Rigmandsvillaer i Newport, Rhode Island, New England, USA
Log ind Log ind
Rigmandsvillaer i Newport, Rhode Island, New England

Rigmandsvillaer i Newport, Rhode Island, New England

Vi er kørt ind i staten Rhode Island og videre på broer over farvandet Narragansett Bay til øen Rhode Island, hvor Newport ligger.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Langs kysten på Rhode Island

Ude langs den klippefyldte kyst syd for Newport stopper vi ved Brenton Point State Park, hvor et portugisisk monument minder os om hvilken betydning Portugals opdagelsesrejsende havde i det 14. og 15. århundrede.

Kysten på Rhode Island

Kysten på Rhode Island

Luksushuse fra en svunden tid

Herfra kører vi ind til kvarteret omkring Bellevue Avenue, hvor det ene imponerende hus efter det andet ligger som perler på en snor. Midt i 1800-tallet begyndte velhavende familier at bygge sommerresidenser i Newport for at slippe for sommervarmen i New York. Snart var det kutyme for eliten at man have et sommerhus i Newport. Der var sjældent gæsteværelser i husene, da man forventede, at de gæster, som blev inviteret, havde deres egen sommerbolig i Newport. Skønt mange af de majestætiske huse stadig er i privat eje, så er nogle enkelte åbne for publikum. Vi besøger to af de mest imponerende huse The Marple House og The Breakers.

Et af mange fornemme huse på Rhode Island

Et af mange fornemme huse på Rhode Island

The Marple House

Vanderbilt-familien blev Amerikas rigeste familiedynasti skabt af Cornelius Vanderbilt (1798-1877) som blev mangemillionær på jernbanedrift og handel. Hans sønner og børnebørn arvede formuer og forstod også at få millionerne til at yngle. Vi besøger The Marple House, som Alma og William Kissan Vanterbilt (1849-1920) lod opføre mellem 1888 og 1892 som sommerhus. Det overdådige palæ med 50 værelser er tegnet af Newports foretrukne arkitekt Richard Morris Hunt. Familien satte helt nye standarder for hvordan et feriehus i Newport skulle se ud. Byggeriet kostede 11 mio. $ og havde ikke mindre end 36 tjenestefolk for at holde palæet kørende. Parret blev skilt i 1895, men Alma førte det videre med sin nye mand Belmont og tilføjede et kinesiske tehus i den store have tæt ved havet. Dette guldalderpalæ blev blot benyttet i ferieperioden 10 uger om året og er opført i fransk stil inspireret af Versailles.

Marble House

Marble House

I huset kommer vi ind i en stor hal med marmortrappe til 1. sal og følger den anviste vej rundt til de udstillede og rigt møblerede gemakker, hvis overdådighed næppe kan beskrives. Vi ser bl.a. spisestue, bibliotek, dagligstue og soveværelse samt køkken i underetagen. Her fortæller billeder mere end ord om stedets eksklusivitet. The Marple House blev inspirationskilde til andre imponerende huse i Newport. Ikke mindst William Kissan Vanderbilts storebror Cornelius Vanderbilt II blev inspireret og begyndte byggeriet af Newports største palæ The Breakers.

Hall

Hall

The Breakers

Vi spadserer ned ad Bellevue Avenue og drejer fra ind til sommerpalæet The Breakers som Cornelius Vanderbilt II (1843-1899) lod opføre mellem 1893 og 1895. Palæet har 70 værelser fordelt på fire etager på hver ca. 4.000 m² og ligger ned til havet på en 5,7 hektar stor grund. Det skønnes at The Breakers også har kostet omkring 10 mio.$ - hvilket var en uhørlig sum i 1895. Selv om palæet i dag er museum, så er det kun de nederste etager der er åben for offentligheden. Efterkommere af Cornelius Vanderbilt II har stadig råderet over øverste etager, der altså stadig bruges af familien.

The Breakers

The Breakers

Efter at have beundret sommerpalæets smukke italienske rokokkostil med loggiaer flere steder, går vi inden for og betages af den overdådige modtagesal. The Great Hall med store indvendige buer har 15 meter til det smukke loft og er bl.a. udsmykket med flere krystalprismekroner. En imponerende marmortrappe fører op til etagerne, hvor vi ledes gennem forskellige værelser. Her er den eksklusive indretning i både italiensk og fransk stil, ligesom her er møbler og pyntegenstande fra mange andre lande, bl.a. malerier, fine møbler, ægte gulvtæpper og hollandske gobeliner. Alt er udført i kostbart marmor, alabast, farvet glas og krystal, og lofternes udsmykning er et kapitel for sig selv med stuk og freskoer.  Igen siger billeder mere end ord om denne ekstravagante sommerbolig.

Trappe i hall

Trappe i hall

Newport

Efter besøget spadserer vi langs den klippefyldte kyststrækning på The Cliff Walk, der er en 5,5 kilometer lang sti med Atlanterhavet på den ene side og udsigt til de mondæne huse ind mod land. Vi passerer en trappe ned til havet – ”de fyrre trin” – hvert trin navngiver én som har mistet livet i havet. Vi fortsætter til Memorial Boulevard og spadserer derfra ind mod centrum af Newport. Undervejs ser vi St. Mary’s Church, byens ældste sognekirke, hvor Jacqueline og John F. Kennedy blev gift den 12/9 1953.

Ved stenbro på The Cliff Walk

Ved stenbro på The Cliff Walk

St. Mary's Church

St. Mary's Church

Vi drejer ind i den gamle bydel med nogle fine træhuse og kommer forbi den gamle trækirke Trinity Church fra 1726, hvor man på plænen foran sælger græskar i forbindelse med den forestående halloween.

Græskar ved Trinity Church

Græskar ved Trinity Church

Herfra er der kort afstand ned til det sprudlende liv på havnefronten, hvor en græskarøl er fortjent, indtil vi kan få vores værelser på hotellet The Newport Harbour Hotel & Marina. 

Næste morgen fortsætter rundrejsen i New England mod Cape Cod og lidt til i Massachusetts.

Tremaster i Newport havn

Tremaster i Newport havn

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: USA