Wellington, hovedstaden ved Cook Strædet, New Zealand
Log ind Log ind
Wellington - hovedstaden ved Cook Strædet

Wellington - hovedstaden ved Cook Strædet

Fra højdedraget Mount Victoria syd for byen har vi en pragtfuld udsigt ud over Wellington samt havnen - Lambton Harbour.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Dannevirke

Vi er kommet til byen Dannevirke - den skandinaviske del af New Zealand. I 1870 kom danskere, svenskere og nordmænd hertil fordi New Zealand manglede viden om skovbrug og dyrkning af landbrugsjord. Siden er byen blevet nærmest dansk, bærer danske navne og vi bydes da også velkommen af et skilt med en stor viking. Mange steder skinner det igennem, at vi er kommet til et stykke danmarkshistorie.

Wellington

Vi fortsætter mod Wellington, der blev New Zealands hovedstad i 1865 efter at Auckland havde været det. Men Auckland ligger som bekendt langt mod nord og man ønskede en mere centralt beliggende hovedstad og fandt denne placering midt i landet. Nu er byen ikke blot hovedstad med regeringsbygninger, men også landets kulturelle centrum med symfoniorkester, koncertsale, opera, teatre, kunstmuseer o.m.a.
Fra højdedraget Mount Victoria syd for byen har vi en pragtfuld udsigt ud over Wellington samt havnen - Lambton Harbour. Maorierne byggede sine forsvarsanlæg på toppen af tidligere vulkantoppe, så de havde udsigt og dermed kontrol over området omkring sig. Denne høj er ingen undtagelse og en stor udskåret træfigur vidner om maoriernes tilstedeværelse.

Et inspirerende havnemiljø

Hotel West Plaza ligger midt i den pulserende hovedstad lige over for Wellington Rådhus. Her er kun et stenkast til det vidunderlige havnemiljø med museer, spisesteder og forskellige aktiviteter både til lands og til vands. Vi har kun eftermiddagen og aftenen til at opleve hovedstaden og det er alt for lidt tid, men vi spadserer til havnen og ser først Civic Square med de skulpturelle nikau-palmer fremstillet i metal og skabt af arkitekten Ian Athfield. En stor moderne bygning i glas og stål indeholder bl.a. New Zealands Nationalmuseum Te Papa Tongarewa – og havde vi haft mere tid, ville det være oplagt at besøge museet.

I stedet spadserer vi langs havnepromenaden forbi mange spisesteder, hvor der vrimler med glade mennesker. Også i vandet er her stor aktivitet, hvor bl.a. store kanoer ror om kap med hinanden. Newzealænderne elsker konkurrencer og udfordringer.

Parlamentet og regeringsbygningerne

For enden af havnefronten spadserer vi forbi hovedbanegården, hvor der foran står en mandshøj statue af Mahatma Gandhi, en gave fra Indien, der skal minde os om denne store mands indsats for fred og fordragelighed mellem mennesker. 
Dette leder os frem til nogle af regeringsbygningerne, hvor den 72 meter høje bikubeformede administrationsbygning falder særligt i øjnene. The Beehive, som bygningen kaldes, har ti etager over jorden og fire under og står tæt ved parlamentsbygningen som er af ældre dato og bygget i en helt anden stil med kæmpemæssige marmorsøjler. I parkanlægget foran parlamentsbygningen står en statue af Richard John Seddon (1845-1906), den hidtil længst siddende statsminister i New Zealand. Ved siden af Parlamentsbygningen ligger det gamle bibliotek, som er en særlig smuk træbygning.

Moderne by i glas og stål

Når man spadserer op ad Featherston Street kommer man til det travle forretningscentrum, hvor det mest er nyere bygninger i stål og glas som dominerer gadebilledet.
På hotellet får vi en rolig nats søvn, inden vi i morgen sejler over Cook Stræder til Sydøen.

Fakta om New Zealand

Hovedstad i New Zealand er Wellington. Landet består af to hovedøer - Nordøen og Sydøen.

Befolkningstal: Ca. 4,5 mio.

Areal: Ca. 268.680 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 17.953 km.

Mest besøgte attraktioner: Aktiv ferie i de forskelligartede nationalparker samt aktivitetsbyen Queenstown

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: New Zealand