Thomas Sørensen
Rejseskribent
På den 300 km. lange køre tur mod Wellington kommer vi forbi byen Dannevirke - den skandinaviske del af New Zealand. I 1870 kom danskere, svenskere og nordmænd hertil, fordi New Zealand manglede viden om skovbrug og dyrkning af landbrugsjord. Siden er byen blevet nærmest dansk, bærer danske navne og vi bydes da også velkommen af et skilt med en stor viking. Mange steder skinner det igennem, at dette er et lille stykke danmarkshistorie.
Den skandinaviske by Dannevirke
Wellington blev New Zealands hovedstad i 1865, efter at Auckland havde været det. Men Auckland ligger som bekendt langt mod nord og man ønskede en mere centralt beliggende hovedstad og valgte denne placering midt i landet. Nu er byen ikke blot hovedstad med regeringsbygninger, men også landets kulturelle centrum med symfoniorkester, koncertsale, opera, teatre, kunstmuseer o.m.a.
Fra højdedraget Mount Victoria syd for byen er der en pragtfuld udsigt ud over Wellington samt havnen - Lambton Harbour. Maorierne byggede sine forsvarsanlæg på toppen af tidligere vulkantoppe, så de havde udsigt og dermed kontrol over området omkring sig. Denne høj er ingen undtagelse og en stor udskåret træfigur vidner om maoriernes tilstedeværelse.
Wellington set fra Mt. Victoria
Hotel West Plaza ligger midt i den pulserende hovedstad lige over for Wellington Rådhus. Her er kun et stenkast til det vidunderlige havnemiljø med museer, spisesteder og forskellige aktiviteter både til lands og til vands. På denne rundrejse har du kun eftermiddagen og aftenen til at opleve hovedstaden i, og det er alt for lidt tid, men du kan spadserer til havnen og se Civic Square med de skulpturelle nikau-palmer fremstillet i metal og skabt af arkitekten Ian Athfield. En stor moderne bygning i glas og stål indeholder bl.a. New Zealands Nationalmuseum Te Papa Tongarewa - og var der mere tid, ville det være oplagt at besøge museet.
West Plaza Hotel i Wellington
I stedet kan du spadsere langs havnepromenaden forbi mange spisesteder, hvor det vrimler med glade mennesker. Også i vandet er her stor aktivitet, hvor bl.a. store kanoer ror om kap med hinanden. Newzealænderne elsker konkurrencer og udfordringer.
Moderne center ved havnen
For enden af havnefronten ser du hovedbanegården, hvor der foran står en mandshøj statue af Mahatma Gandhi, en gave fra Indien, der skal minde alle om denne store mands indsats for fred og fordragelighed mellem mennesker.
Hovedbanegården i Wellington
Dette leder frem til nogle af regeringsbygningerne, hvor den 72 meter høje bikubeformede administrationsbygning falder særligt i øjnene. The Beehive, som bygningen kaldes, har ti etager over jorden og fire under og står tæt ved parlamentsbygningen som er af ældre dato og bygget i en helt anden stil med kæmpemæssige marmorsøjler. Ved siden af Parlamentsbygningen ligger det gamle bibliotek, som er en særlig smuk træbygning.
Regeringsbygningen Beehive
Hvis du spadserer op ad Featherston Street kommer du til det travle forretningscentrum, hvor det mest er nyere bygninger i stål og glas som dominerer gadebilledet. Her finder du også operaen.
Huse i glas og stål
I morgen sejler over Cook Stræder til Sydøen.
Hovedstad i New Zealand er Wellington. Landet består af to hovedøer - Nordøen og Sydøen.
Befolkningstal: Ca. 4,5 mio.
Areal: Ca. 268.680 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 17.953 km.
Mest besøgte attraktioner: Aktiv ferie i de forskelligartede nationalparker samt aktivitetsbyen Queenstown
Mere information: