Nat og dag i hovedstaden Washington D.C., USA
Log ind Log ind
Nat og dag i hovedstaden Washington D.C.

Nat og dag i hovedstaden Washington D.C.

Indtil 1800 var Philadelphia De Forenede Staters hovedstad, men der var for meget præstige forbundet med at en enkelt stat (Pennsylvania) skulle rumme landets hovedstad, hvorfor man besluttede at udpege et uafhængigt landområde District Columbia, som ikke skulle være en stat, og her placerede man hovedstaden.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Aftentur i Washington D.C.

Vel ankommet og indkvarteret på hotel Holiday Inn Rosslyn i Arlington, Virginia, lige på den anden side af Potomac River med udsigt til Georgetown i Washington D.C. er vi parate til at tage med på en ekstra aftenudflugt rundt i byens nattelys. Vi stopper ved hovedbanegården Union Station, der stod færdig i 1908 og som udmærker sig ved en aldeles smuk arkitektur. Blanke marmorgulve og hvide granithvælvinger med fin stuk og udsmykninger inspireret af det antikke Italien med malerier mellem hele og halve søjler. Udover den daglige togdrift findes her meget eksklusive forretninger. I stationens underetage ligger adskillige spisesteder i forskellige prislag og her spiser vi aftensmad.

National World War II Memorial

Ved National World War II Memorial spadserer vi gennem en af de to kæmpemæssige marmorpavilloner og kommer ind i centrum af mindeparken, hvor en meget smuk fontæne med to springvand omkranset af vandsøjler spejler sig i nattelyset. Hele den ene væg "Frihedsmuren" rummer 4.000 stjerner som symboliserer de 400.000 amerikanske soldater, som omkom under 2. verdenskrig.

Capitol Hill i nattelys

Et af de stærkeste symboler på demokrati ser vi på Capitol Hill, hvor Capitol Building belyst i natten næppe kan være smukkere. Bygningen indeholder USA’s kongres med Senatet samt Repræsentanternes Hus. I Senatet er hver stat repræsenteret med to medlemmer, mens antallet af den enkelte stats medlemmer i Repræsentanternes Hus afgøres af befolkningsantallet i de enkelte stater.

Udøvende kunstarter

J.F. Kennedy Memorial Center for the Performing Arts fra 1971 står som et minde efter præsidenten med en vision om at skabe den bedste kunst inden for musik, ballet og opera. Vi vises rundt i det enorme center og slutter på taget, hvorfra udsigten ud over Potomac-floden og den belyste Georgetown er imponerende.

Rundt i Washington D.C. med første stop ved Marine Corps War Memorial

Næste dags første stop er ved Iwo-Jima monumentet, der mindes de faldne i Stillehavskrigen under 2. verdenskrig. Den flotte skulptur er baseret på fotografen Joseph Rosenthals berømte foto fra 23. februar 1945, hvor amerikanske marineinfanterister rejser Union Star and Stripes på øen Iwo-Jima efter at have besejret japanerne.

Arlington National Cemetery

Alle militærpersoner har ret til at blive begravet på Arlington kirkegården og hver dag er her flere begravelser. Her ligger faldne helt tilbage fra uafhængighedskrigen og til nutidens krige. Hvert år besøges stedet af omkring fire millioner gæster. Vi spadserer frem til J. F. Kennedys (1917-1963) gravsted, som er placeret på en bakkeskråning under sydstatsgeneralen Robert E. Lee’s ejendom Arlington House. Ved gravstedet, hvor der brænder en evig ild, hviler desuden Kennedys kone Jacqueline samt to af deres børn. Ved gravstedet ses flere udsnit af præsidentens berømte taler hugget ud i sten. Ikke langt derfra markerer et enkelt kors gravstedet for J.F. Kennedy’s bror Robert F. Kennedy (1925-1968), som også blev myrdet.

Korean War Veterans Memorial ved The National Mall

En af verdens største mindeparker finder vi i The National Mall - et stort grønt område med mindesmærker for forskellige præsidenter m.fl. mindeparker for faldne og nogle af verdens bedste museer. Vi står af bussen ved Korean War Veterans Memorial, hvor de ca. 34.000 faldne amerikanere under koreakrigen (1950-1953) mindes. Mindeparken består af en gruppe mandshøje skulpturer som gengiver en lille patrulje soldater der rykker frem gennem terrænet iført ponchoregnslag. Hele den ene side af mindesmærket er flankeret af en mur med billeder fra krigen elegant indsat i stenen med fototeknisk snilde.

Lincoln Memorial

Herfra er der ikke langt at gå frem til Lincoln Memorial, der udgør den vestlige ende af The National Mall. Den hvide marmorbygning med søjler bærer samtlige staters navne.

Oppe bag søjlerne ses statuen af Præsident Abraham Lincoln (1809-1865), der med sit lidt indad vente og alvorlige udtryk skuer ud over vandspejlet i Reflecting Pool og mod obelisken ved Washington Monument og det bagved liggende Capitol Building længst mod øst. Det er værd at gå en tur rundt på monumentets øverste trin, hvorfra der også er udsigt til Arlingtons skyline samt Arlington Memorial Bridge med Arlington House ved krigskirkegården bagerst.

Vietnam Veterans Memorial

På nordsiden af The National Mall ved Vietnam Veterans Memorial spadserer vi forbi en statue af tre amerikanske soldater, som spejder over på væggen "The Wall that heals" med deres mere end 58.000 faldne venner fra vietnamkrigen (1959-1975). Monumentet, der blev indviet i 1982, indeholder navnene i kronologisk orden efter dødsdato og alt genspejles i den sorte, blankpolerede granit. En ældre veteran køres i rullestol frem til mindesmærket. Tavst stirrer han på navnene. Hans ledsager stiller en rose. Han siger intet, men tænker og mindes. Det er rørende og stærke sager at overvære.

Det Hvide Hus

Fremme ved præsidentens bolig The White House stimler folk sammen så tæt på gitteret der omkranser haven, som man kan komme. Der bliver holdt øje med os og sikkerhedsforanstaltningerne er synlige. På taget står observatører og skytter parate til at gribe ind, hvis noget usædvanligt opstår. Lidt usædvanligt er det dog, at en lille palæstinensisk kvinde har fået lov til at slå sit telt op på pladsen foran Det Hvide Hus, hvor hun i flere år har demonstreret mod Israels terror.
Der går turister inde bag gitteret og ved sikkerhedsvagten spørger jeg, om vi også kan komme indenfor. – Jo da, svarer vagten, du skal blot ansøge via din ambassade mindst seks måneder i forvejen, så får du sikkert en godkendelse og kan komme ind i haven. Den tygger vi på!

Capitol Hill

Fra Det Hvide Hus går turen med bussen op forbi Capitol Hill og videre mod Pentagon. Men vi vurderer, at her er så meget mere at se langs The National Mall, at vi springer den sidste del af udflugten over og fortsætter på egen hånd tilbage ad Museumsmilen mod Georgetown.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA