Et bjerg, et hul samt et tempel i USA
Log ind Log ind
Et bjerg, et hul samt et tempel i USA

Et bjerg, et hul samt et tempel i USA

Vi har forladt Yellowstone National Park ad den sydlige rute og kører ind i John D. Rockefeller, Jr. Memorial Parkway i den nordligste del af Jackson Valley og følger floden Snake River i USA.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Rockefeller, Jr. Memorial Parkway

Rockefeller, Jr. (1864-1960), der var mangemillionær efter sin fars olieeventyr, besøgte Jackson Valley i 1926 og blev så begejstret for den storslåede natur, at han opkøbte land og senere donerede det til staten, så området kunne sikres for fremtidige generationer som fredede områder og nationalparker. Han donerede flere store landområder til oprettelse af andre nationalparker i USA.

Grand Teton National Park

For at forstå hvorledes den enestående natur blev skabt omkring bjergene i Grand Teton og Jackson Valley, skal man vide, at der for mere end 10 mio. år siden skete en forskydning af jordlagene. Mod vest rejste landet sig til bjerge, mens landet mod øst sank ned som en dal. Senere kom istiden og dækkede hele området med flere km tyk is. Isen skurede gennem dalen og sleb bjergene, og da isen trak sig tilbage, gjorde de tilbageværende gletsjere resten, så vi i dag har et uvejsomt terræn med spidse bjergtinder, gletsjere og blågrønne gletsjersøer, samt en smuk bred dal, hvori Snake River snor sig. Nationalparken blev oprettet i 1972 og er hjemsted for bjørne, elk (hjorte), moose (elge), bison og mange andre vilde dyr.
Ved den store sø Jackson Lake midt i dalen stopper vi for at nyde udsigten mod dette gigantiske bjergmassiv med høje, spidse tinder, hvor Wyomings højeste bjerg Grand Teton rager hele 4.197 meter op over havet.                                        

Jackson Hole - en moderne westernby

Vi fortsætter gennem dalen som i begyndelsen af 1800-tallet kun var beboet af indianere og nogle få pelsjægere som satte fælder op for bævere. Flere jægere kom til og et lille bysamfund opstod omkring pelshandelen. I 1829 blev bosætningen navngivet efter pelsjægeren David E. Jackson. Dalen blev blandt pelsjæger og cowboys kaldt "hullet" og dette satte sig fast, så både byen og dalen i dag kaldes Jackson Hole. Efterhånden kom kvægavlere og cowboys, men også lovløse kvægtyve til og Jackson blev en rigtig, klassisk westernby.

Interessant besøgscenter med vildtreservat

I den nordlige del af byen, der fik bystatus i 1894, besøger vi Jackson Hole & Greater Yellowstone Visitor Center, som udenfor prydes af bronzeskulpturer af elk og grizzlybjørn. Inde i centret ses en flok udstoppede hjorte og rundt omkring er væggene prydet med billedkunst fra National Museum of Wildlife Art. Udover almindelig turistinformation er her også en souvenirbutik samt en udsigtsplatform. Lige uden for døren fører gangbroer ud over Flat Creek - en biflod til Snake River - og videre ud til et større fristed for hjorte. Her kan flokke af elk, specielt om vinteren, trækker hen for at få foder nok.

Og stadig er her westernstemning

Inde i byen modtages vi af en cowboy med bredskygget hat og hånden parat ved revolveren. Men han er ganske fredelig, for han er skabt af bronze, ligesom andre statuer vi møder rundt omkring i byen - f.eks. general George Washington, landets første præsident, eller Mark Twain, der fortæller historien om Huckleberry Finn til nogle børn. Den måske mest sigende statue finder vi på byens centrale torv - Town Square - en cowboy på en utæmmet hest. Et fingerpeg om tidligere tider, men også en påmindelse om byens populære rodeo-show. Indgangen til torvet sker gennem portaler skabt af hundredevis af elk-gevirer.
Middagspausen er ved at være slut og vi mødes med rejsevennerne ved P-pladsen foran Jackson Hole Historical Museum for at fortsætte gennem Utah mod Salt Lake City.

Salt Lake City

Vi kører en lille bid gennem Idaho og kommer ind i Utah og fortsætter gennem endeløse rækker af majsmarker og er først på eftermiddagen fremme i mormonernes højborg Salt Lake City.

Mormonerne - med Joseph Smith og Brigham Young i spidsen

Det var prædikanten Joseph Smith, der i 1827 fik en åbenbaring ved at tyde nogle mystiske guldplader og startede mormon-sekten. Men yderliggående religiøse sekter er vist ikke populære nogen steder i verden og heller ikke mormonerne kunne dyrke deres religion i fred - også på grund af polygami (flerkoneri) - som man dog forsøgte at dyrke i skjul. De måtte konstant flygte indtil sekten i 1847 anført af Brigham Young kom til den store saltsø Great Salt Lake. Young havde selv 55 hustruer som fødte ham 54 børn - som skulle ud i verden og prædike mormonernes trosretning. Mormonerne lever ellers meget asketisk med faste, og rører ikke tobak, alkohol, te eller kaffe.
I dag er flerkoneriet forbudt i USA, så officielt er man kun gift med én hustru - men hvad man har ved siden af taler man ikke højt om. Mormonerne betaler en tiendedel af deres indkomst til kirken, hvilket har gjort mormon-sekten særdeles rig. Det ser vi, da vi spadserer rundt i byen.

Temple Square

Det absolutte centrum i Salt Lake City er Temple Square - mormonernes højborg - som både har et visitor center samt et sekstårnet tempel - Salt Lake Temple. Bag den fire meter høj mur gemmer sig et smukt parkanlæg med statuer af Kristus - kopi af Thorvaldsens værk, som vi kender fra Vor Frue kirke i København. Også statuer af mormonernes grundlæggere Joseph Smith og Brigham Young i velsignelse af Kristus. Den velholdte park prydes af et bassin med smukke planter rundt omkring.

Utah State Capitol

På vejen op til byens højeste punkt hvor Capitol ligger, ser vi hvor velhavende byen er bygget med det ene prægtige hus eller palads efter det andet. Statens regeringsbygning er også meget flot - måske flottere end Capitol i Washington D.C. fordi bygningen står mere frit. Fra højen er der en fin udsigt over byen og til de omkringliggende bjerge. Ligesom i Washington D.C. finder vi neden for bakken mindeparken Vietnam Veteran Memorial for ofrene i Vietnamkrigen.

Plaza Hotel

Tilbage på hotel Plaza, som ligger helt centralt i Salt Lake City, har vi rigtigt gode værelser og i den tilstødende restaurant JB’s familjerestaurant får vi dagens buffet - naturligvis uden øl eller vin, kaffe eller te.
I morgen fortsætter rejsen på tværs af USA mod de røde bjerge.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA