dag tæt skulder ved skulder og udgør en af de største og vigtigste enheder af sin art i Europa. På turen hører du om den mere end 700 år gamle, tidligere residensby, der i dag er delstaten Niedersachsens domby med både byret, landsret og højesteret. Der stoppes ved flere af de originale og smukt dekorerede bindingsværkshuse med sirlige udskæringer og de klassiske byggestile præsenteres. Byen er et levende museum og her i december en fantastisk flot kulisse for julemarkedet, som efter byvandringen igen kan besøges.
Byvandring i Celle
I en park bag de tidligere voldgrave ligger hertugslottet i Celle på en lille bakketop næsten skjult bag høje træer. På en guidet tur besøges dele af dette gamle residensslot, som har en særlig tilknytning til Danmarks historie. Hertugslottets ældste dele er fra 1292, men er gennem århundreder udvidet, så det i dag fremstår som et kvadratisk bygningsværk bestående af fire sammenhængende fløje. Det var til dette slot, at den danske dronning Caroline Mathilde, der var gift med den syge kong Christian d. 7., blev landsforvist. Dronningens elsker og hendes datters far Johann Frederich Struensee, der var kongens livslæge, havde tilegnet sig politisk magt i Danmark og blev ved et kup dømt til døden ved halshugning, hjul og stejle.
Der arrangeres et besøg i dronning Caroline Mathildes gemakker, hvor hun fortsatte med at leve som en dronning og holdt baller og gav audiens indtil sin død i 1772 blot 24 år gammel. I slottets kælder ses køkkenet og besøget slutter i det smukke slotskapel.
Efter en fælles frokost i restaurant San Martino hos den livsglade italienske kvinde Silvia, kan du på egen hånd hygge dig på julemarkedet eller i de mange andre fristende butikker.
Slotspark ved Celle Slot
Fra Celle er der ikke langt til millionbyen Hamborg og på vejen tilbage mod Danmark bruges et par timer til bl.a. at besøge det flotte julemarked på rådhuspladsen. Også Europapassagen er fantastisk flot juleudsmykket og har mange lækre butikker.
Julemarked i Hamborg
Hovedstaden i Tyskland er Berlin.
Befolkningstal: Ca. 83 mio.
Areal: Ca. 357.376 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München
Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.
Mere information: