Indtryk fra Stuttgart - en grøn by i Tyskland
Log ind Log ind
Indtryk fra Stuttgart - en grøn by i Tyskland

Indtryk fra Stuttgart - en grøn by i Tyskland

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tysk Turist Information

Hovedstaden Stuttgart i delstaten Baden-Württemberg er en af Tysklands grønneste byer og byder på gode indkøbsmuligheder, enestående museer og kulturoplevelser samt en storslået natur lige om hjørnet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

En af Tysklands grønneste byer

Stuttgart ligger i en dal omgivet af grønne bjerge med skov og vinmarker og med let mulighed for at komme op i bjergene og den nærliggende natur. Takket være denne topografi er her mange fine udsigtspunkter udover dalen og byen, der har mellem 400 og 600 trappegange på bjergskråningerne de såkaldte ”Stäffele”. Man ved faktisk ikke, hvor mange trapper her er. Trapperne stammer fra en tid, hvor der blev dyrket rigtigt meget vin, så der var let adgang til vinmarkerne. En tredjedel af Region Stuttgart består af skov og andre grønne arealer. Trapperne er her fortsat og endnu dyrkes der vin, men i mange af de tidligere vinområder, er der nu beboelsesejendomme med storslåede udsigter ned til byen.

Udsigt mod vinmarker i Stuttgart

Udsigt mod vinmarker i Stuttgart

Königstrasse – Nerven i Stuttgart

Om du kører selv eller kommer med toget til Stuttgarts hovedbanegård, er det en god ide at begynde din byvandring ved turistinformationen i-Punkt ved starten af Königstrasse. Her kan du naturligvis få bykort og yderligere information om Stuttgart m.v.

Königstrasse er Stuttgarts længste gågade på 1200 meter med shoppingsmuligheder i specialforretninger og i stormagasiner, og langs gaden ses flere vigtige seværdigheder herunder store pladser, slotte og museer - så det er naturligt at kalde Königstrasse for ”Nerven i Stuttgart”. Denne populære promenade er prydet med skyggefulde træer og fontæner, og langs gaden finder du også fortovsrestauranter og caféer. Stuttgart har flere restauranter med Michelin-stjerner.

Velkommen til Stuttgart og Königstrasse

Velkommen til Stuttgart og Königstrasse

Arkade ved Deutsche Bundesbank

Lidt nede ad Königstrasse kan du gøre en afstikker til en lille arkade ved Deutsche Bundesbank, der er interessant, fordi der på toppen af arkaden ses en række barokke stenstatuer af buttede drengebørn.

Arkade ved Deutsche Bundesbank

Arkade ved Deutsche Bundesbank

Domkirken i Stuttgart

Tilbage på Königstrasse ser du domkirken St. Eberhard, som blev bygget under kong Friederich I i 1811 i klassisk stil som den første katolske kirke efter reformationen. Kirken blev bombet i 1944 under 2. verdenskrig, men genopbygget i 1955. Træd ind og se den mægtige altertavle, der fylder hele endevæggen.

Den katolske domkirk St. Eberhard

Den katolske domkirk St. Eberhard

Schlossplaz

Denne dag er den prægtige slotsplads med udsigt til Det Nye Slot (Neues Schloss) spærret, men en statue af hertug Christoph af Wûrttemberg (1515-1568) ses spejdende ud over Königstrasse.

Statue af hertug Christoph af Wûrttemberg

Statue af hertug Christoph af Wûrttemberg

Königsbau Passagen

Over for slotspladsen ligger indkøbscentret Königsbau Passagen med en søjlerække, der kan give associationer til et græsk tempel. I forreste del ses den gennemgående indkøbskorridor og længere inde har du et mægtigt center med forretninger og restauranter m.v., der betragtes som Stuttgarts indkøbscenter nr. 1.

Königsbau Passagen Stuttgarts indkøbscenter nr. 1

Königsbau Passagen Stuttgarts indkøbscenter nr. 1

Stuttgart Kunstmuseet

Du passerer en moderne skulptur foran Stuttgart Kunstmuseum KUBUS, der har til huse i en 26 meter højt glasterning.

I øvrigt er Stuttgart den eneste by i Tyskland med to bilmuseer - Mercedes-Benz Museum samt Porsche Museum - der bl.a. fortæller historien om Stuttgarts industrielle revolution inden for bilproduktion. Men det er en anden historie.

Moderne skulptur foran Stuttgart Kunstmuseum KUBUS

Moderne skulptur foran Stuttgart Kunstmuseum KUBUS

Schillerplatz

Du træder få skridt til side og står på Schillerplatz opkaldt efter den tyske forfatter og historiker Frederich Schiller (1759-1805). Statuen af dette geni der står midt på pladsen, er skabt af den danske billedhugger Bertil Thorvaldsen og blev rejst i 1839. Schillerplatz er omgivet af flere interessante bygninger. Du ser Stiftskirken og Fruchtkasten - Musikinstrumentmuseet, som du bør gå en tur rundt om. Pladsen har også en fin hvid bygning med gamle kontorer Alte Kanzeli.

Schillerplatz med Stiftskirche

Schillerplatz med Stiftskirche

Det gamle slot (Altes Schloss)

Fra Schillerplatz ser du Det Gamle Slot opført i italiensk renæssancestil i 1500-årene under hertug Christoph af Württemberg, men med rødder tilbage til et voldgravsslot fra 900-årene. Læg mærke til våbenskjoldene over indgangen til slottets gårdsplads, der i øvrigt er prydet med arkader i flere etager. I gårdspladsens ene hjørne ses rytterstatuen af hertug Eberhard I af Württemberg. Det Gamle Slot huser i dag Württemberg Landesmuseum.

Det Gamle Slot - Altes Schloss

Det Gamle Slot - Altes Schloss

Landesmuseum Württemberg i Det Gamle Slot

Du træder i en helt moderne foyer ”Dürnitz Hal” med billetsalg, garderobe, shop og café. Det kan anbefales at begynde museumsbesøget på 2. sal, hvor du ser udstillet arkæologiske fund helt tilbage fra neandertalerne for mere end 70.000 år siden med deres simple flinteredskaber. Her er også redskaber og beskrivelser fra stenalderen. 

Museumsfoyer i Dürnitz Hal i Landesmuseum Württemberg

Museumsfoyer i Dürnitz Hal i Landesmuseum Württemberg

Du bevæger dig nu op gennem tiderne med  bronzealderen og jernalderen med romernes ankomst og til kristendommens indtræden på den europæiske scene. Rundturen på 2. sal slutter med Württembergs middelalderhistorie.

Smykker og våben fra bronzealderen

Smykker og våben fra bronzealderen

Kunstkammer

Det er en helt vidunderlig samling af værdifulde og uerstattelige kunstværker, du vil se på 1. sal. Her er bl.a. kunst fra Romerriget, ligesom museet har en af Europas fineste samling af keltisk kunst fra jernalderen. Skal du have det hele med, kan du sangens bruge en hel dag på dette enestående museum.

Kunstkammeret præsenterer uvurderlige skatte

Kunstkammeret præsenterer uvurderlige skatte

Omkring Karlsplaz

Bag Det Gamle Slot ses nogle store stenterninger som er et mindesmærke for nationalsocialismens ofre. På Karlsplatz ses rytterstatuen med kejser Wilhelm I af Tyskland (1797-1888). Du øjner også en fløj af Det Nye Palads. Er du også interesseret i gastronomi kan du lægge vejen forbi markedshallen, der i to etager tilbyder friske råvarer og har flere restauranter.

Mindesmærke for nationalsocialismens ofre

Mindesmærke for nationalsocialismens ofre

Mod byparken

Tilbage på Königstrasse skimtes Stuttgarts rådhus og nu går turen via den idylliske gade Calwer Strasse med bindingsværkshuse og restauranter liggende på stribe. På vej mod byparken passerer du den prægtige bygning Haus der Wirtschaft, der er et center for virksomheder under handelsministeriet. Og så er du pludselig i Stuttgarts bypark med store træer og flere blomsterbede. Midt i det hele står flere klassiske statuer af både mænd og kvinder.

Stuttgart rådhus for enden af Königstrasse

Stuttgart rådhus for enden af Königstrasse

Den kinesiske Have

Andre grønne områder finder du op ad bjergskråningerne omkring Stuttgart. Tag f.eks. trapperne op til Panorama Strasse, som på ingen måde lyver, for udsigter ud over Stuttgart er panoramisk med udsigt til både radiotårn og Stuttgarts berømte TV-tårn. Her finder du også den lille idylliske kinesiske have - endnu et åndehul i Stuttgart.

Indgang til Den Kinesiske Have i Stuttgart

Indgang til Den Kinesiske Have i Stuttgart

Historisk kabelbane til Waldfriedhof Kirkegård

Er du indstillet på mere frisk luft og lidt motion, kan du tage med undergrundsbanen til Südheimer Platz og tage den gamle kabelbane op til Waldfriedhof. Kabelbanen (Seilbahn) blev etableret i 1929 for at gøre det lettere at komme op til kirkegården. På den 600 meter lange strækning opererer et opadgående tog samtidigt med et nedadgående. Når du træder ind i togvognen, er det som at komme 100 år tilbage. Alt er i lakeret træ - selv bænken du sidder på. Midt på strækningen møder du det andet tog, og efter fire minutter er du oppe i den stille, grønne skov og den friske luft. Siden etableringen er kabelbanen naturligvis blevet moderniseret, så den i dag lever op til EU’s sikkerhedskrav.

Kabelbanen (Seilbahn) til Waldfriedhof Kirkegård

Kabelbanen (Seilbahn) til Waldfriedhof Kirkegård

Du kan spadsere en tur i den fredfyldte Walfriedhof Kirkegård, der blev etableret i 1914, som en skovkirkegård og kun enkelte steder ses egentlige gravmonumenter. De fleste grave er enkle og er til minde om de mange soldater som mistede livet under 2. verdenskrig.

Jomfruen med tåreskålene ved Waldfriedhof Kirkegård

Jomfruen med tåreskålene ved Waldfriedhof Kirkegård

Vandretur på Blaustrümpflerweg

I skovene og bakkerne omkring Stuttgart er etableret flere vandreruter og en af disse - den såkaldte Blåstrømpesti (Blaustrümpflerweg) - kan du følge og lytte til fuglenes sang og nyde udsigterne ned over dalen og vinmarkerne undervejs. Ved Santiago-de-Chile-Platz har du måske vandreturens bedste udsigt og herfra kan du tage sporvognen ”Zacke” tilbage til byen.

Vandretur på Blåstrømpestien

Vandretur på Blåstrømpestien

Stuttgarts teletårn - byens vartegn

Vil du se det hele fra oven, må turen gå til Stuttgart Teletårn, der var verdens første tv-tårn og et mesterværk i design. Du kan eventuelt tage en af de røde Citytour-busser der kører lige forbi. TV-tårnet blev bygget i 1956 og er 217 meter højt og blev prototypen for øvrige tv-tårne rundt omkring i verdenen. Det tager blot nogle få sekunder at komme op til udsigtsplatformen uden glas, men blot et gitter, hvor du fra 150 meters højde har et 360 graders udsigt over hele regionen. Du kan gå endnu en etage op til en mindre platform eller gå en etage ned til restauranten og nyde udsigten gennem glasvinduerne. Skulle det storme kraftigt, kan TV-tårnet svinge ca. 1,5 meter på toppen!

Men skal besøget have sin berettigede værdi, skal det være klart vejr.

Stuttgarts berømte TV-tårn - byens vartegn

Stuttgarts berømte TV-tårn - byens vartegn

Fakta om Tyskland - Baden-Württemberg

Hovedstaden i Tyskland er Berlin og i delstaten Baden-Württemberg er hovedstaden Stuttgart. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio. i hele Tyskland og ca. 11,3 mio. i Baden-Württemberg.

Areal: Tyskland ca. 357.376 km² - Baden-Württemberg ca. 35.750 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 980 km. til Stuttgart 

Mest besøgte attraktion: Storbyerne Stuttgart og Ulm samt middelalderbyerne med bl.a. "Sydtysklands Perle" Blaubeuren. I delstaten ligger bjergområdet Schwabiske Alp, der er en del af UNESCO Global Geopark, ligesom de mange forhistoriske arkæologiske fund er medtaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Mere information:

Turistinformation: Baden-Württemberg

Turistinformation: Tyskland