Mountainbike i Harzen er helt suverænt på alle niveauer, Tyskland
Log ind Log ind
Mountainbike i Harzen er helt suverænt på alle niveauer

Mountainbike i Harzen er helt suverænt på alle niveauer

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tysk Turist Information

Ud over at Harzen kun ligger tre-fire timers kørsel fra den dansk-tyske grænse, så er hele regionen perfekt til aktiv ferie som f.eks. mountainbike, som flere og flere kaster sig ud i. Harzen har alt.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Op ad bakke ...

Pulsen banker løs. Vil denne bakke ingen ende tage? Foran mig ligger et par unge fyre samt en yngre kvinde, der tidligere har været blå cykelbude, så de kan cykle "solen sort". Bag mig ligger et par, der allerede har mistet pusten. Jeg ligger på mellemhånd og nu er det min tur til at tabe pusten. Jeg kan bare ikke følge med og vil jeg fortsat kunne komme oprejst hjem, må jeg finde mit eget tempo. Jeg glider lidt ned i tempo og selv om det kun er et kvarter siden vi forlod hotellet i Braunlage, er jeg drivvåd af sved og tørster som en gal. Ligegyldigt hvilken vej vi vælger ud af denne by i Harzen, så går det opad!

Op ad bakke på mountainbike i Harzen

Op ad bakke på mountainbike i Harzen

Et hotel med mange muligheder i Braunlage

Relexa Hotel Harz-Wald i Braunlage ligger godt for aktiv ferie i naturen som f.eks. vandreture, stavgang (nordic walking) med egen vandrerute, monsterroller (løbehjul ned ad bjerget!) og cykelture samt mountainbike i det smukke bjerglandskab i Harzen. Også om vinteren er her aktiviteter med alpint skiløb, snowboard og langrend. Her er kun ganske få hundrede meter til Harzen Nationalpark. Fra de pæne værelser er der fin udsigt til skoven og i etagerne neden under findes restaurant og spa-område med svømmehal. 
Hotellet ligger fem minutters gang fra bymidten, hvorfra der også er adgang til en 6-personers kabinelift, der på 15 minutter kan bringe dig op til Wurmberg. Herfra kan du i klart vejr se over til Harzens højeste punkt Brocken (Blokabjerg), 1.142 moh. 

Mountainbike på god skovvej

Mountainbike på god skovvej

Vigtig med det rigtige udstyr til mountainbike

Det er naturligvis vigtigt at have en ordentlig mountainbike med det nødvendige antal gear. De fleste udlejningsfirmaer i Tyskland har orden i sagerne. En styrthjelm er et must og et par solbriller er gode at cykle med. En svedtransporterende cykeltrøje bevirker, at du ikke bliver kold på kroppen, selv om du sveder. Og tag et par ordentlige cykelbukser på med stødabsorberende puder i bagen. Også cykelhandsker er at foretrække, så du undgår at blive for svedig i håndfladerne. På ryggen har du brug for en sæk, der indeholder vand - gerne med en slange til at sutte fra, så du ikke skal af cyklen og til at pakke ud for at få noget at drikke. Lidt chokolade i sækken, der kan give energi på kort sigt. En let sok i skoene - og så er det bare at komme afsted.

Hav det rigtige udstyr med

Hav det rigtige udstyr med

Det går hele tiden op-op-op

Nu kan jeg se, at mine venner venter forude - og jo, det er helt befriende at komme lidt af cyklen, mens vi venter på de sidste. Men opturen er ikke overstået. Det er noget siden jeg sidst har cyklet på mountainbike i bjergene og jeg er overbevist om, at har jeg et par dage eller fire her, vil denne bakke ikke føles nær så anstrengende. Kort sagt - jeg vil komme i "superform" på en aktiv ferie her i Harzen. Vi er på vej nordover fra byen og kommer fra den asfalterede vej ind i skoven på vej op mod Wurmberg, 971 moh. Vi har allerede taget de første 200 højdemeter, men det fortsætter op forbi et skitræk. Braunlage og Wurmberg er kendt som et yndet skisportssted - både for alpint men også med fine langrendsløjper - når der ellers er sne nok.
Vi gør det næste hold for enden af skibakken på Wurmberg, hvor vi passende får lidt at drikke. Jeg indrømmer, at jeg må af og trække cyklen på de stejleste strækninger. Opgive vil jeg da ikke! Der kommer andre ryttere og de kører forbi os og fortsætter op langs skihopbakken på det stejleste stykke mod toppen. Nedefra, hvor jeg står, kan jeg kun beundre dem - selv om flere af disse "superryttere" også må af og trække cyklen opad.

Nogle bakker er ret så stejle at cykle op ad

Nogle bakker er ret så stejle at cykle op ad

Mountainbike på tidligere militærvej

Da vi alle har pustet ud, cykler vi lidt tilbage og ser hvor den gamle grænse mellem øst og vest har været. På et bredt areal er alt fældet, som var det et brandbælte, men det er fra den kolde krigs tid, hvor arealet var ingenmandsland og hvor de, der forsøgte sig med at flygte til vesten, ville blive skudt. Så går det et stykke ned gennem skoven på en mindre sti, inden vi kommer ud på et hullet beton-spor. Sporet blev benyttet af østtyskerne (DDR) til at transportere de militære køretøjer langs med grænsen. Det er en noget bumpet sti at køre på. Så det er faktisk bedre at cykle i græsrabatten. Men det er en flot tur ned over det kuperede terræn. Da vi atter er ude på almindelig skovsti, har vi kun en enkelt bakke tilbage, inden vi sætter kursen hjemefter.
Atter ude på landevejen går det lynhurtigt nedad mod Braunlage og snart er vi tilbage ved hotellet, hvor en forfriskende tur i svømme hallen venter.

Tidligere militærvej i Harzen

Tidligere militærvej i Harzen

Utallige muligheder

Du kan selv sammensætte din cykeltur i Harzen, hvor der på de ca. 900 km mærkede mountainbikeruter, findes et utal af forskellige kombinationsmuligheder, som man kan afkorte eller forlænge - alt efter kræfter og dagsform.

Tilbage mod Braunlage

Tilbage mod Braunlage

Fakta om Tyskland - Harzen

Harzen er et kuperet skovområde med højeste bjerg Brocken (Bloksbjerg),1.141 moh. Harzern Nationalpark er velegnet til både vandreture og cykelture. Hovedstaden i Tyskland er Berlin.

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinfo: Harzen

Turistinformation: Tyskland