Thomas Sørensen
Rejseskribent
Fra restauranten over P-pladsen er der ca. 50 meter til receptionen og herfra til hotelværelserne omkring 100 meter gennem en park med store træer, hvor forskellige fugle holder til. Bl.a. ser vi skræppende, grønne papegøjer og her har spætten sin bolig i et hul i en udgået træstamme. På græsplænen ses små gnavere (agoutier). I parken ligger svømmepølen, hvor der dagen igennem er betjening i stedets bar, hvor vi også får håndklæder. Den dag vi ankommer til Palenque er ren afslapning.
Søudsigt fra restaurant
Næste morgen har vi allerede hørt brøleaberne, da vores rejseleder ringer for at vække os. ”Har I hørt brøleaberne? De skulle være i det store træ på P-pladsen ved restauranten.” Der går ikke mange minutter før vi står med kameraet under det store træ, for i trækronen sidder en gruppe brøleaber og fouragerer, mens de brøler. Ufatteligt at en så lille abe på godt en halv meter har et så kraftigt organ, at den kan høres et par kilometer væk. Brøleaberne er tilsyneladende ikke bange for os, for langsomt kommer de længere og længere ned – for her hænger de friskeste blade lige til at guffe i sig. Det er en stor naturoplevelse at møde disse vilde dyr på så tæt hold.
Brøleabe
Dagens udflugt går til mayernes kongeby Palenque. Mayerne var her allerede 500 f.Kr. og deres storhedstid strakte sig over to perioder fra 200 til 900 e.Kr og igen fra 900 til 1530 på Yacatan-halvøen. Mayerne dækkede et område der var otte gange større end Danmark og omfattede den nuværende delstat Chiapas, Guatemala og Honduras samt Yacatan. Kongebyen Palenque blev påbegyndt opført allerede 100 f.Kr. og havde sin storhedstid mellem 600 og 800 e.Kr. Man mener, at intensiv landbrugsdrift og en lang tørkeperiode på 20 år samt gentagne krige med rivaliserende bystater, medførte, at mayaerne flyttede ned fra højlandet og søgte længere og længere ud på Yacatan, hvor andre og større mayabyer skød op f.eks. Uxmal.
Månetemplet i Palenque
Inde på det arkæologiske område, der blev fundet overgroet i den tætte jungle i 1700-tallet, kommer vi forbi templet for Den Døende Måne. Til venstre herfor ligger den imponerende 24 meter høje pyramide Inskriptionernes Tempel, hvor man i 1949 fandt en hemmelig lem i gulvet på templets øverste plateau med en gang ind i pyramiden. Det tog tre år at tømme skakten for affald og 25 meter inde i pyramiden fandt man i 1952 kong Pakals gravsted. En kopi af Pakals grav og mange af gravens juveler m.m. har vi set på Det Antropologiske Museum i Mexico City. Der er ikke længere adgang til at bestige dette tempel.
Inskriptionernes tempel i Palenque
Derimod kan vi frit bevæge os på områdets dominerende bygning Paladset, der står på en forhøjning med rum, korridorer samt et 10 meter højt tårn i fire etager og en indre gårdsplads. Her kan vi i korridorerne se hvor smalt her er og hvorledes mayaerne var i stand til at skabe de tilspidsede lofter. Buer kunne man ikke konstruere. Her og i salene ses fragmenter af både relieffer og stuk. I den indre gård ses flere relieffer og hieroglyffer, der viser billeder af mayaerne og deres lydskrift og numeriske tal. Paladset er gennem tiden udbygget af flere konger og var deres hjem. Efter Paladset kommer vi til Soltemplet, der er blandt de bedst bevarede templer og bag dette – helt op til junglen - ligger Korsets Tempel, som kan bestiges. Herfra er en glimrende udsigt over det meste af området.
Paladset i Palenque
På vej mod de nordlige templer, der næsten er skjult bag nogle træer, passeres boldbanen, hvor spillet gik ud på – uden brug af arme og ben – at skyde en massiv læderbold gennem en ring oppe på muren. Det tabende hold fik så æren af at stille det bedste de havde – anføreren – til ofring. De nordlige pyramider omfatter bl.a. Domtemplet. Denne mayaby er langtfra udgravet og de arkæologiske undersøgelser fortsætter. Men det som allerede findes, er blandt de mest interessante og flotteste tempelkomplekser i Mexico og Palenque kom da også med på UNESCO’s liste over verdens kulturarv i 1987
Nordlige templer
Med den lokale guide tager vi på en mindre vandretur i junglen Sendero Motiepa lige ved Palenque. Vi hører om de forskellige træer og ser bl.a. flere termitboer i træerne. ”Vil nogen smage?” Guiden lægger sin hånd på termitboet og et øjeblik efter kravler utallige termitter på hans hånd, som han slikker. ”Termitter smager godt!” Undervejs ses tilgroede bygninger, paladser og templer som er delvist nedbrudte af trærødder og fuldstændigt tilgroet, som man kan forestille sig Palenque må have set ud, da man fandt denne mayaby. Et sted er det muligt at kravle ned i en ruin gennem et mindre hul og i det underjordiske rum hænger flagermusene i loftet. Hvem tør? Jo, der var flere som vovede pelsen! Turen foregår af små stier, der visse steder er både glatte og stejle, så vi skal se nøje efter, hvor vi anbringer hænderne, da nogle af træerne har pigge. Turen slutter ved et mindre vandfald Cascade Motiepa, hvor vandet i et par stråler falder omkring fem meter ned i en pool. Her er det populært at få sig en dukkert i tropevarmen.
Junglevandring i Sendero Motiepa
Næste dag er vi på vej op i Chiapasbjergene, men stopper ved Det Blå Vandfald - Parque Nacional Agua Azul. Her vælter vandet ned gennem den tropiske jungle og langs den ene bred kan vi bevæge os op langs vandfaldene, hvoraf der er mere end 500 små og store strømfald i størrelsen fra tre til 30 meter høje. Op langs den ene bred står indianerne ved deres simple boder med souvenir og læskende drikke.
Vue over vandfaldene ved Agua Azul
Mellem strømfaldene er der turkisblå bassiner som man med forsigtighed kan bade i – og i 35 graders varme er det en fornøjelig dukkert, som mange benytter sig af. Man skal dog passe på undervandsklipper og træstammer samt tage sig i agt for den kraftige strøm. Det er klogt ikke at bevæge sig længere op end hvor boderne stopper, da der tidligere har været røveriske overfald i landsbyen længere oppe ad vandfaldet.
Bad i det forfriskende vand
Herefter denne forfriskende oplevelse fortsætter vi mod byer og tempelområder i det sydlige Mexico.
Hovedstaden i i Mexico er Mexico City.
Befolkningstal: Ca. 130 mio.
Areal: Ca. 1.973.000 km2
Afstand fra Danmark: Ca. 9.270 km.
Mest besøgte attraktion: Mexico City med det nærliggende arkæologiske område Teotihuacan med Sol-og Månepyramiderne. De gamle kolonitidsbyer langs Den Mexicanske Golf. Mayernes templer i Palenque samt på Yacatan-halvøen.
Mere information: