Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
På Highway 12 har kører politiet lige bag os, og hurtigt spreder der sig en lidt presset stemning i bussen, da vi stopper. Har chaufføren kørt for hurtigt? Eller er vi stoppet et sted, hvor vi ikke må holde? Betjenten står ud af bilen og kommer hen til os. Den venlige politimand vil såmænd blot advare os om ikke at gå ind mellem træerne, da der tidligere har været turister, som er blevet bidt af klapperslangerne, som findes her ved Mojava National Preserve. Således advaret, ser vi os ekstra for, da vi går hen for at betragte det helt specielle joshua tree, som kan blive op til 15 meter højt.
Joshua træ i Mojava National Preserve
Californiens kælenavn er "The Golden State" og ikke uden grund. Flere lande var i begyndelsen af 1800-tallet interesseret i at eje landområderne i de nordlige dele af Mexicos dengang enorme territorium. For ikke at England eller Frankrig skulle komme i forkøbet, erklærede USA krig mod Mexico, der i 1848 måtte underskrive en fredserklæring, hvori Californien samt Texas, Nevada, Utah, Arizona, New Mexico samt dele af Colorado kom på amerikanske hænder.
I 1849 fandt man guld i Californien og nyheden spredte sig som en steppebrand. Fra hele verden strømmede omkring 80.000 lykkejægere - "fortyniners" blev de kaldt - til området og guldfeberen rasede. Fra østkysten drog mange eventyrlystne ud på den farefulde værd over prærien på en flere måneder lang rejse. Her risikerede de at møde både landevejsrøvere og krigeriske indianere - hvis de nåede så langt, for mange bukkede under for anstrengelserne i det uvejsomme terræn og døde af sult og udmattelse. Nogle sad fast i al håbløsheden midt på prærien og begik selvmord. Det siges, at der ligger ti grave for hver mile på prærien! Andre tog den seks måneder lange sejltur syd om Kap Horn og op gennem Stillehavet til Californien. Hurtigt skød små byer i vejret med overnatningssteder, beværtninger og glædespiger - og lovløsheden raserede i det vilde westen. Mange brugte deres hårdt tjente guldpenge på stedet og havde ikke meget tilovers, da guldfeberen aftog omkring 1859. Nogle var heldige, men de fleste fik ikke meget ud af det. Var der ikke mere guld et sted, søgte man lykken i andre egne.
Guldgraverudstyr i Californien
I 1880 havde lykkeriddere fortsat travlt med at grave efter guld, sølv og andre mineraler. Sølv var der mest af, og Calico minedistrikt blev et af de rigeste i Californien. Efter byens grundlæggelse i 1881 og i årene frem til 1907, kunne man prale med sin store produktion af f.eks. sølv med en værdi på hele 86 mio. dollars. I 1887 toppede indbyggerantallet med ca. 1.200 personer. Her var 22 saloner, China Town og naturligvis et "red light district". Da prisen for sølv i 1907 faldt til under det halve, opgav mange og flyttede væk, hvorefter den forladte by efterhånden blev en af westens tomme spøgelsesbyer.
Helt tom er Calico dog ikke. I dag bor her en håndfuld mennesker som passer restauranter, souvenirbutikker og forlystelser, der kunne minde lidt om Dyrehavsbakken. Området blev genopbygget fra 1966, således at bygningerne i dag står på deres oprindelige steder. Når du spadserer rundt mellem huse, redskaber, togvogne og kaktus, får du en god fornemmelse af, hvordan livet kan have formet sig for minearbejdere, hotelejere samt de piger man kunne købe.
Calico Gost Town i Mojave-ørkenen
Hen på eftermiddagen nås Hotel Four Points i forstaden Culver City. Hotellet ligger ikke i nærheden af nogen seværdighed, men lige ved siden af et større indkøbscenter. Elleve personer fra rejseselskabet bliver enige om at spise sammen denne aften og på restaurant Lucille’s Smokehouse fås en dejlig middag med bl.a. røget oksesteg, som kan anbefales. Vi kan godt se, at den danske rejseleder er lækkersulten efter også at prøve chokoladekagen til dessert, men problemet er, at desserterne her er alt for store. Der overvejes. Skal, skal ikke? Jeg foreslår, til stor forundring for selskabet, at vi bestiller én dessert og 11 skeer - så kan vi alle sammen smage! Jeg skal hilse at sige, at den var lækker - og at der var dessert tilovers efter at vi alle havde smagt den.
Middag med store amerikanske portioner
Los Angeles er enorm med 18 mio. indbyggere og denne dag ser vi lidt af hvad denne storby kan tilbyde. Vi starter i centrum ved Wald Disney Concert Hall, et arkitektonisk mesterværk i blankpoleret stål, der bøjer sig som sejl i vinden. Koncertsalen er designet af den canadisk-amerikanske arkitekt Frank Gehry (manden bag bl.a. Guggenheim Museet i Bilbao) og her holder Los Angeles symfoniorkester til.
Wald Disney Concert Hall
Nær Los Angeles Opera og ligger den moderne og meget smukke katedral Our Lady of the Angels, der er opført i lyse sandsten og stod færdig i 2002. Indenfor er katedralen prydet med nutidig kunst i form af vægmalerier, som fortæller Amerikas historie. Her er smukke, farvede mosaikruder med religiøse motiver, gobeliner og et orgel med mere end 6.000 piber, der er blandt de største i USA. Under kirken besøges det smukke og højtidelige mausoleum med 1200 gravsteder.
Los Angeles Katedral Our Lady of the Angels
Det skal bare lige prøves. At stå på verdens dyreste indkøbsgade Rodeo Drive. Ikke fordi nogen af os skal handle, men ose lidt kan vi vel! For enden af gaden ligger Regent Beverly Wilshire Hotel kendt fra filmen Pretty Woman.
Ved den eksklusive gade Rodeo Drive i Beverly Hills
De er her alle sammen - skuespillerne, filminstruktørerne, musikerne m.fl. - og masser af turister som træder på dem - stjernerne. På Hollywood Boulevard har berømthederne hver sin femkantet stjerne. Foran det berømte Grauman's Chinese Theatre ses desuden hånd- og fodaftryk samt autograf som særligt udvalgte kunstnere har sat i asfalten.
Ved Dolby Theatre, det tideligere Kodak Theatre blev Oscaruddelingen tidligere uddelt. Går du en tur op i Hollywood & Highland Center, har du udsigt til de berømte 15 meter høje bogstaver på bjergsiden - HOLLYWOOD. På den anden side af boulevarden ligger El Capitan Theatre, hvor Oscar-uddelingen nu foregår.
Walk the Fame i Hollywood
Dagens rundtur slutter ved Universal Studios, hvor et par af gæsterne har meldt sig til en rundvisning, mens andre tager tilbage til hotellet for at hvile ud.
Globe ved indgangen til Universal Studios
For i morgen fortsætter rundrejsen til San Francisco.
Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.
Befolkningstal: Ca. 325 mio.
Areal: Ca. 9.833.520 km²
Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.
Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker
Mere information: