Kystbyen Stralsund - perfekt udgangspunkt til den tyske ø Rügen
Log ind Log ind
Kystbyen Stralsund - perfekt udgangspunkt til den tyske ø Rügen

Kystbyen Stralsund - perfekt udgangspunkt til den tyske ø Rügen

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tysk Turist Information

Det handler om vand. Masser af vand. Havet omkring Stralsund og det kæmpemæssige Ozenarium, der oplyser om livet både i Østersøen (Det Baltiske Hav) samt Atlanterhavet (Nordsøen) - og ikke mindst Nordtysklands største badeland HanseDom med spa og wellness.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Stralsund - et handelscentrum gennem tiderne

Beskyttet mod Østersøens til tider barske vejr og vand ligger Stralsund som et "smørhul" bag øen Rügens bløde bakker og stejle klinter. Den gamle bydel - Alt Stadt - er omgivet af vand på alle sider. Her har man i århundrede drevet handel siden byen blev grundlagt i 1209. Og byen blev umådelig rig på handel - ikke mindst da den i 1234 blev en af Østersøens hansesteder. Hanseforbundet bestod af driftige byer med bl.a. Lübeck, Wismar og Rostock i Nordtyskland, men også byer i andre lande f.eks. Bergen i Vestnorge indgik i handelsforbundet. Stralsund blev så rig, at den kunne bygge ikke mindre end tre gigantiske kirker, flere klostre og overdådige paladser og andre storslåede bygninger. Det fik naturligvis danskernes interesse og i 1400-tallet forsøgte danskerne at erobre byen, men led nederlag. Bedre gik det for svenskerne, hvor den svenske konge havde Stralsund under sine beskyttende vinger i ca. 200 år fra 1648 til 1814, hvilket blev en storhedstid for Stralsund, som man den dag i dag mindes med glæde.
Senere var Stralsund - som det øvrige Østtyskland - underlagt DDR-regimet, der blev styret fra Sovjetunionen med de mange begrænsninger, der dengang var i ytringsfrihed og bevægelsesfrihed. I årene efter anden verdenskrig og til "Muren" faldt i 1990, forfaldt mange værdifulde bygninger. Nu er byen genopbygget og kommet på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

Rådhuset i Stralsund

Rådhuset i Stralsund

Radisson Blu Hotel Stralsund

Et par km. uden for Stralsund centrum - i gåafstand ca. 45 minutter - ligger hotel Radisson Blu, en stor hvid bygning, der giver associationer om overbygningen på en kæmpe luksusliner. Allerede ved indgangen til receptionen bekræftes forudanelsen. Det hele er gennemført maritimt. Receptionen er udformet som et skib, lamperne på væggene er små sejlskibe, hvor sejlet dækker for pæren. Koøjer og lanterner ses flere steder. Bløde tæpper på etager og værelser dæmper enhver støj. På de lyse værelser, hvoraf nogle er med altan, er TV og barskab indbygget i en rød-hvid fyrtønde og lanternerne ved sengen giver natlyset. Badeværelse er dog noget større end på et almindeligt skib - næsten en "balsal" med separat toilet og håndvask. Væggene er prydet med maritime billeder, skibe, fisk og andet fra havet. Det hele er af høj kvalitet.

Radisson Blu Hotel Stralsund

Radisson Blu Hotel Stralsund

HanseDom

Fra receptionen i Radisson Blu Hotel er der direkte adgang til et af Nordtysklands største badelande med spa og wellness. På ikke mindre end 120.000 kvadratmeter findes her et stort anlagt badeland med vandfald, rutsjebaner på tilsammen 368 meter samt jungle med hængebro. Det hele opbygget omkring et mayatempel - som hentet direkte fra Yuatán-halvøen i Mexico. Her er naturligvis både snackbar samt bistro, hvor du i badetøj kan indtage din mad f.eks. i Käpt’n Nilson. Det kan ikke anbefales at spise i almindeligt tøj, da temperaturen er 30 grader og fugtighedsprocenten tæt på 100. Fra den opvarmede indendørs pool er der direkte adgang til de udendørs faciliteter. I tilknytning til anlægget findes svømmehal, sportshaller til tennis og squash samt et større motionscenter.

Badelandet HanseDom i Stralsund

Badelandet HanseDom i Stralsund

Wellness og afslapning

Til de voksne er her et overdådigt wellness-center opbygget i orientalsk stil - hvor du kan drømme dig hen til 1001 nats eventyr. Et utal af forskellige behandlinger tilbydes, ligesom saunaer og bade med forskellige dufte. Her er det mest naturligt at være helt nøgen - både mænd og kvinder. 
Prøv evt. en såkaldt soft pack med "Rügener Heilkreide". Splitternøgen ligger du på ryggen, mens en kvinde smører dig ind i kridtet fra Rügen blandet med en olie, så den virker som en tyk creme, der fæstner sig til dit skind. Kvinden slår et lagen om dig som en vandtæt membran og sænker dig ned i ca. 37 grader varmt vand. Dine arme og ben - hele din krop - er fastlåst i det varme vand, mens du ligger og forsøger at slappe af i ca. 25 minutter. Det er varmt, kridtet arbejder i din hud, det klør, men du kan ikke bevæge dig. Tiden føles uendelig lang - for nogen - selvom du prøver at slappe af. Men det kan være svært at slappe af og måske skulle du have valgt en af de utallige andre behandlinger - en massage måske?

Wellnesscenter efter tyrkisk koncept

Wellnesscenter efter tyrkisk koncept

Gorch Fuck i havnen

Alt Stadt på havneøen er adskilt fra centrum af en kanal fyldt med både og fiskekuttere hvorfra det ryger. En duft af røgede fisk, skibstjære og havluft rammer dine næsebor. Du er ved vandet. Ved kajen ud mod det smalle sund, Strelasund, ligger det prægtige museumsskib Gorch Fuck, der tidligere sejlede som sovjetisk skoleskib. Skibets master står nøgne og afklædte, så der er ingen vind i sejlene.

Museumsskibet Gorch Fuck

Museumsskibet Gorch Fuck

Ozeaneum

Det er der derimod inde på kajen, hvor de fem bygninger, der tilsammen udgør Ozenarium, lyser op som bølgende hvide sejl, hvilket også var arkitektens ide.

Ozeaneum i Stralsund med en arkitektur der kan minde om sejl

Ozeaneum i Stralsund med en arkitektur der kan minde om sejl

Hvalskeletter i loftet

Inde i foyeren er der billetsalg, boghandel og souvenirbutik samt adgang til bistroen "Hafenblick". Over dit hoved hænger skeletterne af to hvaler - i naturlig størrelse. Det er en finhval (bardehval) samt en kaskelot (tandhval), der engang forvildede sig ned gennem Storebælt og ud i Østersøen, hvor de uundgåeligt mødte deres endeligt. De kunne ikke finde vej tilbage til Atlanten og "gik på grund". Havmuseet (Meersmuseum) i Stralsund blev tilkaldt og fik rettighederne til hvalerne - og nu hænger de her.

Hvalskelet i loftet ved indgangen

Hvalskelet i loftet ved indgangen

Spændende undervandsoplevelse

Vil du opleve havets hemmeligheder, følger du pilene, der guider dig rundt i alle bygningerne. Først oplever du hvad havet egentligt er - ikke mindst hvorledes landskabet former sig under havoverfladen. Et ukendt undervandslandskab med høje bjerge og dybe dale samt store sletter. Du ser det på verdensplan samt på en speciel montre over Østersøen i næste hal, hvor temaet netop er dyrelivet i og omkring havet. Du møder store og små akvarier bl.a. et meget nærværende, der viser havnemolen - set under vandet. Også livet i Østersøen ses gennem store tykke glasruder. Vidste du at støren er vendt tilbage til Østersøen? Du kommer også under vandet og kan se det hele lidt fra neden.
I næste udstillingshal ses dyr og fisk fra Atlanterhavet helt op til Polarområdet og kulminerer i hallen med det kæmpemæssige akvarium, der kan ses fra flere etager. Undervejs er der rig mulighed til at fordybe sig i multimetermontre, se film og plancher og møde udstoppede pattedyr og fugle, som lever ved havet.

Kæmpe akvarium med spændende fisk

Kæmpe akvarium med spændende fisk

Hvaler og blæksprutter

Der høres hvalsang og da øjnene har vænnet sig til den dæmpede belysning, ses verdens største dyr blåhvalen hænge i loftet. Blåhvalen her er 36 meter lang. Intet andet dyr er eller har været så stort som blåhvalen. Under denne giganternes gigant hænger en pukkelhval og en kalv (unge af hval) samt en spækhugger. Og til den anden side en kaskelot, der slås med en kæmpeblæksprutte. Alt er i naturlig størrelse i dette kæmperum, hvor du tre etager nede rammer gulvet og kan hensynke i en trancelignende tilstand i stolene, mens du ligger på ryggen og ser hvalerne svæve over dig og lytter til deres sang.

Lyt til sang fra livagtige hvaler som svæver over dig

Lyt til sang fra livagtige hvaler som svæver over dig

Guidet byvandring

Fra havnen kan du spadserer gennem en af byens ældste gader Fähr str. op til den gamle markedsplads - Alter Markt - hvor turistinformationen ligger. Her møder du din guide i et originalt historisk kostume og hun tager dig med på en guidet byvandring. Først er det naturligvis rådhuset - Stralsunds smukke varetegn samt de øvrige smukt renoverede bygninger du kan se på markedspladsen. Lige ved ligger en af byens tre store kirker St. Nikolai Kirche, der blev påbegyndt bygget i 1270. Med sine flotte malede hvælvinger og dekorerede søjler i det mægtige rum er kirken bestemt et besøg værd. Bag altertavlen - der blot er en af kirkens tavler udskåret i træ - findes det astronomiske ur fra 1394. En anden trætavle er den såkaldte Novgorod-tavle, der viser handlen med de russiske sælgere og købmændene fra Stralsund.

St. Nikolai Kirke i Stralsund

St. Nikolai Kirke i Stralsund

Kloster og museum

Fra kirken går byvandringen ad gamle brostenslagte stræder forbi smukt renoverede huse og frem til Johannisklostret, hvor de idylliske bindingsværkshuse danner rammen om det tidligere kloster. Den tilhørende kirke står som en smuk ruin bag klosterporten. Du kommer forbi en af de to tilbageværende gamle byporte - Kneipertor - tilbage på markedspladsen og går gennem søjlegangen under rådhuset og ud på byens travle gågade. De fleste gader og stræder løber parallelt og på tværs, hvilket gør, at du fra mange steder kan se byens smukke bygninger, kirker og tårne undervejs. I Katheriner klosteret finder du hav-museet - Meersmuseum - samt i tilstødende bygninger byens kulturhistoriske museum.

Bindingsværksidyl ved Johannisklostret

Bindingsværksidyl ved Johannisklostret

Gedigent håndværk

Byturen slutter på den nye markedsplads, hvor St. Marienkirche, der blev påbegyndt bygget i 1382, rejser sit tårn 104 meter over byen. Inden du går derop, ser du denne enkelt dekorerede kirke, hvor der er så højt til loftet, at det tager pusten fra dig. Hvad man kunne bygge dengang! Og det holder, hvilket du får syn for, mens du tager de mere end 400 trin op ad en vindeltrappe i et af tårnene. Halvvejs oppe stopper stentrappen og du når et plateau med et stort rum, hvor de tre store kirkeklokker hænger. Den midterste vejer ca. fem tons. Alt her er i træ - massivt træ. Sidste stykke op til udsigtspunktet sker på trætrapper og stiger, der ikke er for sarte sjæle eller for folk med højdeskræk. Der er langt ned i det store rum.
Anstrengelserne op er det hele værd. En imponerende udsigt ud over den smukke hansestad Stralsund, omgivet af vand.

Kirkerummet i St. Marienkirche

Kirkerummet i St. Marienkirche

Læs mere

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland