Efterårsfarverne i White Mountains, New Hampshire, New England, USA
Log ind Log ind
Efterårsfarverne i White Mountains, New Hampshire, New England

Efterårsfarverne i White Mountains, New Hampshire, New England

På denne rundrejse i USA besøges staten New Hampshire kendt for sine overdækkede træbroer. Turen går over White Mountains med bl.a. Sabbaday Falls og med ophold ved Flume Gorge i Franconia Notch State Park.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Overdækkede broer i Conway

Vi har forladt kysten og sætter kursen mod bjergene White Mountains og undervejs ses skilte med bynavne som f.eks. Denmark, Sweden eller Norway, der vidner om den strøm af europæiske emigranter, der kom til området i 1800-årene. Snart ligger bjergene i horisonten - domineret af det 1.874 m høje Mount Washington. Ved den lille by Conway spadserer vi frem til floden Saco River, hvor træerne på flodens breder står med efterårets smukkeste farvespil. Her står en af de overdækkede træbroer, som New Hampshire er så berømt for. Saco River Covered Bridge er fra 1890 og overdækningen beskytter broen mod regn og sne og dermed slitage. På landet var broerne bygget så et vognlæs halm netop kunne passere. Nær byerne ses nogle broer med en passage for gående trafik på siden af broen. Det er værd at studere den flotte trækonstruktion under overdækningen. Få hundrede meter herfra løber Swift River sammen med i Saco River og også her ligger fortsat en overdækket træbro - Swift River Covered Bridge fra 1869.

Saco River

Saco River

Kancamagus Highway i White Mountains

I den nationale skov er bjergene iklædt efterårets flammende røde, gule og orange farver. Den 55 km. lange turistvej Kancamagus Highway mellem Conway og Lincoln regnes for en af de smukkeste bilveje i New Hampshire. Langs vejen følger vi Swift River og kommer forbi flere strømfald og stopper ved Rocky Gorge. Her leder en sti frem til et større vandfald, hvor vandet har kilet sig ned mellem klipperne, som vi kan gå ud på og komme helt tæt på faldet. Det kan dog være glat! Vandfaldet tager sig nu bedst ud fra den nærliggende bro, hvor det er et betagende syn, at se vandet fosse forbi de farvestrålende træer.

Rocky Gorge Kancamagus Highway

Rocky Gorge Kancamagus Highway

Sabbaday Falls

Næste stop er ved Sabbaday Falls, hvor vi spadserer ca. en kilometer ind i skoven og ser hvordan kaskader af vand vælter ned fra bjerget gennem en smal slugt. Her er udlagt træbroer langs - og over vandfaldet og turen er let gået.

Sabbaday Falls

Sabbaday Falls

Sugar Hill Overlook

Et af landevejens mange udsigtspunkter  er ved Sugar Hill Overlook, hvor der er en enestående panoramaudsigt ud over bjergenes efterårsfarver - og det var i sidste øjeblik for et øjeblik efter kommer den første sne. Snevejret forstærkes, da vi passerer vandskellet ved Kancamagus Pas, 914 moh. og fortsætter til Lincoln, hvorefter vi kører til et hotel i Franconia.

Udsigt ved Sugar Hill

Udsigt ved Sugar Hill

Flume Gorge i Franconia Notch State Park

Denne dag starter med et besøg ved vandfaldene i Flume Gorge. Fra besøgscentret spadserer vi gennem skoven på en fin sti og kommer forbi en 300 tons tung vandreblok som blev ført hertil under sidste istid - Great Boulder. Den godt afmærkede skovsti leder videre frem til en køn overdækket træbro Flume Covered Bridge fra 1886 og vi går over Pemigewasset River. Herefter møder vi floden, som flader ud og næsten glider vandret ned over klipperne som kaldes Table Rock, der er 150 meter lang og 20 meter bred.  

Franconia Notch State Park

Franconia Notch State Park

Vi fortsætter på udlagte træbroer og spektakulært opsatte trapper ind i Flume Gorge, hvor vandet har kilet sig ned mellem 27 meter høje lodrette klippesider, der blot står med 4-6 meters afstand. På toppen af klippesprækken bruser det imponerende vandfald Avalanche Falls næsten 14 meter ned fra klipperne. Øverst passeres et læskur (rain shelter) og kan herefter betragte vandfaldet oppefra. Her kan turen afkortes ved at spadsere ad Rim Path og tilbage mod Visitor Center. Men vi fortsætter ned ad bjergsiden på Ridge Path og selv om vi er i skoven er her enkelte lysninger, hvorfra vi kan nyde udsigten ud over det åbne skovklædte bjerge i efterårets farver.

Klippesider i Flume Gorge

Klippesider i Flume Gorge

Vi kommer til Liberthy Gorge, der er et vandfald som mest minder om en hestehale, der snor sig ned ad klipperne. Vi er oppe i terrænet og har langt under os en sø - The Pool - som floden løber mellem de lodrette klipper. The Pool er 12 meter dyb og 45 meter i diameter. Neden for os kommer vi til endnu en overdækket træbro Sentinel Pine Covered Bridge, som vi passerer. En lukket sti fører længere ned mod The Pool, hvorfra vi får det bedste udsyn mod bro og sø. Vandreturens samlede længde er 3,2 km. og tager en god times tid.

Liberty Gorge

Liberty Gorge

Cannon Mountain Aerial Tramway

Ved kabelbanen Cannon Mountain Aerial Tramway tager det blot otte minutter at fragte 80 personer ad gangen til toppen af det 1.240 meter høje Cannon Mountain. På toppen er der restaurant, ligesom der er almindelige faciliteter som ved et skisportssted. Her er grantræerne pudret med nysneen og her kan vi spadsere en tur rundt på bjergtoppen - Rim Trail - som tager ca. 20 minutter. Ruten er smal og snor sig mellem grantræer, og i dag her er mange mennesker, som gør turen en smule vanskelig. Undervejs bestiger vi et observationstårn, hvorfra udsigten er mageløs. På den anden side af dalen ses Mount Lafayette, hvis top 1.600 moh. er dækket med sne der faldt i går. Nedenfor vores fødder er bjerget iklædt de smukkeste efterårsfarver og nederst i dalen snor hovedvej 93 sig gennem landskabet.

Gondol til Cannon Mountain

Gondol til Cannon Mountain

Old Mountain Man

I dalen besøger vi New England Ski Museum, der udover omtale af lokale sportsudøvere også har en mere generel omtale af skiløb. Bl.a. det berømte Birkebeinerløb ved Lillehammer i Norge. Blot en god kilometer herfra ligger et udsigtspunkt ved the Old Man of the Mountain Historic Site. Her var indtil 2003 udsigt til en bjergformation, der viste en indianer i profil. Men klippen revnede og næsen faldt af. I dag er der opsat en række jernstænger med profilen i relief og stiller du dig på bestemte steder, hvilket er afmærket med sten og fodtrin på jorden, er det muligt at se hvordan the Old Mountain Man har set ud. 

Tilbage i dalen - og varmen

Tilbage i dalen - og varmen

Herefter fortsætter rundrejsen i New England vestover til delikatesserne i staten Vermont.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: USA