Punta Arenas og fortidens storhed, Chile
Log ind Log ind
Punta Arenas og fortidens storhed

Punta Arenas og fortidens storhed

På denne rundrejse i Patagonien besøges den chilenske by Punta Arenas.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Magellanstrædet

Det lille 18 personers fly glider ud af skydækket og det 30 km. bredde Magellanstræde bliver synligt under os, idet vi flyver nordpå og gør klar til landing. Til højre for os har vi den næsten ubeboede ø Isla Grande, Tierre del Fuego - Ildlandet - og til venstre spreder byen Punta Arenas sig langs det oprørte vand.

Den portugisisk fødte opdagelsesrejsende Ferdinand Magellan (1480-1521) gjorde tjeneste for den spanske Kong Carlos I, hvor man i tiden umiddelbart efter at Columbus "opdagede" Amerika i 1492, var interesseret i at erobre den nye verden. Magellan var overbevist om, at der måtte findes en genvej gennem Amerika til krydderiøerne i Østen og på sin opdagelsesrejse ned langs Sydamerikas Atlanterhavskyst med fire skibe, rundede han i 1520 Cabo Virgenes og sejlede ind i strædet, som nu bærer hans navn. Efter 36 dage i det stormfulde farvand fandt de gennem strædet og ud i et uendeligt stort hav. Vinden havde lagt sig, og de døbte havet "Stillehavet". På turen gennem Magellanstrædet kunne de inde på den store ø Isla Grande se bål fra de indfødte indianere og Magellan døbte derfor landet "Ildlandet" - Tierre del Fuego. Magellan selv nåede aldrig tilbage til Spanien, men blev dræbt i kamp med nogle indfødte på en ø i Stillehavet. Af de fire skibe som var med på turen, nåede kun et enkelt tilbage med blot 18 besætningsmedlemmer tre år efter ekspeditionens start.

Monument for Galeta Ancuds besætning i Punta Arenas

Monument for Galeta Ancuds besætning i Punta Arenas

En by bliver til

Der skulle gå mere end 350 år før den hvide mand slog sig ned i disse øde og forblæste egne, men i 1848 kom en gruppe europæiske nybyggere til og skabte byen. Da guldfeberen i 1849 rasede i Californien, tog skattejægere fra Europa i hobetal den lange vej syd om Sydamerika for at komme til Stillehavet og derfra videre nordpå. Turen var lang men ikke så farefuld og opslidende som ruten på tværs af Nordamerikas prærie uden ordentlige veje og med vilde indianere.
I Punta Arenas kunne man få friske forsyninger og nogle stod af her for at søge efter guld i Tierre del Fuego. Efterhånden kom flere europæere til - englændere, tyskere, kroatere, m.fl. - og man fik nogle hårdføre får importeret fra Falklandsøerne. 
Ved slutningen af 1800-tallet græssede mere end to mio. får i området med kød- og uldeksport til følge, hvorved uldbaronerne skabte enorme formuer og blev blandt de rigeste i verden.

Vagmaleri

Vagmaleri

Plaza Munoz Gamero

Efter indkvarteringen på Hotel Diego de Almagro, der ligger helt ud til Magellanstrædet, spadserer vi langs kystvejen ind mod centrum. Byens centrale plads Plaza Munoz Gamero er omgivet af århundrede gamle træer og her står en stor statue af Ferdinand Magellan. Nederst på statuen sidder en Tehuelche-indianer og rører du den blankpolerede tå (nogle kysser den) siger rygtet, at du kommer tilbage til Punta Arenas. Den smukke firkantet plads er omgivet af bygninger fra fortidens storhed. Byens katedral Iglesia Matriz ses på den ene side. Skråt overfor på det nordvestlige hjørne ligger Palacio Sara Braun, bygget af enken efter en af de største uldbaroner José Nogueira. Dele af paladset kan besøges, idet Hotel José Nogueira har ca. halvdelen af bygningen og her kan du kikke indenfor. Ved siden af står endnu et flot palads og spadserer du hele vejen rundt om pladsen, bliver du ikke skuffet.

Langs kystvejen mod centrum i Punta Arenas

Langs kystvejen mod centrum i Punta Arenas

Mirador Cerro de la Cruz

Det gør du heller ikke, hvis du spadserer nogle få hundrede meter op ad gaden Fagnano og ser nogle af de ældste huse ud til den brostensbelagte gade. Tag trapperne op til udsigtspunktet Mirador Cerrt de la Cruz, hvorfra du har en flot udsigt ud over byens tage, det oprørte Magellanstræde og Tierre del Fuego i horisonten.

Gaden Fagnano op til udsigtspunktet Mirador Cerrt de la Cruz

Gaden Fagnano op til udsigtspunktet Mirador Cerrt de la Cruz

Castillo Millward

Castillo Millward ligner nærmest en lille borg, men er interessant, fordi det var herfra at Sir Ernest Shackleton i 1914 planlagde redningen af sit mandskab fra The Endurance, som var knust af isen i Antarktis. Der er ikke offentlig adgang og huset benyttes i dag af den lokale avis.  

Castillo Millward

Castillo Millward

Palacio Braun Menendez

Du kan derimod komme ind i et andet rigmandshus - Palacio Braun Menendes - som også tilhørte en af byens rigeste uldbaroner, og se hvor overdådigt man boede i begyndelsen af 1900-tallet. Her er møbleret dagligstue, spisestue og soveværelser med bad og toilet. I kælderetagen arbejdede og boede tjenestefolkene og her ligger køkkenet. I paladset er adskillige rum reserveret til det regionale museum Museo Regional Magallanes med en samling af effekter fra koloniseringen af Patagonien og Tierre del Fuego bestående af våben, historiske fotos af de oprindelige indianere, bøger og kort samt ting fra både den maritime historie og landbruget med fåreavl.

Palacio Braun Menendes med Museo Regional Magallanes

Palacio Braun Menendes med Museo Regional Magallanes

Kirkegården

Nogle minutters gang nord for den centrale plads ses den store kirke Santuario Maria Auxilladora. Også ved den kommunale kirkegård, der betegnes som en af de flotteste i Sydamerika, ses flotte gravpladser mellem de trimmede cypresser. Ikke alle har dog råd til disse overdådige gravsteder, men placeres mere ydmygt ovenpå og ved siden af hinanden i et "reolsystem".

Punta Arenas store kirke Santuario Maria Auxiliadora

Punta Arenas store kirke Santuario Maria Auxiliadora

Kongekrabber på restaurant Los Ganaderos

Vi, der ikke nåede at smage de berømte kongekrabber i Ushuaia, gør det i dag - for man kan næsten ikke tage til Verdens Ende uden at smage på denne specialitet. På den velbesøgte restaurant Los Ganaderos, serveres retten kold med en god flaske chilensk hvidvin til. Betjeningen, der er både sløv og ubehjælpsom, står slet ikke mål med den gode mad.
Det kan man derimod ikke sige om den lokale guide, der i morgen ledsager os gennem det sydlige Patagonien mod en af Chiles flotteste og mest besøgte nationalparker Parque National Torres del Paine.  

De lækreste kongekrabber serveres hos restaurant Los Ganaderos i Punta Arenas

De lækreste kongekrabber serveres hos restaurant Los Ganaderos i Punta Arenas

Men først besøger vi pingvinerne ved Otway-bugten. 

Fakta om Chile

Hovedstaden i Chile er Santiago de Chile. 

Befolkningstal: Ca. 18 mio.

Areal: Ca. 756.096 km2

Afstand fra Danmark: ca. 12.646 km. til Santiago de Chile

Største turistattraktioner: En enestående natur med bl.a. Torres del Paine National Park.

Mere information:

Rejsebureau: Tema Rejser

Turistinformation: Chile