En flig af San Francisco, Californien, USA
Log ind Log ind
En flig af San Francisco

En flig af San Francisco

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

På denne rejse på tværs af USA køres nordpå ad kystvejen mellem Monterey og Carmel - for senere at besøge San Francisco med Golden Gate Bridge og Pier 39 på Fisherman’s Wharf.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Guldet slap op - men

Mens bussen kører nordpå gennem den californiske region Central Coast, hører vi om de spanske franciskanermunke, der i perioden 1769 til 1823 grundlagde 21 missionsstationer i det spanskejede territorium fra Mexico og nordover. Missionernes religiøse navne som f.eks. Los Angeles, Santa Babara, Santa Cruz og San Francisco stammer fra den tid. Det store "goldrush" var ovre og det lykkedes ikke for de spanske missionsstationer at få opbygget de ønskede samfund, og folk spredtes og jordpriserne faldt.

Senere fandt man nogle mudrede sumphuller med en sort klæbrig masse rundt omkring i staten. Der var fundet olie. De smarte og snedige opkøbte jorden, hvorunder olien gemte sig, af de intetanende og ofte fattige sælgere. Rockefeller var blandt de snedige og blev ekstrem rig på olieudvinding.

Og mens bussen kører nordpå ad Highway 101 passeres flere oliefelter med stødt arbejdende oliepumper. Men i det kuperede terræn ses også flere og flere vinmarker. Californien har frugtbare jorde og mange solskinstimer som er betingelsen for fremstilling af de fantastiske vine.

Klippekyst langs Central Coast i Californien

Klippekyst langs Central Coast i Californien

Søløver ved 17 Mile Drive i Monterey

17 Mile Drive er en naturskøn rute langs Stillehavets klippekyst mellem Monterey og Carmel. Ved et udsigtspunkt er det muligt at betragte de mange fugle - og ikke mindst søløverne, som soler sig på klippeøen Bird Rock små hundrede meter fra stranden. Udover måger, skarver og egern som pusler i stenene, holder pelikanerne til på klippeøen.

Søløver på Bird Rock ved 17 Mile Drive

Søløver på Bird Rock ved 17 Mile Drive

Sightseeing i San Francisco

San Francisco er begunstiget med et vidunderligt klima, men det hænder ofte, at dagen begynder med at være indhyllet i tæt havgus. Dette fænomen opstår, når den kolde polarluft glider ned langs Nordamerikas kyst og møder de varme havstrømme. Men i løbet af nogle timer får solen magt og brænder havgusen væk.
Denne morgen, hvor vi tager fra Hotel Comfort Inn By The Bay med bussen rundt til forskellige attraktioner, er ingen undtagelse. Havgusen ligger tyk og sigtbarheden er ringe. Men den danske rejseleder har en plan der foregår indendørs.

Golden Gate Bridge dækket af havgus

Golden Gate Bridge dækket af havgus

St. Mary’s Cathedral

Det er en fornem bronzeportal der fører ind til St. Mary's Cathedral, som er en helt moderne katolsk katedral. I det vældige kirkerum står orglet med 4.842 piber som en fritstående skulptur. Glasmosaikken i loftet, der danner et kors, samt glasruderne i væggene og særlige lyseffekter er værd at gå efter.

Bronzeportal til St. Mary's Cathedral

Bronzeportal til St. Mary's Cathedral

The Painted Ladies ved Alano Square

Der ligger en lille park med på et højdedrag med navnet Alamo Sqyare omgivet af skønne træhuse i victoriansk stil fra slutningen af 1700-tallet. Nogle af de farverige huse står tæt og kaldes "De syv farverige søstre" eller "The Painted Ladies".

Alamo Square et lille grønt parkområde

Alamo Square et lille grønt parkområde

Omkring botanisk have

En af de større fredfyldte oaser er den botaniske have. Nyd de mange forskellige træsorter og blomster som tiltrækker kolibrier.

Prægtige træer i San Franciscos botaniske have

Prægtige træer i San Franciscos botaniske have

Civic Center med bl.a. City Hall

Rådhuset i San Francisco har en 95 meter høj kuppel bygget med Peterskirken i Rom som forbillede. War Memorial Opera House ligger ved siden af og den runde Louis M. Davies Symphony Hall på den anden side af gaden. Det er også i dette kulturelle centrum at det berømte Asian Art Museum med mere end 2.500 kunstgenstande kan ses.

City Hall - San Franciscos rådhus

City Hall - San Franciscos rådhus

Twin Peaks - San Franciscos bedste udsigtspunkt

To tvillingehøje rejser sig 281 moh. hvorfra udsigten ud over byen og San Francisco Bay er helt enestående. Især nu hvor havgusen er brændt af og der blot ligger en rest i bugten. Højhusene i Down Town kan ikke tage sig bedre ud end set netop herfra. Hele byen med dens mange karakteristiske kirker ligger for vores fødder. Ude i bugten ses de to pyloner fra Golden Gate Bridge stikke ud af havgusen.

På Twin Peaks med udsigt over Down Town San Francisco samt San Francisco Bay hvor havgusen er ved at lette

På Twin Peaks med udsigt over Down Town San Francisco samt San Francisco Bay hvor havgusen er ved at lette

Golden Gate Bridge

Turen fortsætter gennem Golden Gate Park, et af byens store grønne åndehuller med bl.a. botanisk have og De Yong Museum. Ved byens berømte kendemærke Golden Gate Bridge "bølger" havgusen fortsat frem og tilbage. Denne store bro stod færdig i 1937 og de to store kabler som holder pylonerne indeholder mere end 100.000 km. stålkabler - nok til at nå tre gange rundt om jorden ved ækvator! 
Bussen kører over broen og vi ser den fra nordsiden, men "kampen" mellem solen og havgusen fortsætter. Da vi igen er på sydsiden af Golden Gate Bridge har solen vundet, og vi ser broen i al dens pragt.

Golden Gate Bridge er et af San Franciscos vartegn

Golden Gate Bridge er et af San Franciscos vartegn

San Francisco på egen hånd

Efter besøget ved broen hopper vi af bussen og vil hellere på egen hånd udforske denne del af byen resten af dagen. Vi benytter den vidunderlige vandre/cykelsti langs stranden i den nordlige del af byen med udsigt til San Francisco Bay og fængselsøen Alcatrez. Omkring fem kilometer foran os har vi Down Town. På vejen passeres et rekreativt område, et vådområde med mange fugle og ser marinaen, inden vi når Fort Mason.

Vandretur lang kysten ved San Francisco Bay

Vandretur lang kysten ved San Francisco Bay

Lombard Street - en stejl og bugtet gade

Ved Lombard Street, som mod øst rejser sig op ad bakken, spadserer vi op til vi rammer Hyde Street, hvor de berømte kabelsporvogne kører. Nu er vi gående, men kommer du i bil, skal du næsten prøve den stejle serpentinevej, som snor sig ned fra Hyde Street mod havnen. Et par biler kører netop ned langs den snoede vej. Senere kommer vi kommer forbi finansområdet i Down Town frem til havneområdet.    

Kabelsporvogn på Hyde Street

Kabelsporvogn på Hyde Street

Pier 39 på Fisherman’s Wharf

Her er Dyrehavsbakke-stemning på den havnemole som hedder Pier 39. Restauranter, souvenirbutikker, balloner og karrusel - og masser af mennesker. Herfra kan du sejle over til Alcatraz, som ligger lige ud for havnemolen. 

Pier 39 på Fisherman’s Wharf

Pier 39 på Fisherman’s Wharf

Men folk stimler sammen på den ene side af molen og vi ser hvorfor. En koloni af søløver har slået sig ned på havnepontonerne blot nogle få meter fra molen. Der må være masser af fisk i San Francisco-bugten, for ellers ville de næppe være her. Sjove er de at iagttage på så nært hold.

Udsigt til søløver ved Pier 39

Udsigt til søløver ved Pier 39

Ingen San Francisco uden en ret med krabber

Denne sidste aften i USA spiser rejsegruppen sammen og på Fisherman’s Wharf og finder ledige borde hos Alioto's Restaurant, hvor der bl.a. serveres vidunderlige dungeness-krabbeklør. Du kan ikke besøge San Francisco uden at smage stedets specialitet - krabber.

Krabbeklør er en delikatesse i San Francisco

Krabbeklør er en delikatesse i San Francisco

En tur i byen på hjemrejsedagen

Vi har et par timer denne sidste formiddag i USA før vi skal til lufthavnen. Vi spadserer en tur gennem Japan Town, op og ned ad stejle gader, forbi forskellige kirker og universitetet. Vi ser kunst i gaderne, skæver til museer, handler i Union Square Shopping og må konstatere, at San Francisco må vi bare tilbage til en anden gang.

St. Ignatius Church ved universitetet

St. Ignatius Church ved universitetet

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA