Masser af oplevelser venter i skønne San Francisco i Californien
Log ind Log ind
Masser af oplevelser venter i skønne San Francisco i Californien

Masser af oplevelser venter i skønne San Francisco i Californien

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Albatros Travel

Vi har rejst rundt i en af Californiens skønneste byer, San Francisco og her er hvad du kan opleve i måske den mest interessante by på USAs vestkyst.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Udsigtspunktet Twin Peaks

Vejret er perfekt, så det er naturligt, at vi umiddelbart efter ankomsten til San Francisco besøger byens absolut bedste udsigtspunkt, Twin Peaks, der er to bakker som rejser sig 281 moh. med udsigt til bl.a. Golden Gate Bridge og skyskraberne i finansdistriktet samt den lange gennemgående gade Market Street, hvor Hotel Whitcomb ligger.                                                        

Udsigtspunktet Twin Peaks

Udsigtspunktet Twin Peaks

Omkring Civic Center og Market Street

Der er kun kort afstand til San Franciscos smukke rådhus (City Hall) med verdens femte største kuppel, der har Peterskirken i Rom som forbillede. Den 95 meter høje kuppel er dækket med det pureste guld - Californien er jo i "The Golden State". Rådhuset tog alvorlig skade under det store jordskælv i 1906, men blev genopbygget. Også under jordskælvet i 1989 tog rådhuset skade, hvorfor man nu har indbygget 60 jordskælvsstabilisatorer under bygningen. San Francisco ligger som bekendt i en meget aktiv jordskælvszone, så man ved aldrig.

San Francisco City Hall

San Francisco City Hall

Turen fortsætter forbi Pioner Monument fra 1894, der bl.a. har en statue som skal erindre os om de mange guldgravere, der kom hertil i 1849 for at prøve lykken - de såkaldte 49'ers. Her ses også en statue af de undertrykte indianere, der gang på gang blev tvunget væk fra deres jagtmarker og ind i ufrugtbare reservater i takt med, at nybyggere rykkede ind over prærien og jagten på bison eksploderede, så denne dyreart var nær udryddelse.

Pioneer Monument med den romerske gudinde Minerva på toppen

Pioneer Monument med den romerske gudinde Minerva på toppen

På den anden side af gaden ved starten af FN-alléen ses en statue af Simon Bolivar, der befriede store dele af Sydamerika fra Spanierne i begyndelsen af 1800-årene. På granitsøjlerne i FN-alléen kan du se hvornår de enkelte lande tilsluttede sig de Forenede Nationer, der blev dannet kort tid efter afslutningen af 2. verdenskrig, da Herry S. Trueman var præsident i USA.
Den lille spadseretur slutter hvor 5. Street og Market Street mødes, for her kan du se, hvordan San Franciscos berømte kabeltrukne sporvogne bliver vendt ved endestationen - ved hjælp af håndkraft.

Simon Bolivar ved FN-alléen

Simon Bolivar ved FN-alléen

Noter fra bytur

Næste dag begynder med en bustur rundt i San Francisco, der er kendt som en af USA's smukkeste byer. Her kommer du bl.a. gennem finansdistriktet og forbi det 260 meter høje, slanke pyramideformede højhus bygget mellem 1969 og 1972, hvor forsikringsselskabet Transamerica har til huse. Den specielle pyramidefacon gør, at bygningen kaster mindst mulig skygge.

Transamerica-Pyramid dominerer Downtown

Transamerica-Pyramid dominerer Downtown

Du kommer gennem Chinatown, et mini-Kina, der blev etableret i 1850'erne i forbindelse med de store guldfund. I dag bor her godt 10.000 kinesere, men mere end 100.000 i selve San Francisco, og overalt ses spændende forretninger og anderledes spisesteder.

Gå også en tur i Japantown - en bydel med 12.000 japanere og deres efterkommere. Herefter er der ophold ved det gamle blomsterkonservatorie i Golden Gate Park, der er den største menneskeskabte park i USA. Udover åbne græsarealer og mange skønne træer, har dette åndehul en botanisk have, en japansk have, videnskabsakademi og flere museer bl.a. det berømte de Young Museum. Men her er også gode cykelstier og sportsbaner samt en sø, hvor du kan leje robåde. Mest overraskende er måske, at her også findes en indhegning med bisonokser.

Chinatown er en anderledes spændende bydel i San Francisco

Chinatown er en anderledes spændende bydel i San Francisco

Over Golden Gate Bridge

Efter også at have set den brede sandstrand ved Stillehavet stoppes ved San Franciscos mest kendte ikon - Golden Gate Bridge. Broen blev bygget under depressionen og det tog mere end fire år, inden den stod færdig i 1937. Under bygningsarbejdet mistede 11 mænd livet. Broens samlede længde er 2.737 meter og os der har lyst, kan spadsere over til den modsatte side ved Marin Headlands og har bl.a. udsigt til skyskraberne i byen samt den tidligere fangeø Alcatraz. Mellem de 228 meter høje pyloner har broen et spænd på 2.180 meter. De to store kabler som går op over pylonerne indeholder mere end 100.000 km. stålkabler - nok til at nå tre gange rundt om jorden ved ækvator! 67 meter under broen hvirvler en stærk strøm mellem Stillehavet og San Francisco-bugten. Golden Gate Bridge er ofte indhyllet i tågebanker, som driver ind fra Stillehavet, men i dag ligger alt klart. Går du en tur over broen, møder du sikkert nogle af de 23 malere og 13 metalarbejdere der kontinuerligt vedligeholder den rustrøde bro. 

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge

Pelssæler ved Pier 39 på Fisherman's Wharf

Det er blevet frokosttid og på Fishermans Wharf skal Pier 39 (mole nr. 39) besøges og her kan du smage San Franciscos berømte Dungeness-krabber. Pier 39 er mest af alt et forlystelsessted med underholdning og masser af restauranter, og minder om en travl dag på Dyrehavsbakken med karrusel, spillehaller etc. Det er også herfra at man kan komme med båd ud til den berygtede fængselsø Alcatraz, der har huset nogle af USA’s værste forbrydere gennem tiderne, blandt andre Al Capone. Udover tusinder af turister fra alle verdenshjørner tiltrækker havnefronten også mange gadegøglere, som optræder for at få en dollar eller to.

På Pier 39 kan du prøve restaurant Fog Harbour Fish House. Men under frokosten er der noget som "tuder". Det viser sig, at det de tudende lyde kommer fra en koloni af pelssæler, der holder til på træpontonerne ude i havnebassinet. Pelssælerne "flyttede" ind i 1990 og efterhånden er kolonien blevet så stor, at den rummer op mod 900 individer. Men lige nu er det parringstid, så langt de fleste er væk og tilbage ses en stor dominerende han og en gruppe langt mindre hunner, der soler sig og bare nyder freden.

Fisherman's Wharf

Fisherman's Wharf

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Parakitter på Lombard Street

Spadser en tur mod Lombard Street ad Jones Street, hvor det bare går op og ned ad nogle af de omkring 40 bakker med mere eller mindre stejle skråninger som San Francisco er bygget på. Ved Lombard Street kører trafikken på det stejle og snoede gadestykke mellem Hyde Street og Leavenworth Street. Men pludselig er der noget som fanger opmærksomheden. En stor flok rødmaskede parakitter (papegøjer) kravler rundt i et træ - og kun i det træ. Her er omkring 20 parakitter - midt på en befærdet gade i San Francisco! Denne helt specielle del af Lombard Street, der omtales som "den mest bugtede gade i verden", blev anlagt i 1920 på en 40 graders stejl bakke. Den blot 100 meter lange, ensrettede gade - kun for personbiler, der maksimalt må køre 10 km/t - har otte hårnålesving, som snor sig ned omkring blomstrende hortensiabede. Langs husene på siden af gaden kan du tage de lige trapper direkte op til toppen og når du har fået pusten tilbage, har du herfra en fin udsigt til San Francisco Bay.

Lombard Street med bakker

Lombard Street med bakker

Union Square

Gennem byen får du naturligvis set masser af kabeltrukne sporvogne, hyggelige gamle huse og dominerende tårne, kirker og skyskrabere. Gå gennem Chinatown og frem til Union Square, hvor der midt på torvet ses en 30 meter høj søjle rejst i 1903 med Sejrens Gudinde på toppen. Her er der dømt kaffepause mellem fine hoteller og dyre mærkevareforretninger, før der fortsættes til Civic Center, hvor både rådhuset, operaen og koncerthuset ligger.
Men på Market Street ser du også San Francisco fra en anden side. Her er mange hjemløse - både sorte og hvide - som ligger på gaden mellem deres få ejendele, ligesom her ses narkomaner sidde på gaden med et fjernt blik rettet mod intetheden og med et kaffebælger mellem hænderne i håb om at en forbipasserende vil lægge lidt mønter, så der kan blive råd til næste fix.
I San Francisco kan du møde lidt af hvert.

Sejrsgudinde på søjle på Union Square prydet med gule trompetblomster

Sejrsgudinde på søjle på Union Square prydet med gule trompetblomster

Det kan vi også i morgen, hvor første stop er i Californiens hovedstad Sacramento.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA

Få meget mere Anne-Vibeke Rejser

Adgang til ALT indhold på AnneVibekeRejser.dk
Streaming af Tv-programmer i fuld længde - altid over 100 stk.
Næste online Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Paris
De bedste rejsetips i et nyhedsbrev ca. to gange hver måned
Næste online foredrag: Guide til Venedig og Lidoen
Se og gense over 50 foredrag fra hele verden
Ja tak, lad mig se noget mere!
Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben