Verdens mest imponerende gejsere i Yellowstone National Park, Wyoming, USA
Log ind Log ind
Verdens mest imponerende gejsere i Yellowstone National Park, Wyoming

Verdens mest imponerende gejsere i Yellowstone National Park, Wyoming

I Yellowstone N.P. skal vi se vandspyende gejsere, boblende mudderbassiner og skoldhede varme kilder - og så kommer vi tæt på bisonokser.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Shoshone National Forest

Vi kører gennem det smukke landskab, hvor der i hvert et sving er udsigter som man gerne vil forevige med et billede - men så kommer vi aldrig frem! Rejselederen ved, hvor de bedste motiver findes, så derfor holder vi igen ved Colter Pass i en højde af 2.453 moh. og kan betragte en dyb og dramatisk kløft under os. Man tænker uvilkårligt på hvilke forhindringer nybyggerne stødte på i deres søgen efter lykken i det vestlige USA.
I Cooke City - en tidligere guldgraverby - har vi sidste stop, inden vi når frem til den nordøstlige indgang til Yellowstone National Park ved Silver Gate.

Yellowstone National Park

Her skal vi se vandspyende gejsere, boblende mudderbassiner og skoldhede varme kilder. For at forstå disse aktiviteter skal man vide, at jordens indre konstant er aktiv og i bevægelse - som kogende vand i en gryde. Vi forestiller os, at Jorden er et æg med æggeblommen som kernen, en flydende mineralmasse kaldt magma. Uden om æggeblommen ligger æggehviden, som kan sammenlignes med jordkappen, og yderst den tynde æggeskal, som hedder skorpen. Fra skorpen og ind til kernen er der ca. 2.900 km. men visse steder på Jorden er afstanden meget kortere og kombineret med bevægelserne i Jordens tektoniske plader giver det jordskælv og geotermiske fænomener.
Vi kender vulkaner og gejsere fra Island og New Zealand samt andre steder, men de fleste gejsere findes i Yellowstone National Park, hvor der er 10.000 hotspots som vi kan komme tæt på. Disse enestående naturfænomener kombineret med et rigt dyreliv gjorde, at man allerede i 1872 udlagde området, der er på størrelse med Sjælland og Lolland-Falster tilsammen, som verdens første nationalpark.

Bisonokser - engang en turet dyreart

Buffalos, som bison kaldes i USA, var nær udryddelse i 1890’erne, men i nationalparkerne fik de et fristed og en levedygtig bestand blev reddet. Det er vi meget glade for i dag, for vi har ikke kørt længe, før vi ser de første horder af disse græssende kæmper. Bussen stopper og vi får lejlighed til at fotografere dyrene, der er ca. 50 meter fra os. En af gæsterne spadserer frejdigt frem mod dem. Vi kalder på ham, men han hører intet og stopper først, da han er omkring 10 meter fra den nærmeste bison - ganske uforsigtigt. Heldigvis er denne bisonokse i godt humør og vender rundt og går væk, så denne gang skete der heldigvis intet. Men man kan grue for, hvad der kunne være sket for os alle på denne ferie, hvis bisonen havde angrebet, hvilket man aldrig kan vide hvornår sket. Derfor er rådet også, at man altid holder mindst 30 meters afstand til disse vilde dyr. Møder man bjørn eller ulv er sikkerhedsafstanden 100 meter.

Mammoth Hot Springs

Vi fortsætter ad den nordlige rute i nationalparken frem til Mammoth Hot Springs, hvor vi ser den enorme saltstøtte og de sjældne kalkhvide terrasser med kogende vand som fosser op af jorden. Nationalparkens mest aktive gejserområde ser vi ved Norris Geyser Basin. Her er et utal af farver omkring de mange hotspots, hvilket både skyldes forskellige mineraler, men også bakterier som stortrives i det skoldhede vand.

Norris Geyser Bassin

Fra P-pladsen spadserer vi til venstre ud mod Steamboat Geyser, der springer op mod 100 meter - den største af dem alle, når den endelig springer. Men der kan gå år imellem. Vi stopper ved den smukke Emerald Spring, hvor en kilde med kogende, fuldstændigt klart vand konstant bobler frem. Vi har ikke tid nok til at spadsere den tre km lange rundtur ved Norris, så vi vælger i stedet at gå tilbage og går ind gennem/under museet. Her har vi et fantastisk udsyn udover Porcelain Basin - et stort kridhvidt område, hvor lyset er så stærkt, at det næsten blænder i øjnene. Har man kun kort tid ved Norris er det det, man skal gøre. Vi spadserer lidt ned ad stien og de mange trapper og kan iagttage nogle af de smukke, vandfyldte terrasser.

Lower Geyser Basin

Vi stopper også ved gejserområdet Lower Geyser Basin, der ligger syd for Madison. Her er flere kogende vandhuller og farverige søer samt gejsere, der konstant spyer kogende vand nogle få meter ud i luften - som fra tuden på en kogende kedel. Naturen er forunderlig.

Old Faithfull

Den mest berømte gejser er Old Faithfull, som trofast udsender en op til 40 meter høj, kogende vandsøjle med ca. halvanden times mellemrum. Vi forhører os om hvornår næste udbrud forventes og beslutter, at det venter vi på.
Der er tid til at spadsere rundt i det besynderlige månelandskab og vi ser flere spændende fænomener ved Geyser Hill og langs floden Firehole River. Nogle sidder tålmodigt på bænkene foran Old Faithfull, mens andre går rastløse omkring. Hvornår sker det? Der er ca. 50 meter fra bænkene og ind til gejseren og vi kan se, at noget er i gærde. En vandboble hæver og sænker sig i sekunderne før den springer. Så sker det. Op mod 25.000 liter kogende vand står i en stråle højt over os. Jeg står for tæt på til at kunne få hele søjlen med på mit billede, så høj er den. Jeg løber længere tilbage og heldigvis bliver Old Faithfull bare ved med at spy vand ud. Udbruddet varer i tre-fire minutter, så aftager styrken og det hele lukker ned. Så går der igen en god times tid, mens vandet siver ned gennem jorden og atter samler sig i Old Faithfull, bliver varmet op indtil trykket bliver for stort - og fænomenet gentager sig.

Landsbyen West Yellowstone

Vi er kun få km ude af Yellowstone National Parks vestligste indgang, men er allerede inde i staten Montana og i landsbyen West Yellowstone indkvarteres vi på Hotel Tree Bear Lodges motelværelser. Udefra synes disse værelser ikke af meget, men de er både rummelige og pæne. Selve lodgen er en stor træbygning i svær tømmer og i rigtig western-stil, hvor der også findes restaurant.

I morgen kører vi tilbage gennem Yellowstone National Park og ud af den sydlige gate for at fortsætte mod høje bjerge, et hul og hellige templer.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: USA