Grand Canyon National Park, Arizona, USA
Log ind Log ind
 Grand Canyon National Park, Arizona

Grand Canyon National Park, Arizona

Igen er det røde, fantastiske klippelandskaber vi kan betragte fra bussen, mens vi bevæger os gennem det sydlige Utah på vej mod Arizona og sydsiden af Grand Canyon - den såkaldte South Rim.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Glen Canyon Dam ved Lake Powell

På grænsen mellem Utah og Arizona stopper vi ved Glen Canyon Dam, hvor Colorado-floden tæmmes og vandenergien udnyttes i et stort kraftanlæg i dæmningen. Vandet er dæmmet op i kløften bag dæmningen og danner søen Lake Powell, der er opkaldt efter pioneren major John Wesley Powell, som i begyndelsen af 1870’erne ledede en videnskabelig ekspedition ned ad Colorado-floden og senere fik stor betydning for egnens udvikling.

Carl Hayden Visitor Center

Vi besøger dette runde og meget smukt beliggende center, hvorfra der er en panoramisk udsigt udover sø og dæmning. Centeret oplyser om stedet, om dæmningen samt de dyr som er og har levet i dette område - bl.a. fortidsøglerne.

Navajo Nation ved byen Page

Vi følger Colorado-floden lidt på afstand, mens vi kører ad Highway 89 forbi et af de større indianerreservater, som tilhører Navajo-stammen. Igen ser vi trøstesløse skurvogne, gamle fritstående mobile homes - ofte med en masse skrammel foran, som på en bilkirkegård - og et tørt, goldt område, hvor intet kan dyrkes. Det er hvad der fortsat tilbydes Amerikas oprindelige befolkning. Fra et udsigtspunkt på vejen ved Paria Plateauet ser vi Colorado-floden som skærer sig gennem landskabet og har Vermilion Cliffs røde, bratte klipper i baggrunden. Selve vandet kan vi ikke se, men kløften, som floden har skabt, ses som en revne i plateauet. Indianerne fra den lokale stamme har små boder ved udsigtspunktet, og her er der en god lejlighed til at støtte dem gennem køb af souvenir.

Grand Canyon National Park

Vi er nået frem til sydsiden af Grand Canyon, hvor vi har flere stop, og ser det hele oppe fra den såkaldte South Rim, med solen i ryggen og derfor den bedste udsigt. Man kan også se Grand Canyon fra nordsiden - i modlys. Grand Canyon er tidligere havbund som gennem vældige jordforskydninger for millioner af år siden hævede sig til godt 2.000 meter over havet. Smeltevand fra Rocky Mountains fandt vej ned fra højderne mod havet ved den Californiske Golf i Mexico, og først og fremmest er det Colorado-floden, som har skabt denne store kløft gennem de mange års erosion som fortsat pågår. Gran Canyon er verdens største canyon, men langt fra den dybeste. Med sine ca. 1,6 kilometers dybde er den blot halv så dyb som Colca Canyon i Peru, der er næsten 3,2 km. dyb. Men udbredelsen er imponerende. 446 km. lang og 30 km. bred mellem nord- og syd-side.

Desert View

Ved udsigtspunktet Desert View står et udsigtstårn fra 1933 som indvendigt er prydet med forskellige indianer-dekorationer. Udsigten deroppefra bliver ikke meget bedre end udsigten fra selve plateauet. Men nu har vi været der. Vi ser de mange forskellige lag af limsten og sandsten fortrinsvis i røde farver, men her er også hvide og blå klipper. Et fantastisk farvespil.

Navaro Point

Også ved næste stop er udsigten imponerende og den ændrer sig mere end man umiddelbart tror, når man flytter sig mellem udsigtspunkterne langs South Rim.

Grand Canyon Visitor Center

Vi har et længere ophold ved Grand Canyon Visitor Center, hvor der findes flere udsigtspunkter - og naturligvis forskellige servicebygninger, museum og hotel samt campingplads. Mens nogle tager med Papillon på helikoptertur ud over Grand Canyon, er vi andre som spadserer langs kanten på South Rim Trail. Enkelte forsøger sig lidt ned i kløften, men vi har i dag ikke tid til at gå langt ned - blot nogle få hundrede meter. 
Flere af udsigtspunkterne er helt tæt på afgrunden og de fleste er afskærmet med rækværk, mens der andre steder er frit tilgængeligt til de yderste klipper. Man bør tænke sig om inden man vover sig ud på de yderste klipper, for selv om det kan se sikkert ud, skal man huske på at erosionen fortsat pågår. Og er uheldet ude - det sker - er der kun et skridt ned! Efter at have set de yderste bygninger mod vest - et stenhus i Pueblo-indianerstil - spadserer vi mod øst til Yaki Point og kommer gennem lidt skov med fugle og masser af gråegern. Behøver jeg nævne, at udsigterne er bjergtagende, imponerende og åndeløse prægtige?
Vi forlader Grand Canyon og er først på aftenen fremme på vort Hotel Aspen i Flagstaff. Værelserne er store og noget slidte, men vi skal blot sove her en enkelt nat, inden vi i morgen fortsætter ad Route 66 mod spillebyen over dem alle - Las Vegas.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA