Med Alaska Railroad til Anchorage, Alaska, USA
Log ind Log ind
Med Alaska Railroad til Anchorage

Med Alaska Railroad til Anchorage

Fra togstationen ved Denali Visitor Center fortsættes rundrejsen med Alaska Railroad i komfortable togvogne, som bringer dig sydover gennem et vidunderligt afvekslende landskab med udsigt til sneklædte bjergtoppe, rivende floder og søer.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Drømmerejsen med Alaska Railroad

I toget findes både cafeteria og restaurant, hvor der serveres frisklavet, dejlig mad. Over togets højttaleranlæg informeres om interessante steder der passeres, ligesom der bliver givet besked, når togpersonalet ser nogle spændende dyr. Vinduerne i kupéerne kan ikke åbnes, så vil du fotografere uden glassets refleksioner, må du ud på det lille repos mellem vognene. Har du billet til Gold Class på øverste etage, kan du nyde turen gennem panoramavinduer og her findes en større åben vogn, du kan fotografere fra.

Med Alaska Railroad mod Anchorage

Med Alaska Railroad mod Anchorage

Jeg tør påstå, at hele turen med Alaska Railroad fra Seward i syd til Fairbanks i nord - mere en 750 km. - er pengene værd for hver eneste kilometer.

Stille vandløb passeres

Stille vandløb passeres

Anchorage - største by i Alaska

Anchorage opstod i begyndelsen af 1900-tallet som en teltlejr for jernbanearbejderne, da man i perioden 1915-1923 anlagde Alaska Railroad. I dag er byen den største i Alaska med ca. 300.000 indbyggere og er således en rigtig storby med alle bekvemmeligheder, museer og shoppingsmuligheder. Her finder du kun få gamle bygninger mellem megen ny bebyggelse - og skyskrabere som det eneste sted i Alaska. Anchorage betyder "ankerplads" og byen har da også en stor containerhavn ud til farvandet Cook Inlet, med en tidevandsforskel på helt op til 14 meter. 

Efter indkvartering på Hotel Hilton kan du i den endnu lyse aften spadsere hen til monumentet for kaptajn James Cook (1728-1779), der i solnedgangens lys spejder ud over vandet. Cook forsøgte på sin tredje ekspedition at finde Nordvestpassagen, men måtte vende om syd for Berings Strædet. Hvorvidt han kom på land i Alaska, melder historien intet om. 

Anchorage er en storby i Alaska med højhuse

Anchorage er en storby i Alaska med højhuse

Byrundtur

Dagens formiddag er afsat til en bustur rundt i byen og første stop er netop ved kaptajn Cooks mindesmærke. Ganske tæt herpå stoppes også ved svenskeren Oscar Andersons hus fra 1915. Han var blandt de første pionerer i Anchorage og byggede sin bolig tæt på havet, som et af byens første træhuse, mens Anchorage blot var en enorm teltlejr. Museet er lukket, så se blot huset udefra - men det siges, at han fortsat spøger i huset!

Oscar Andersons hus er byens ældste træhus

Oscar Andersons hus er byens ældste træhus

Earthquake Park

Næste stop er ved mindesmærket for et af de største jordskælv i historisk tid som ramte Anchorage i 1964. Det frygtelige jordskælv, der omtales som Good Friday Earthquake, blev målt til 9,2 på Richterskalaen og varede i næsten fem minutter. 115 personer blev dræbt og en stor del af byen blev jævnet med jorden. 75 huse styrtede i havet. Udover mindesmærket kan du i parken se forskydningen i jordlagene, der sænkede sig flere meter.

Mindesmærke ved Earthquake Park

Mindesmærke ved Earthquake Park

Anchorage Museum

Busturen slutter ved Alaskas måske fineste museum - Anchorage Museum - som har en enestående samling af indfødtes kunst og håndværk (Alaska Native Culture) som omfatter genstande fra både indianere og inuitter. Her findes et stort naturhistorisk museum og kunstsamlinger i forskellige gallerier med både klassisk og moderne malerier. Her er et eksperimentarium og skiftende udstillinger.

Anchorage Museum

Anchorage Museum

Museets kunstsamling er så stort og interessant, at du sagtens kan bruge en hel dag her.  

Kunstværker af forskellig art

Kunstværker af forskellig art

Denne dag er øverste etage et videncenter om forureningen af vores verdenshave. Affald med bl.a. flasker og plastik driver rundt i havet som store øer og nedbrydes kun ganske langsomt. Miljø og dyr påvirkes naturligvis af disse forureninger, som der p.t. ingen løsning er på.

Forurening af verdenshavene

Forurening af verdenshavene

Rundt på egen hånd

Det er også værd at se andre dele af Anchorage, så spadser en tur på egen hånd. På flere af byens gavle ses vægmalerier, som alle afspejler den storslåede natur, der omgiver byen.

Bytur i Anchorage

Bytur i Anchorage

Besøg eventuelt byens travle markedsplads, der summer af liv med handelsboder med alt fra kunsthåndværk til varme pølser.

Markedsplads med masser af liv og stort udbud af souvenir

Markedsplads med masser af liv og stort udbud af souvenir

Visitor Center med sikkerhedskontrol

Anchorages centrale Visitor Center (der findes flere besøgscentre) er et besøg værd. Det er dog lidt omstændigt at komme indenfor, for her skal du gennem security, som i en lufthavn. Her vises spændende film og centret har udstillinger om Alaskas flora og fauna samt geologi.

Anchorages centrale Visitor Center

Anchorages centrale Visitor Center

The Coastal Trail

Når du har fået nok af byens travlhed, kan du spadsere en tur langs kysten ved Cook Inlet på The Coastal Trail. Her ligger den populære cykel-/vandresti neden for hotellet og ved Oscar Andersons House og her kan du gå et stykke langs den lavvandede fjord. Stien er anlagt på et lille dige langs jernbanen, som ligger på et endnu højere dige. Det ser ud som om her jævnligt kunne komme særdeles meget højvande! På den frilagte havbund fouragerer mange vadefugle - så husk kikkerten.

Strandengen ved The Coastal Trail  med drivtømmer

Strandengen ved The Coastal Trail med drivtømmer

Portage gletsjeren i Chugach National Forest

Hen på eftermiddagen går busturen langs Cook Inlet på Seward Highway ca. 80 km. sydover til Portage Valley og Portage gletsjeren. På en flot sejltur på gletsjersøen har du udsigt til flere gletsjere, som glider ned mellem bjergene, men det er kun Portage gletsjeren, der kommer helt ned til søen, hvor den kælver. 
I 1911 gik gletsjerkanten ved besøgscentret Begich, Boggs Visitor Center og dækkede dengang hele Portage Lake. Men som så mange andre gletsjere har den gennem de sidste hundrede år trukket sig tilbage og gør det fortsat. Der sejles frem og tilbage langs gletsjerkanten, hvor du oplever dette prægtige naturfænomen på tætteste hold.

Portage gletsjeren

Portage gletsjeren

Sidste aften i Anchorage

Det kan anbefales at nyde en middag på Sullivans Steakhouse, hvor rejer i hummersuppe er meget lækker og Filet Mignon er super mør. Aftenturen går over broen til Ship Creek, hvor lokale lystfiskere konkurrerer om at fange årets største laks, som netop nu går op i åen for at gyde. Fra laksebroen kan du se tilbage mod byens højhuse, som i skæret fra den nedgående sol står ganske flot på en nattemørk baggrund. I morgen fortsætter eventyret med vandflyver til Lake Clark National Park, hvor der er gode muligheder for at se bjørne.

Fiskekonkurrence i Ship Creek

Fiskekonkurrence i Ship Creek

Fakta om USA - Alaska

Hovedstaden i Alaska er Juneau.

Befolkningstal: ca. 0,7 mio.

Areal: ca. 1.718.000 km2

Afstand fra Danmark: ca. 6.705 km

Største turistattraktioner: Naturen med dyrelivet i bl.a. Denali National Park og Kenai Fjords National Park

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Alaska