Bjørnene ved Crescent Lake, Lake Clark National Park, Alaska, USA
Log ind Log ind
Bjørnene ved Crescent Lake, Lake Clark National Park, Alaska

Bjørnene ved Crescent Lake, Lake Clark National Park, Alaska

Vandflyet skal kun bruge nogle få meter hen over overfladen på Lake Hood før den er i luften ude over Cook Inlet, med kurs vestover mod de sneklædte bjerge i Lake Clark National Park.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Bjerge set fra luften

Ved Lake Hood lidt syd for centrum af Anchorage ligger Rust's Flying Service. Her venter vandflyene - og her er mange vandfly - omkring 800. Vandflyene er eneste mulighed for at komme ud i naturens uvejsomme terræn, da her ingen veje findes. Fra flyet kan du se ned på havet, hvor der står flere olieboreplatforme, men snart nås kysten og flotte bjergtinder, som der flyves tæt hen over. Flere af bjergene har store snefelter og gletsjere. Den høje vulkan Redoubt, 3.108 moh., hvor hele toppen er dækket af sne, passeres sydom og efter ca. 50 minutters flyvning lægges der an til en blød landing på den smaragdgrønne sø Crescent Lake.

Flyvetur mod Lake Clark National Park

Flyvetur mod Lake Clark National Park

Redoubt Mountain Lodge

Her i vildmarken ligger Redoubt Mountain Lodge, der består af en række smukke bjælkehytter. Her bor primært lystfiskere, der fisker efter laks i søen. Lodgen ligger aldeles smukt omgivet af skovklædte bjerge. De lokale guider står parate til at hjælpe os i land og snart er vi fordelt i tre både, og sejler ud på Crescent Lake for at lede efter bjørne.

Redoubt Mountain Lodge ved Crescent Lake

Redoubt Mountain Lodge ved Crescent Lake

Søbredden afsøges

Som det tidligere er beskrevet, vandrer laksen efter seks-syv år i Stillehavet op ad floder og søer for at gyde, samme sted som de blev klækket. Disse millioner af laks er et afgørende led i fødekæden for bjørne, såvel som for ræve, ørne, måger og andre fugle, så de kan æde sig så mætte, at de kan overvintre i Alaskas barske natur eller drage sydover i efteråret. Og bjørnene ved instinktivt, hvornår laksen kommer og bjørnene søger derfor ned til floder og søer for at æde. Og det er dette vi leder efter, da søen krydses for at afsøge søbredden. Der spejdes, men her er ingen bjørne! Til gengæld er naturen omkring søen betagende skøn - og alene denne oplevelse er alle pengene værd!

Sejltur på Crescent Lake

Sejltur på Crescent Lake

Bjørne ved søen

Den lokale guide fortæller, at han er kommet her i området i mere end 10 år og har været guide i de seneste sæsoner. Han har aldrig været på søen uden at have set mindst én bjørn. Og han får ret, for pludselig ses den første brune kystbjørn, der vader gennem vandet langs søbredden. Den følgers på ca. 15-20 meters afstand, mens den søger efter noget at æde. Bjørnen, der er en halvvoksen bjørn på seks år, stopper op og iagttager båden et øjeblik, blot for at fortælle, at den godt ved, at vi er der. Så trasker den rask videre.

En bjørn i vandkanten

En bjørn i vandkanten

Bamser i vandet

Guiden foreslår at sejle lidt ned ad floden Crescent River, som forbinder søen med havet, for at se, om der ikke skulle være bjørne der. Og efter lidt venten kommer endnu en stor bamse til syne. Også den vader hurtigt gennem vandet, indtil den sætter i løb og forsvinder.

En større grizzly viser sig

En større grizzly viser sig

Lystfiskere og bjørne

Her er flere lystfiskere som fisker fra stranden - og bjørnene ved, at her kan der være noget at hente. En bjørn lusker hen mod lystfiskerne, som naturligvis må være på vagt for at undgå konfrontation. Men lystfiskerne tager det forbavsende roligt. En forsøger at skræmme bjørnen væk ved at kaste sten efter den - og det lykkes, men er det den rigtige måde? 
Et andet sted kommer bjørnen luskende bagfra - men vil ikke rigtigt tæt på lystfiskerne. Mon ikke der er en form for gensidig respekt mellem mennesker og dyr!

Bjørn nær lystfiskerne

Bjørn nær lystfiskerne

Frokost i lodgen

Ved frokost serveres der naturligvis laks i lodgen. Hele området er omgivet af et elektrisk hegn, som holder ubudne gæster væk. Men skulle hegnet ikke være nok til at holde bjørnene ude, har lodgen også en skøn, fritgående bjørnehund, som laver ballade, hvis noget er galt. Efter frokost er det atter ude på søen.

Frokost i Redoubt Mountain Lodge

Frokost i Redoubt Mountain Lodge

Bjørnejagt - med kamera

En ung bjørn, blot tre år gammel, kommer gående på stranden. Det må være første år den er på egen hånd, for normalt bliver bjørneungerne hos deres mor de første to år. Sød er den, men tag ikke fejl - den har klør som siger spar fem.

Ungbjørn med store klør

Ungbjørn med store klør

Dykkende bjørn

I en lille vig har lystfiskerne et skur stående på pæle ude i søen, hvor de kan rense og fillettere fiskene. Hoved og ben smides i søen. Det har en velnæret bjørn fundet ud af og den kommer ned til bredden, hopper i vandet og svømmer (forbavsende godt) ud til skuret, hvor den dykker. Et øjeblik efter er den igen ved overfladen og tilbage på land, hvor den æder sin fangst.

Målrettet bjørn

Målrettet bjørn

Bjørneplask

Turen rundt på søen og ved floden giver flere bjørne. Et sted står laksene så tæt i det lave vand, at de danner sorte striber og en bjørn rejser sig på bagbenene for at kaster sig ned over dem. Den har dog ikke heldet med sig. Et andet sted ligger en bjørn på ryggen i vandkanten og leger med et stykke træ. Men den mister balancen og vælter rundt. Det er den tilsyneladende vant til, for den vender sig rundt igen og leger videre.

Bjørn leger med et stykke træ

Bjørn leger med et stykke træ

En uforglemmelig tur

Det har været en helt enestående dag i de flotteste naturomgivelser, som kan tænkes. Sidst på eftermiddagen flyver vandflyene tilbage - atter en meget flot flyvetur mod Anchorage - denne gang med udsigt til Nordamerikas højeste bjerg Denali (tidligere Mount McKinley), som toner frem i det fjerne.

I morgen går det atter tilbage mod Danmark - med mellemlanding i Island - efter en uforglemmelig rundrejse i Alaska, USA og Yukon Territory i Canada.

En uforglemmelig tur til Crescent Lake

En uforglemmelig tur til Crescent Lake

Fakta om USA - Alaska

Hovedstaden i Alaska er Juneau.

Befolkningstal: ca. 0,7 mio.

Areal: ca. 1.718.000 km2

Afstand fra Danmark: ca. 6.705 km

Største turistattraktioner: Naturen med dyrelivet i bl.a. Denali National Park og Kenai Fjords National Park

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Alaska