Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Ifølge statistikkerne er Balatonfüred ved søens nordøstlige bred danskernes fortrukne, men lige ovre på den anden side eller en lille times kørsel derfra ligger Siófok, der er søen største by.
Siófok er interessant på flere områder. Der er langstrakte sandstrande, historie og smuk natur.
Vi kørte til Siófok for at dykke ned i de ungarske specialiteter. Dem kan man selvfølgelig finde på restauranter i alle prisklasser og hele vejen rundt om søen. Bor du på hotel kan du nyde godt af de mange gode restauranter der findes i og omkring byen. Er du på kør-selv-ferie og bor i telt eller campingvogn, kan du med fordel tage på marked og handle på egen hånd. På den måde kan du nyde fordelene ved hjemlig hygge, børn der skal i seng og den gode mad og vin. Promillegrænsen er nul i Ungarn, så man skal tænke sig om, når man går ud og spiser.
I juli og august måned er der i de større byer, markeder et par gange om ugen, men i Siófok er den gamle historiske markedshal åben hver dag året rundt. Her kommer bønderne fra oplandet med deres gode råvarer, som primært består af frugt og grønt. Hallen er på størrelse med en fodboldbane og rummer 30-40 boder, som stadig anvendes af de lokale som deres foretrukne indkøbs sted trods internationale supermarkeders indtrængen i byen.
Der handles på den gode gamle charmerende måde, hvor man både kan røre, smage, dufte før man handler. Sælgerne taler højst lidt tysk eller engelsk, men man kommer langt med fingersprog og lommeregnere, der viser prisen. De helt store specialiteter på markedet er paprika i alle varianter - fra sød til meget stærk, samt fisk fra Balatonsøen.
Otte kilometer fra Siófok ligger kystbyen Zamardi, hvor Ungarns femte største vinregion byder på både hvidvin, rosé og rødvin. Vi besøger St. Kristof i byen Zamardi. Et lille vinsted med en årlig produktion på 30.000 flasker, som primært sælges fra den lille hyggelige gård blandt vinmarkerne.
Indehaver Andras viser stolt rundt i vinkælderen, hvor de forskellige vine lagres, hvorefter man smager og handler, hvis man ønsker. Vi vælger en hvid Zenit og en rosé, som Andras anbefaler vi også prøver.
Til dessert kan en såkaldt Kürtöskalács anbefales. Det er bagte runde kager, der minder om træstammer, som er rullet i kanelsukker, kakao eller kokos. Smager helt fantastiske. Kan købes på marked eller på havnen i Siófok. Efter denne ungarske specialitet har man fået dagens sukkerbehov opfyldt.
Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.