Vandretur i Saksiske Schweiz nær Dresden
Log ind Log ind
Vandretur i Saksiske Schweiz nær Dresden

Vandretur i Saksiske Schweiz nær Dresden

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tysk Turist Information

Lige øst for Dresden ligger nationalparken Saksiske Schweiz med imponerende natur. Du kan bl.a. vandre gennem skoven til Bastei med udsigt til Elbens sandstensbjerge.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Nationalpark Saksiske Schweiz

Saksiske Schweiz, der i 1800-årene var et yndet sted at male naturbilleder for de tidlige tyske, romantiske kunstmalere som. bl.a. Casper David Friedrich, blev nationalpark i 1990 og dækker et område på omkring 94 km². Området har mere end 400 km. afmærkede vandrestier gennem klippefyldt skov og selv om du ikke kommer højere op end 556 moh. kan du nogle steder alligevel se ned på de høje sandstensklipper og dybe kløfter.

Citat: Kommer du for at se havet, kommer du nogle hundrede millioner år for sent!

Elbens sandstensbjerge er ikke skabt ved landhævninger. Tværtom. De sandstensklipper du i dag ser, er faktisk gammel havbund. Sand under urtidshavet er blevet presset hårdt sammen og har skabt stabile sandsten. Gennem millioner af års erosion er mere blødt materiale blevet skyllet væk, så Elbens sandstensbjerge i dag står som tårne i skoven. Og erosionen pågår fortsat. Udover vandreruter har området cykelstier, ligesom her findes utallige muligheder for bjergklatring på de lodrette klippesider.

Elbens sandstensbjerge fortsætter ind i Tjekkiet i nationalparken Bøhmiske Schweiz.

Sandstensklipper og nåleskov i Saksiske Schweiz

Sandstensklipper og nåleskov i Saksiske Schweiz

Med tog til Stadt Wehlen

Fra Dresden er der godt 30 km. til Saksiske Schweiz og på denne vandretur er det nemt at tage toget fra Dresden Hovedbanegård til Stadt Wehlen. Fra stationen i Wehlen er der kort afstand til Elben, hvor en færge bringer dig til flodens anden side. Her følger du skiltningen mod Malerweg (Malernes Vej) op over Schlossberg, hvor du passerer borgruinen Wehlen, hvis historie går tilbage til 1200-tallet. Fra Schlossberg har du et fint vue ud over den idylliske Stadt Wehlen og Elben-dalen.

Stadt Wehlen ligger ned til Elben

Stadt Wehlen ligger ned til Elben

Gennem klippefyldt skov til Uttewalter Felsentor

Via en række stejle og glatte trapper kommer du ned fra Schlossberg og ind i nationalparken, der er godt skiltet. Læg mærke til, at afstande mellem knudepunkter ikke er angivet i km. men i tider. Har du intet vandrerkort så tag evt. et billede af det viste kort. Men du vil se flere gode afmærkninger undervejs, med angivelse af hvor du er.

Du følger nu en god skovsti langs vandløbet Uttewalder Grundbach. Lidt fremme kan du evt. gå til venstre ind på den lille sti langs vandløbets venstre side, men kommer igen ud på den større skovsti. Du er i løvskov og ser de første sandstensklipper i den skyggefulde slugt med frodig beplantning med mosser og bregner, inden du når frem til Gasthaus Waldidylle med rødder tilbage til 1790. Herfra er der kun kort afstand til Felsentor im Uttewalder Grund, der var et yndet motiv for de romantiske landskabsmalere. Vandrestien går under et par store nedfaldne klippestykker, der har sat sig fast mellem den smalle kløfts klippesider og danner en port.

God skiltning i nationalparken Saksiske Schweiz

God skiltning i nationalparken Saksiske Schweiz

Et stenbord

Gå samme vej tilbage og følg skiltningen mod Bastei og du vil passere flere spændende klippefremspring nogle mere farverige end andre. Så begynder en jævn stigning, hvor stien består af jord, klipper og trærødder, som ikke er egnet for klapvogne eller kørestole. Du når frem til stenbordet (Steinerner Tisch) der blev etableret i 1710, hvor fornemme jægere kunne holde pause. Det siges, at selv kurfyrsten af Sachsen August den 2. med tilnavnet August den Stærke (1670-1733) holdt jagtfrokost her.

Gode vejvisere i Nationalpark Saksiske Schweiz

Gode vejvisere i Nationalpark Saksiske Schweiz

Bastei med flere udsigtspunkter

Pludselig kommer du forbi en landevej, hvor folk kommer kørende til Bastei for at iagttage de berømte Elbens sandstensbjerge og ved Bastei er du bestemt ikke alene. Du passerer Berghotel og Panoramarestaurant Bastei og kommer til et af udsigtspunkterne. Her er bygget en sikker rampe at gå ud på, til erstatning for de porøse sandstensklipper som fortsat eroderes. Du har herfra en enestående udsigt ned over Elben-dalen og ikke mindst Elbens berømte sandstensbjerge.

Udsigtspunkt ved Bastei

Udsigtspunkt ved Bastei

Fra andre udsigtspunkter kan du ”se ned” på klipperne og har udsigt til Basteibroen, der i 1851 erstattede en tidligere træbro som førte over til klippeborgen Neurathen. For enden af Basteibroen ses klippeporten Neurathen Felsentor, som bl.a. kunstmaleren Casper David Friedrich udødeliggjorde.

Ved Bastei er der flere udsigtsplatforme

Ved Bastei er der flere udsigtsplatforme

De Svenske Huller

Fra Bastei fortsætter du ned ad trapperne og når frem til ”De Svenske Huller” (Schwedenlöcher), som ikke har noget med huller at gøre, men en eventyrlig klippekløft med mange facetter, hvor du på ikke mindre end 900 trappetrin kommer ned gennem smalle passager og under spektakulære stenporte i den frodige skov, til du når Amselgrund. Måske vandreturens højdepunkt. Navnet ”Schwedenlöcher” fik stedet under Trediveårskrigen (1618-1648), da de lokale skjulte deres værdier her for svenskerne.

Ned gennem De Svenske Huller

Ned gennem De Svenske Huller

Ved den opdæmmede sø Amselsee følger du bredden til dæmningen og er snart i kurbyen Rathen.

Idyl ved den opdæmmet sø Amselsee

Idyl ved den opdæmmet sø Amselsee

Kurort Rathen

Atter er du i en af de idylliske byer langs Elben, som du atter skal passere. Denne gang på en motorløs trækfærge mellem Oberrathen og Niederrathen. Teknikken med færgen er simpel, men yderst effektiv. Et kabel trækker færgen ud i Elbens kraftige strøm og ved hjælp at roret manøvreres færgen fra den ene bred til den anden. Fra Niederrathen er der kun få skridt til togstationen, hvorfra du kommer tilbage til Dresden.

Denne rejsebeskrivelse er blot en brøkdel af hvad Saksiske Schweiz kan tilbyde af aktiv ferie.

Kurort Rathen

Kurort Rathen

Fakta om Tyskland - Saksiske Schweiz

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg, men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland

Turistinformation: Nationalpark Saksiske Schweiz

Få meget mere Anne-Vibeke Rejser

Adgang til ALT indhold på AnneVibekeRejser.dk
Streaming af Tv-programmer i fuld længde - altid over 100 stk.
Næste online Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Wien
De bedste rejsetips i et nyhedsbrev ca. to gange hver måned
Næste online foredrag: Guide til Azorerne
Se og gense over 50 foredrag fra hele verden
Ja tak, lad mig se noget mere!
Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben