Westernbyen Deadwood, South Dakota, USA
Log ind Log ind
Westernbyen Deadwood, South Dakota

Westernbyen Deadwood, South Dakota

Staten South Dakota er opkaldt efter de lokale indianerstammer lakota, nakota og dakota, der alle er en del af siux-indianerne. Et stort område i statens nordvestlige del hedder Black Hills og her ligger westernbyen Deadwood.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

En guldgraverby opstår

Som bekendt blev indianerne gang på gang tvunget til at flytte til nye områder, så andre kunne komme til. De indianere som boede i det østlige Amerika flyttede vestpå og tvang andre stammer til at flytte sig, så der opstod indbyrdes kampe mellem de forskellige indianerstammer. Efterhånden som de nye amerikanere spredte sig vestover, blev den amerikanske hær sat ind og tvang igen og igen indianerne til at flytte i nye reservater - ofte ufrugtbare landområder og uden jagtmuligheder. Samme skæbne overgik indianerne der boede i Black Hills. Da pelsjægeren Frank Bryant under en jagt i efteråret 1875 opdagede guld i Whitewood Creek, blev de herboende lakotaindianere, der allerede i 1868 havde fået tildelt området, tvunget til atter at flytte. I løbet af ganske kort tid var omkring 5.000 guldgravere og andre lykkejægere rykket ind i Deadwood, som fik dette navn, da her var mange døde træer. 
I 1876, da byen blev grundlagt, var det nærmest en teltlejr, men hurtigt blev her bygget huse og hoteller, barer og butikker. Men byen lå uden tilladelse i et indianerreservat og så langt fra lov og orden, at lovløsheden fik frit spil. Spillefugle, lommetyve og prostituerede, revolvermænd, dueller og mord - det har alt sammen været her i Deadwood, og er dramatiseret i den amerikanske tv-serie "Deadwood" om det lovløse liv her på egnen i slutningen af 1800-tallet.

Westernbyen Deadwood i South Dakota

Westernbyen Deadwood i South Dakota

Deadwood - en westernby fuld af liv

Hotel Springhill Suites ligger ca. 10 minutters gang fra den historiske hovedgade i Deadwood som er omgivet af skovklædte bjerge. Trods flere brande - den største i 1879 - er byen altid blevet genopbygget i den originale stil, så stedet er en rigtig westernby fuld af liv. Udover masser af barer, butikker og hoteller findes her flere spillehaller - så du kan fortsat prøve lykken.

Fortov i Deadwood

Fortov i Deadwood

Mordet på Wild Bill Hickok

Allerede i juni 1876 ankom James Butler Hickok til Deadwood. Han blev født i 1837 i Illinois og kom ind i den amerikanske hær, hvor han fik tilnavnet Wild Bill på grund af hans dristighed og hurtighed med skydevåben. Han udkæmpede sin første duel i 1865 og blev året efter sherif i Fort Riley, Kansas. Senere ryddede han op i Abilene og hans ry som hurtig revolvermand og pokerspiller blev spredt gennem aviser og bøger. Under et pokerspil den 2. august 1876 i baren No. 10 Saloon i Deadwood blev Wild Bill Hickok skudt i baghovedet af Jack McCall. Hickok blev øjeblikkeligt dræbt og faldt forover, mens hans kort gled ud af hænderne på ham - to par efter legenden bestående af to sorte esser, to sorte 8'ere samt hjerter dame - efterfølgende kendt som "Dead Mans Hand".

Saloon No. 10 hvor Hickok blev myrdet

Saloon No. 10 hvor Hickok blev myrdet

Calamity Jane

En af de første som var ved hans side var Martha Canary - bedre kendt som Calamity Jane - der så det hele fra baren. Hun var tilfældigvis kommet til Deadwood på samme tidspunkt som Hickok i 1876. Martha blev født i 1856 og var den ældste i en søskendeflok på seks, men blev som ti-årig forældreløs. Som voksen ernærede hun sig som lidt af hvert - varieté-danser, barpige, rengøringskone og prostitueret. Men hun arbejdede også som spejder, kvægdriver, kusk og fik ry som en westernheltinde, der kunne bruge et skydevåben. Hun medvirkede sågar i Buffalo Bills westerncirkus. Hun gik ofte klædt i mandetøj og sad i de lokale saloons og drak og tyggede skrå. Men hun var også en godhjertet person, som uden hensyn til sit eget helbred hjalp de syge, da en koppeepidemi ramte Black Hills og Deadwood i 1878. Hendes øgenavn Calamity Jane, fik hun i 1873 af kaptajn James Egan, efter at hun reddede hans liv under en kamp mod indianerne i Wyoming.
Hvorvidt hun havde et forhold til den flotte og allerede gifte Hickok, er uvist, men det fortalte hun selv, og hendes sidste ønske - før hun døde i 1903 - var da også at blive begravet ved siden af ham på Mt. Moriah kirkegården i Deadwood.

Skuespiller agerer som Calamity Jane

Skuespiller agerer som Calamity Jane

Gunfights

En stor del af underholdningen i Deadwood er det gratis gadeteater, hvor nogle af de mange dramatiske hændelser, som er sket i byen, gengives meget livagtigt af dygtige skuespillere. Der er optræden flere gange om eftermiddagen og aftenen. Det er bl.a. på gaden, at du kan overvære tilfangetagelsen af Jack McCall. Efter at have skudt Hickok løber McCall ud fra No. 10 Saloon og hen mod sin hest. Calamity er allerede efter ham og det ender med, at sheriffen får fat i ham under højlydt skudveksling. Senere vises rettergangen (mod entré) og det ender med at McCall dømmes til døden ved hængning. Mellem opførelserne blander de lokalt boende skuespillere sig med turisterne på gaden og i barerne - og så kan man få sig en snak.

Sheriffen er klar til gadeteater i Deadwood

Sheriffen er klar til gadeteater i Deadwood

Mt. Moriah Cemetery

No. 10 Saloon oser af nostalgi med masser af billeder og minder fra Hickok-tiden - bl.a. den stol han sad på, da han blev myrdet. Du kan spadsere op på bjerget Mt. Moriah til kirkegården, hvor flere af Deadwoods berømtheder - blandt dem den berømte sherif Seth Bullock (1849-1919) - ligger begravet.  Her er de renoverede gravsteder, men også en betagende udsigt ud over Deadwood.

Mt. Moriah Cemetery

Mt. Moriah Cemetery

I morgen fortsætter den eventyrlige rejse mod bjørne og bjergskulpturer i Black Hills.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA