I autocamper fra Calgary til Jasper
Log ind Log ind
I autocamper fra Calgary til Jasper

I autocamper fra Calgary til Jasper

Den ultimative frihed er uden tvivl i det øjeblik du sætter dig bag rettet i autocamperen og triller ud i det blå. Foran os ligger en af verdens mest imponerende kørestrækninger gennem bl.a. Banff – og Jasper Nationalpark i Canada. Det er en drømmerejse, der er ved at blive til virkelighed.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Canada - det næststørste land i verden

Canada er det andet største land i verden og afstandene er mildest talt enorme. Som en del af det nordamerikanske kontinent er landet på mange måder amerikansk og så alligevel sit helt eget land. Landet er tosproget, engelsk og fransk, og hertil kommer en del indianersprog. I Alberta, hvorfra vores rejse starter, er engelsk mest udpræget. Vi er her for at komme tæt på den storslåede natur.

Masser af planlægning

Jeg har planlagt hele turen hjemmefra i samarbejde med Risskov Travel Partner, der er specialister i kør-selv ferier på det nordamerikanske kontinent. Vi har udvalgt ruten og alle de ting du skal se. Det er en øvelse, der kræver god tid, for mulighederne er mange og du kan ikke nå det hele. Planlægningen består både i at vælge den rigtige autocamper, årstid, rejserute og oplevelser. Svar i korte træk:
Autocamper: Leje model fra Canadream med plads til to voksne og to børn.
Årstid: September.
Rejserute: Calgary til Vancouver via Vancouver Island.
Oplevelser: Lidt af hvert, hvis nysgerrig, så læs videre.                                                                             

Vi forlader Calgary

Calgary forsvinder i det fjerne, men til gengæld rejser bjergkæden de canadiske Rocky Mountains sig som en mur foran mig. De ser ganske ufremkommelige ud, som de står der og rejser sig mod himlen - et majestætisk syn. Vi har valgt at prioritere tiden uden Calgary, men har du et par ekstra dage, er det bestemt en by, der har sit at byde på.

Herlige Banff

Den første by jeg kommer til er Banff, der er en livsvigtig del af jernbanestrækningen Canadian Pacific. Jernbanen går fra Montreal til Vancouver. Historien fortæller også, at de seje mænd, der var med til at bygge den, har en del af æren for, at Banff er hvad den er i dag. Byen er hele områdets samlingspunkt og der hvor alle overnatter, provianterer og derefter drager ud i naturen. Vi gør det samme, men først skal vi lige ned og indsnuse atmosfæren i den stemningsfulde by, hvor der er masser af butikker. Da det også er den eneste by i miles omkreds er prisniveauet her ganske højt.

Varme kilder og landets første nationalpark

Banff Nationalpark blev grundlagt 1885 som Canadas første nationalpark og er næsten lige så stor som Sjælland. De omkringliggende bjerge er oplagte til aktiviteter i naturen både sommer og vinter. De varme kilder, der pibler op af jorden, er til gengæld ren livseliksir og den rene nydelsen. Vandet er oplagt til at lindre de ømme muskler efter en dag i bjergene. Skisportsstederne Sunshine Village og Mount Norquay byder på noget af det bedste skiløb i verden, men Banff er mindst lige så interessant om sommeren.                                                                               

Glem motorvejen - følg Bow Valley Highway

Det er tydeligt, at der kommer mange turister til Banff Nationalpark, for forholdene som f.eks. skiltning og parkering er i orden. Det er let at finde vej og komme til. Vi parkerer autocamperen ved Johnston Canyon for at vandre ind til to forskellige vandfald.                                                                  

Johnston Canyon Lower Falls

Der er tale om meget let vandring og stien ind til det første vandfald, Lower Falls, er oveni købet asfalteret, så her kan alle komme ind. Det er en utrolig smuk kløfte, hvor vandet i tusindvis af år har presset sig ned igennem. Disse vandkræfter ses tydeligt ved Lower Falls, hvor vandet fosser ud over klippen. Om foråret er der helt sikkert endnu mere tryk på, når sneen smelter.

Johnston Canyon Upper Falls

Vi går ind under klippevægge med den frodige skov over os og efter ca. tre km. når vi til det sidste vandfald Upper Falls, hvor der også er varme kilder, der pibler ud af klipperne. Her dufter af rådnet æg - et tydeligt tegn på at der er svovldampe i luften.                                                               

Den 15 km lange dal Moraine Valley

Vores næste oplevelse er den imponerende 15 km. lange dal Moraine Valley, hvor nogle af de højeste bjergtinder i hele området rejser sig over os. I bunden af denne dal ligger den smukke gletsjersø Moraine Lake, der er kendt for de ti bjergtoppe, der står på rad og række rundt om søen. De er alle over 3.000 meter høje. Klipperne rundt om søen er fyldt med små pibeharer, der åbenbart er vant til mennesker. Det er i det hele taget sjovt med de små dyr, for dem er der mange af og de er ret sjovt at iagttage, men det er de store landpattedyr og især bjørne, som de fleste kommer for at opleve.                                                                                                          

Videre til Lake Louise

På samme måde stopper vi også ved søen Lake Louise, der ligger smukt for foden af den imponerende Victoria gletsjer. Her er der langt flere turister, fordi det eksklusive Resort Fairmont Chateau Lake Louise også ligger ved søen. Det er dog stadig et fotostop værd, for her er virkelig smukt. Mange benytter lejligheden til at leje en kano og padle op til gletsjeren og på den måde komme endnu tættere på.

Afstikker til Yoho Nationalpark

Yoho Nationalpark er ikke så kendt som Banff Nationalpark og Jasper Nationalpark, som vi skal ind i senere, men ikke desto mindre er det også en nationalpark med flot natur. Det også selvom det regner lidt ved søen Emerald Lake, der ligger for foden af de høje bjerge. Ikke langt derfra ligger et vandfald, som er meget besøgt, fordi vandet har skabt en naturbro midt i selve faldet, mellem den øverste og nederste del af floden.

Canada højeste vandfald

Vi kører også helt ind i bunden af Yoho dalen, hvor et af de mest spektakulære vandfald i hele området ligger. Takakkaw Falls er et vandfald, der falder 254 meter ud over de lodrette klipper. Oven over faldet ligger Dale Gletsjeren og det er den, der får vandet til at løbet året rundt.

Bakke med autocamper i et hårnålesving

For at komme ind til Takakkaw Falls skal du i et af hårnålesvingene bakke op, fordi der ikke er plads nok til at du kan køre rundt i svinget, hvis din autocamper, som vores, er over syv meter lang. Det lyder lidt vildt, men er meget simpelt og især, hvis den ene stiger ud og hjælper den der bakker. Husk at holde øje med modkørende. Der er heldigvis ikke meget trafik.

Vi fortsætter vores rejse ind i Jasper Nationalpark, der begynder i udkanten af Lake Louise. Her følger vi den 230 km. lange Icefield Highway, der går hele vejen gennem nationalparken og efter sigende er en af verdens mest imponerende kørestrækninger.

Uforglemmelige Jasper Nationalpark

Uanset i hvilken retning vi kigger er her simpelthen så smukt. Kæmpe gletsjersøer som Peyton Lake og Bow Lake er bestemt værd at stoppe ved. Jeg er overrasket over, at der allerede er ret meget sne. Det er tydeligt, at det er den første sne og at den smelter hurtig, men alligevel. På begge sider af vejen rejser bjerglandskaberne sig på imponerende vis.

Masser af dyreliv

Bjergene er ren faktisk så høje og vi er så små, at det kan være svært at fornemme størrelsesforholdene, lige indtil vi ser nogle bjerggeder højt oppe på de stejle bjergsider. Det er forholdsvis store dyr, men de er bittesmå, når vi er så langt fra. Bighorn får og flere slags rådyr går tættere på vejen og græsser og er knap så sky i forhold til os mennesker. Det er dog altid en fordel at blive i bilen eller stille dig lige uden for den. Alle steder ser vi skilte, hvor der advares mod at gå for tæt på de vilde dyr. Der er vilde dyr langs vejen - både store og små - men når du kører i autocamper (eller bil), så skal du, ud over at spotte dyrene og holde ind til siden, også holde øje med trafikken. Her kan de andre trafikanter godt være en udfordring, fordi mange glemmer alt om trafiksikkerhed, når de ser et dyr. Pas godt på og stig ikke ud af autocamperen med mindre det er 100 % sikkert. Bjørnene er uden sammenligning de farligste.                                           

Gletsjere over alt

Vi ser også flere og flere gletsjere, der vælter ud over de højeste bjerge. Faktisk er det kun gletsjertunger vi kan se. Selve gletsjerne ligger ofte gemt oppe på toppen og længe inde bag de bjerge vi kan se. Det samme gælder også for Athabasca Gletsjeren, som vi er kommet til nu. Du kan ikke undgå at se det store center Athabasca Gletsjeren på Icefield Highways, og selvom der er snestorm som den dag vi er her, skal du efter min mening stoppe op her. Centeret er der hvor du køber billetter og kan se en spændende udstilling om området. Vi køber billetter til den store tur op på selve gletsjeren. Vi bliver transporteret op på gletsjeren i enorme i firhjulstrukne busser og oppe på toppen får vi lov til at gå ud på gletsjeren - der er bare lige en lille detalje - der er snestorm. Der blæser en storm af format, så vi er ikke ude ret mange minutter, men det er nok til at vi aldrig glemmer dette sted.

Utrolige naturkræfter

Det er simpelthen utrolige naturkræfter, der er på spil. Det er suverænt at prøve at opleve det under kontrollerede forhold, men om vinteren er det her ikke et sted for mennesker. Frostgraderne går helt ned til minus 50 og der kommer op til otte meter sne. Selv om det er vildt, så er det alligevel ikke nok til at gletsjeren ikke bliver mindre år for år. Rent faktisk er den halveret de sidste 150 år og om ca. 15 år vurderes det, at man ikke længere kan køre op på den.

For enden af Icefield Highway

For enden af Icefield Highway ligger byen Jasper, som nationalparken også er opkaldt efter. Byen har bare 5.000 indbyggere og er dermed langt mindre end Banff. Ikke desto er det et vigtigt knudepunkt midt i Jasper Nationalparken, der er på størrelse med både Sjælland og Fyn til sammen. Der er med andre ord rigtig god plads. Der er langt færre turister i byen - alligevel kommer alle for det samme - at opleve den storslåede og uberørte natur lige uden for døren. Den bliver du aldrig færdig med.

Uforglemmelig rejse med enorm frihed

Efter min mening er en autocamperferie den mest perfekte måde at rejse på i dette område, fordi det at køre fra sted til sted, er så stor en del af det at rejse her. Med i det lille mobile hjem har vi alt: senge, mad, varme, rindende varmt og koldt vand og toilet. Resten er op til os. Når autocamperen er hentet og pakket, så skal du bare vælge oplevelser og dem er der i rigelige mængder af. Og du kan sagtens køre hele vejen retur til Calgary. For det første kan det hele godt ses flere gange og det vil aldrig være det samme at køre tilbage gennem nationalparkerne.