Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser
Lasse Løndahl Henriksen
Fotograf
De fleste tænker ofte på Tyrol, hvis du nævner Østrig, ikke mindst pga. filmen Sommer i Tyrol med bl.a. Dirch Passer og Ove Sprogøe i hovedrollerne. Der er dog sket meget i Tyrol, siden filmen udkom i 1964 og den østrigske delstat har udviklet sig meget ikke mindst på turistområdet. Vi har slået os ned i den hyggelige landsby Kirchberg, der er ligger smukt placeret mellem alperne, hvor dalene Brixtal og Lerchental mødes. Kirchberg ligger meget centralt i forhold til mange af de vigtigste attraktioner, hvilket gør, at byen er et godt udgangspunkt for udflugter i området. Byen, der har omkring 5.000 indbyggere, er en populær turistdestination med masser af charme og stemning. Her er et utal af hoteller og udlejningshytter - alle i klassisk tyrolerstil. Og selvfølgelig er her også et bredt udvalg af både restauranter og barer, så både sulten og tørsten kan blive slukket.
Kirchberg er utrolig hyggelig og på mange måder typisk østrigsk.
Et absolut must på ferien i Tyrol er en køretur på bjergvejen op til Großglockner, der med sine 3.798 moh. er Østrigs højeste bjerg. I bus er det en sand fornøjelse, fordi du har chauffør på og kan dermed nyde køreturen til fulde.
Man mener, at alpevejen ved Großglockner har eksisteret som sti og grusvej, siden ca. 800 år fvt., og man ved, at den blev udvidet under Romerriget. Men det var først i 1930, at man fik sat gang i planer om at udvide og modernisere vejen, der i sin nuværende form stod færdig i 1935. Vejudvidelsen blev sat i værk efter det store børskrak i 1929 for at skabe 4000 nye jobs i Østrig. Mere end 900.000 gæster i 270.000 køretøjer benytter årligt vejen der er en betalingsvej. Ved de to udsigtspunkter Edelweißspitze og Franz Josefs Höhe er der udover toiletfaciliteter også restauranter, som er med til at generere indtægt til vejens vedligehold. Franz Josefs Höhe fungerer som adgangspunkt til klatreruter på Østrigs største gletsjer Pasterze og op til toppen af selve Großglockner. Her er masser af mulighed for vandreture, cykelture og klatreture og kigger du modsat mange andre ned, ser du også murmeldyr mellem klipperne.
Du kan heller ikke sige Tyrol uden at sige tyrolermusik og du behøver ikke bevæge dig langt for at få den fulde oplevelse. I det lokale forsamlingshus spilles der nemlig ugentligt op til klaskedans, folkedans og jodlen på klassiske tyrolerinstrumenter som alpehorn, harmonika, koklokke og meget mere. En oplevelse der om muligt kun bliver endnu bedre med en god kold østrigsk øl. Lyder det specielt - måske, men ikke når du er der.
Musikken er en ting, folkedragterne er også noget helt særligt.
Ca. 10 minutters kørsel fra Kirchberg ligger den næsten 600 år gamle alpebondegård Erbhof Fragenstätt. Fragenstätt er en typisk bondegård for regionen, men det der gør den til noget helt særligt er betegnelsen Erbhof eller arvegård. For at en gård må kaldes Erbhof, kræver det, at gården ubrudt har været i samme families eje i mindst 200 år, og Erbhof Fragenstätt er med sine næsten 600 år i familien Schipflingers eje, en af de ældste af slagsen. Familiens nuværende overhoved og ejer af gården, Hans, har indrettet gården som en slags levende museum, hvor du kan opleve, hvordan livet på en alpegård foregår både nu og før i tiden. Den gamle lade er nærmest fyldt til bristepunktet med historiske redskaber og værktøj, hvoraf det meste stadig er funktionelt, og Hans fortæller og viser gerne, hvordan de forskellige ting virker og hvordan de gamle håndværk er blevet udført.
Hans viser stolt hvordan de gamle håndværk fungerer.
Gården fungerer også stadig som regulær bondegård og det hele er drevet efter økologiske principper. Der er ingen tvivl om, at de dyr, der er på gården, lever det gode liv med høns, der får lov til at løbe løs i haven, og grise, der med fuld fart farer rundt for at finde de lækreste skud og ukrudt i haven. Som en afslutning på rundvisningen på gården byder Hans og hustruen på en smagsprøve af traditionel alpemad, bestående af brød med smør, purløg, friskost, brød med ost og spækbrød. Til maden serveres også æblemost og snaps fra gårdens egen produktion. Der er en helt særlig hygge over at sidde i familiens baghave og nyde maden, mens Hans' barnebarn slår tonerne an på traditionel cimbalom eller hakkebræt, som det også kaldes.
Hvis du har mod på en bondegårdsferie, har du også mulighed for at bo i nogen af gårdens nyere bygninger, og komme helt tæt på dagligdagen.
I den lille by Wattens finder du en attraktion, der er lidt udover det sædvanlige, fordi den tjekkisk fødte østriger Daniel Swarovski i 1895 anlagde fabrikken Swarovski, som producerer noget af verdens fineste glas, krystalglas og smykker. Som en del af fejringen af firmaets 100-års jubilæum åbnede Swarowski i 1995 et museum, der er designet af multimediekunsteren André Heller. Oprindeligt bestod museet af 14 såkaldte vidunderkamre, hvor verdenskendte kunstnere som Brian Eno, Andy Warhol og Salvador Dalí, fik lov at fortolke krystalglas på hver deres måde, og ved firmaets 120-års jubilæum i 2015, udvidede man udstillingerne, så der i dag er der 17 forskellige kamre, med hvert deres tema.
Alt sammen med krystal i centrum. Museet fortæller også familien Swarovskis historie, der kort fortalt handler om et firma, der på 5. generation er familieejet og som årligt omsætter for ca. 3,5 mia. Euro på verdensplan. Swarovski Kristallwelten byder på en overvældende oplevelse og det er ikke uden grund, at museet er en af Østrigs største turistattraktioner med omkring 15 mio. besøgende siden de åbnede i 1995. Du kan snildt kombinere en dagsudflugt til Innsbruck med et besøg i Kristallwelten, men det kan være en god idé at bestille billet online, så du er sikker på at der er ledig plads, når du besøger museet. Er du med på en busrejse, så sørger guiderne for det hele.
Lidt nord for Kirchberg ligger Wilder Kaiser bjergene, som er en del af de nordlige kalkstens Alper. Massivet strækker sig fra øst til vest i ca. 20 km. og er ca. 14 km. i nordlig/sydlig retning. Det består hovedsageligt af blottet kalksten, hvilket er med til at give bjergene et ”vildt” udseende. Bjergkæden er af mange udnævnt til at være et af de smukkeste områder i de nordlige kalkstens Alper, og på en dag med højt solskin kan det være svært at argumentere imod den påstand, for her er gude-smukt.
Er du til vandreture i bjergene, kan det anbefales at tage udgangspunkt ved den hyggelige restaurant og cafe Grieseneralm 1.264 moh., der ligger helt ude for enden af vejen i Griesener-Kaiserbachtal. Det tager ca. 1,5 time, hvis du vil gå derop fra Kirchberg. De fleste tager liften. Udover at være et godt udgangspunkt for vandreturen, kan du også afslutte dagen med en kop kaffe og Østrigs måske bedste apfelstrudel i vaniljesauce. Med garanti et besøg værd.
Grieseneralm er det perfekte udgangspunkt til vandreturen i Wilder Kaiser.
Kitzbühel, der blev grundlagt i 1271, er fyldt med både alpehistorie og skiløbshistorie. Hahnenkammbahn går op til den verdenskendte piste af samme navn. Perfekt til skiløb om vinteren og vandring/mountainbike om sommeren. Byens smukke kirker pryder byen. Sognekirken, Heiliger Andreas, blev bygget mellem 1435 og 1506 og ligner en fæstning. Liebfrauenkirche er fra 1373 med et 48 meter højt klokketårn fra 1569.
Kitzbühl
Det tager blot nogle få minutter med liften at komme op i næsten 1.700 meters højde, hvor du fra udsigtspunktet kan se ud over Kitzbühel og det bagvedliggende Kitzbüheler Horn med kommunikationstårnet, der rejser sig 1.996 moh. Store skilte viser forslag til forskellige vandreruter i området. Fra Panoramaruten kan du se ned i Brixental og til Kirchberg. Udsigten mod Kaisergebirge er imponerende i det fine vejr.
Hovedstaden i Østrig er Wien.
Befolkningstal: Ca. 8,8 mio.
Areal: Ca. 83.879 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 1.000 km til Wien
Mest besøgte attraktion: Wien samt landets fjerde største by Salzburg med deres flotte bygningsværker. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært. Men Østrig er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik.
Mere information:
Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.