Crater Lake National Park, Oregon, USA
Log ind Log ind
Crater Lake National Park, Oregon

Crater Lake National Park, Oregon

På denne rundrejse i det vestlige USA kommer vi til Crater Lake National Park som er et af de smukkeste naturscenerier i Oregon - en kratersø med dybblåt vand og med en vulkan-ø stikkende op af søen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Besøgscentret ved Park Headquarters

Lidt syd for selve kratersøen holder vi ved Steel Visitor Center, hvor der vises en film, som fortæller historien om kratersøens tilblivelse. Vi skal 400.000 år tilbage, hvor der - som følge af de tektoniske pladers bevægelser - blev skabt en helt række vulkaner, der løber i et bælte fra det nordlige Californien og ind i British Columbia i Vestcanada. Vi har på denne rundrejse allerede stiftet bekendtskab med bl.a. Mount Rainier og Mount Hood. Blandt disse vulkaner var det ca. 3.000 meter høje Mount Mazama, der gennem tiden har haft adskillige vulkanudbrud. Det største udbrud skete for 7.700 år siden. Da væltede enorme mængder lava (magma) ud af krateret og det underliggende lavarum blev tømt. Under vægten af sne og lava kollapsede lavarummet, hvorved vulkanen faldt sammen og skabte den runde kraterkant (calderaen). Århundreders regn og smeltevand fra sneen har fyldt krateret og har dannet Nordamerikas dybeste sø på hele 592 meter - den niende dybeste sø i verden. 

Besøgscentret Steel Visitor Center i Crater Lake National Park

Besøgscentret Steel Visitor Center i Crater Lake National Park

Ingen floder løber til eller fra Crater Lake, så i dag er det alene nedbøren, der fylder søen med vand, der stort set går lige op med fordampningen i løbet af året. Men aktiviteterne var endnu ikke slut, for i vulkansøen opstod en ny vulkan - Wizard Island - der stikker sin kratertop op af vandet. Selv om Mount Mazama ikke længere ser ud som en vulkan, er den ikke død, men det man kalder en sovende vulkan, som igen engang i fremtiden vil gå i nye udbrud.

Crater Lake National Park

Crater Lake National Park

Vandreruter i området

Mens nogen overværer introduktionsfilmen, ser vi nærmere på naturen i nærområdet i det pragtfulde vejr. Omkring besøgscentret findes flere markerede vandreruter bl.a. til "Wildflower Garden" og "Lady of the Woods" som er et relief af en kvinde mejslet i en stor sten. Turen gennem skoven er på et par kilometer, hvor du naturligvis møder egern ligesom her er et rigt fugleliv omkring Crater Lake bl.a. pga. de myg som udklækkes i søens vand.

Stenskulpturen Lady of the Woods

Stenskulpturen Lady of the Woods

Udsigten ved Rim Village

Oppe ved Rim Village, der ligger 2.165 moh, er det muligt at spadsere langs kanten på calderaen og nyde det helt fantastiske syn ud over den dybe, kongeblå Crater Lake. Søen, hvis vandoverflade i gennemsnit ligger 1.882 moh., måler ca. 8x10 kilometer og det er muligt at køre hele vejen rundt oppe på kanten af calderaen. Du kan naturligvis også vandre rundt om søen, hvilket vil tage omkring tre timer.

Udsigt over Crater Lake

Udsigt over Crater Lake

Langs Crater Lake ad West Rim Drive

Vi kører dog kun ad den vestlige side West Rim Drive og stopper ved de mest populære udsigtspunkter, så vi kan se søen og vulkanøen Wizard Island fra forskellige vinkler. 

Wizard Island er en ø i Crater Lake

Wizard Island er en ø i Crater Lake

Efter besøget fortsættes nordover gennem nationalparken mod Oregon High Desert Museum.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: USA