På tur ved Grand Canyon, Arizona, USA
Log ind Log ind
På tur ved Grand Canyon

På tur ved Grand Canyon

I det vestlige USA ligger et af et af rundrejsens absolutte højdepunkter - verdens ottende vidunder - Grand Canyon National Park - i Arizona.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Desert View Watchtower

Ved udsigtspunktet Desert View på sydsiden af Grand Canyon - den såkaldte South Rim - bliver vi hurtigt klar over, at vi står overfor noget helt særligt. Mennesker fra hele verden strømmer til dette naturskabte underværk, hvor Coloradofloden sammen med vejr og vind, har skåret sig dybt ned i sandstenene og efterladt fantastiske mønstre på siderne af kløften. Efter udsigtståenet går vi på udsigtsplatformen, hvorfra vi betragter de fantastiske farvenuancer som svinger fra mørkerødt til helt hvidt og gult. 
Gran Canyon er verdens største canyon med en imponerende udbredelse på 446 km. i længden og 30 km. i bredden mellem nord- og sydside. Men kløften er langtfra den dybeste. Med sine ca. 1,6 kilometers dybde ned til Coloradofloden er den blot halv så dyb som f.eks. Colca Canyon i Peru, der er næsten 3,2 km. dyb. 
Som så mange andre vil jeg længere ud på klipperne for at få set mere af de dybe slugter og opdager, at jeg er lige ved at træde på en klapperslange, der ligger lige ved stien. Normalt vil slanger forsvinde, når de mærker fodtramp, og med de mange mennesker som går ad denne sti, er det gåde, hvorfor der er klapperslanger her. Men det er der, så vi skal virkelig se os for.

Udsigt mod kløften i Grand Canyon National Park

Udsigt mod kløften i Grand Canyon National Park

Langs South Rim i Grand Canyon National Park

Mather Point er endnu et udsigtspunkt på South Rim, og her kan vi gå et stykke langs med kløftens kant, mens andre rejsefæller fortsætter til hotellet Yavapai Lodge. Vi spadserer således ad the Rim Trail og har det ene mageløse vue ud over Grand Canyon efter det andet. Og samtidig kan vi iagttage dyrelivet med mange egern og ikke mindst fuglene. Efter et par kilometer drejer vi væk fra kløften, går gennem skoven og kommer frem til det store hotelkompleks Yavapai Lodge og indlogeres i rækkehuse. Faktisk er stedet så stort, at det kan være svært at finde rundt.

Flere dybe kløfter i Grand Canyon National Park

Flere dybe kløfter i Grand Canyon National Park

Grand Canyon Village

Der er slet ingen grund til at blive ved lodgen, så vi spadserer gennem skoven langs landevejen mod Grand Canyon Village. Her passeres den gamle togstation og  er atter ude ved South Rim, der hvor en sti - Bright Angel Trail - fører ned i kløften. Vi har naturligvis ingen planer om at vandre helt ned i kløften denne sene eftermiddag. Det skal man afsætte mindst en hel dag til. Men lidt kan også gøre det, så vi får fornemmelsen af ruten. Den første del af stien er hugget ud på klippesiden og går jævnt nedad. Efter et par hundrede meter går stien gennem et hul udhugget i klipperne - dertil og ikke længere. Vi kan se, at folk knokler op længere nede på stien i håb om at nå op til Rim Trail før de sidste solstråler forsvinder og lyset slukkes.

Togstationen ved Grand Canyon Village

Togstationen ved Grand Canyon Village

Solnedgang over Grand Canyon

Tilbage på South Rim passerer vi flere af de gamle bygninger - Kolb Studio fra 1904, der i dag er boghandel og infocenter. Vi ser også den ældste bygning - bjælkehytten Buckey's Cabin fra 1895 - eneste bygning fra pionertiden i Grand Canyon Village. Også det meget smukt beliggende Hotel El Tovar, som ligger helt ud til kanten af kløften med en helt enestående udsigt, kommer vi forbi, da vi følger Rim Trail tilbage mod stien, der fører frem til lodgen. 

Kolb Studio ligger på kanten af kløften

Kolb Studio ligger på kanten af kløften

Men vi bliver ved kløften og nu er vi stort set de eneste, så vi sætter os for at nyde solnedgangen over Grand Canyon, for jo lavere solen står i vest, des rødligere bliver hele sceneriet.
Der sænker sig en helt særlig fred over det hele. Fuglene forstummer og i løbet af en halv times tid forvandles lyset til tusmørke - og vi spadserer atter gennem skoven til lodgen.

Solnedgang og alt bliver mørkt i kløften

Solnedgang og alt bliver mørkt i kløften

Morgenlyset er specielt

Næste morgen er nogle af rejsefællerne taget på helikoptertur ud over Grand Canyon og fået et af deres livs uforglemmelige oplevelser. Selv spadserer vi atter hen til South Rim for at se kløften i morgenlyset. 

Morgenlys ved Grand Canyon National Park

Morgenlys ved Grand Canyon National Park

Senere fortsætter rundrejsen mod noget helt andet - spillebyen over dem alle Las Vegas.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA