Bebedero-floden i Palo Verde Nationalpark, Costa Rica
Log ind Log ind
Bebedero-floden i Palo Verde National Park

Bebedero-floden i Palo Verde National Park

På rundrejsen i Costa Rica kører vi forbi byen Cañas på The Panamerican Highway og kommer til floden Rio Corobici for senere at besøge Palo Verde National Park.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Las Pumas Rescue Center

- Da vi ikke fik mulighed for at besøge de vandfald I var blevet sat i udsigt, har jeg en overraskelse til jer, siger lokalguiden, efter vi kører fra Arenal-søen. Bussen drejer ind på en markvej og vi kommer frem til et lille, lidt støvet sted. Her anlagde det schweiziske par Hagnauer, der begge var miljøforkæmpere, et beskyttelsessted for truede dyr, der nu er blevet til Las Pumas Rescue Center. Stedet blev skabt i 60’erne, hvor skovrydningen i delstaten Guanacaste var på sit højeste. Dyrenes levesteder blev drastisk reduceret og mange blev indfanget af beboerne og holdt som kæledyr. Familien Hagnauer havde en vision om, at de vilde dyrearter skulle tilbage til de oprindelige naturlige levesteder. De tog derfor imod alle de dyr, som naboerne bragte til sem i forsøget på at redde dyrenes liv. I løbet af kort tid havde man mere end 160 dyr fordelt på ca. 60 arter. I dag findes her knapt så mange, men alle de dyr som er her, er udryddelsestruede arter. De dyr man ikke kan genudsætte, ønsker man at give mulighed for at leve i et miljø, der kommer så tæt på det oprindelige miljø de levede i.
Las Pumas Rescue Center, der i dag også modtager dyr som har været forsøgt smuglet ud af landet - f.eks. eksotiske fugle - er et non-profit center. Stedet får ingen støtte af det costaricanske samfund, men baseres alene på entre, frivillig hjælp og frivillige bidrag fra institutioner, virksomheder, forskellige organisationer.

Las Pumas Rescue Center

Las Pumas Rescue Center

Bure med truede dyr

Las Pumas Rescue Center bruges til undervisning og videnskabelige undersøgelser af landets vilde og truede dyrearter og man samarbejder med andre om bevaring af vilde dyr i Costa Rica. I burene ses flere af de mest truede rovdyr - jaguaren (den største af rovdyrene i Mellemamerika), pumaen (nogle gange benævnt som bjergløven), ozelotten (hvis smukke skind har været umådeligt eftertragtet), panteren (den sorte leopard) samt den langhalede vildkat.
Det første vi støder på er et stort bur med de meget udryddelsestruede grønne papegøjer og de flotte store røde araer. Her er mange af dem, men de har god plads i den store voliere og kan flyve fra gren til gren. Men det er som om de store røde araer helst vil kravle rundt i indhegningens net, hvor de bruger næbbet som det tredje ben.

Grønne papegøjer

Grønne papegøjer

Den flotte tukan - symbolet på regnskoven

En smal sti fører os mellem burene ind i en junglelignende park med stor bambusbevoksning. I et mindre bur sidder symbolet på regnskoven, den fantastisk flotte tukan. Højest sandsynligt har denne tukan været forsøgt smuglet ud af landet i et paphylster på maven af en idiot, men heldigvis har tolderne opdaget det og dyret har fået en vis frihed tilbage. Den burde snarest lukkes ud i naturen igen.

Tukan

Tukan

En doven kat

Stien fører os videre gennem anlægget og vi ser både vildkat, langhalet kat, og kommer til et større bur, hvor en jaguar ligger henslængt oppe på en afsats. Den hviler sig, nærmest sover. 
Vi vover det ene øje og går forsigtigt helt hen til indhegningen. Jaguaren rører sig ikke. Den gider ikke engang løfte hovedet. Sjældent har vi været så tæt på et "vildt" rovdyr, som selv om den ser ud til at sove, alligevel har et vågent øje rettet mod os.

Jaguar - sover men er på vagt

Jaguar - sover men er på vagt

En ensom puma

I en anden indhegning kan vi ingenting se. Vi spejder rundt oppe og nede og opdager så en stor puma, der ligger på jorden godt kamufleret i skyggen af nogle bambus. Pumaen er gammel og har været her i meget lang tid, så den oprindelige vision om at kunne genudsætte dyret i dets naturlige omgivelser, vil ikke gå i opfyldelse.

Puma - er godt kamufleret i skyggen

Puma - er godt kamufleret i skyggen

Costa Ricas nationalret

Vi synes alle at det var et spændende besøg, da vi atter sidder i bussen på vej mod frokost i den lille landsby Bebedero. Under frokosten får vi mulighed for at smage nationalretten gallo pinto, der laves med kogte sorte bønner, ris, godt krydrede løg og peberfrugter, en stegt banan og et stykke kød. En ret som costaricanerne kan spise morgen, middag og aften med forskellig tilsætning.

Costa Ricas nationalret gallo pinto

Costa Ricas nationalret gallo pinto

Bebedero-floden

Nede ved Bebedero-floden, der løber gennem Palo Verde National Park, venter båden som skal tage os med på floden. Nationalparken består af søer, sumpe og græssletter, skov og floder. Her findes ca. 300 forskellige fuglearter, der ofte kan ses fra floden, der i tørketiden også tiltrækker andre dyr fra hele Guanacaste-provinsen. Motorbåden tøffer stille og roligt op ad floden og vi har ikke sejlet mange minutter før en krokodille glider væk fra båden. Inde på flodbreddens tætte bevoksning får vi øje på en nathejre, der med dens store øjne står bomstille. Motoren slås fra og vi glider helt tæt på fuglen. Men her findes også mange andre hejre som f.eks. tigerhejren, blåhejre, sølvhejre og kohejre.

På Bebedero-floden i Palo Verde National Park

På Bebedero-floden i Palo Verde National Park

Kan en leguan være smuk - ja

Et stykke længere fremme kan vi på en lille flad del af flodbrinken se en flot grøn leguan på omkring en meter. Den står helt stille, da vi passerer. Så sker "miraklet". En stor leguan kommer til syne og stiller sig med forbenene oppe på en væltet træstub inde på brinken. Det er en grøn leguan - men den er gul - fordi den er i parringshumør og skal gøre indtryk på hunnerne, der forbliver grønne. Denne han-leguan stiller sig op, som om den ejer hele territoriet, hvilket den måske også gør. Øjeblikkeligt slår bådføreren motoren fra og vi glider sagte hen mod leguanen. Den flytter sig lidt, da vi nærmer os, men kun fordi den vil fotograferes fra sin bedste side. En sky driver væk fra solen og dyrets fantastiske farver glimter i solen. Gul, bronze, grøn - alle nuancerne spiller i solen. Alle skyder det bedste de har lært. Her kunne vi sidde længe og betragte dette flotte dyr, men bådføreren har noget han vil vise os.

Kønsmoden han-leguan

Kønsmoden han-leguan

Mange forskellige dyr

Ude på nogle stammer i vandet sidder to stillehavs-basiliske - også kaldt Jesus Christ Lizard, fordi de kan gå på vandet! Og da vi nærmere os pisker det ene firben hen over vandet med en sådan fart, at vi knapt kan følge den med øjet. Vi møder flere af disse små øgler. Både lokalguiden og bådføreren er gode til at spotte fugle og leguaner som nærmest går i ét med de træstammer de sidder på. Vi møde flere leguaner både grønne og sorte. Her flyver de farvestrålende isfugle. Her er papegøjer, som vi tydeligt kan høre, men som er særdeles vanskelige at få øje på, da de farvemæssigt falder helt sammen med bladene på træerne.

Grøn leguan på brinken

Grøn leguan på brinken

Krokodiller er ikke ufarlige

Inde under et træ ligger en stor krokodille, som glider ned i vandet da vi passerer. Er der mon føde på vej? 
- Jeg har noget andet, jeg vil vise jer, siger bådføreren og vi sejler ind til bredden længere fremme, hvor en anden fem meter stor krokodille ligger. - Det er den største, den ældste, og den ondeste af dem alle. Vi kalder den "Bin Laden". Sidste år tog denne 40-årig kæmpe en 13 år gammel pige, der var gået ned til floden for at bade. Den fik fat i hende, før de tililende mennesker kunne gøre noget, men den fik ikke trukket hende med sig ned i dybet og fik ikke ædt hende. Men hun overlevede desværre ikke angrebet. Dyret har fået lov til at leve videre, da det ikke er menneskeædende - selv om den har drab på samvittigheden. Havde den ædt hende, ville man have skudt krokodillen.
En uhyggelig historie som viser, at vi skal udvise stor respekt for disse nulevende fortidsøgler og være meget vagtsomme hver gang vi er i nærheden af vand i Costa Rica.

Menneskedræbende krokodille

Menneskedræbende krokodille

På en hestegård - en rigtig Hacienda

Efter et par timer op ad floden sejler vi hurtigt tilbage til udgangspunktet for igen at fortsætte rejsen gennem Costa Rica. Vi følger den panamerikanske hovedvej, som løber hele vejen fra Alaska i Nordamerika til det sydlige Chile i Sydamerika. Vi kører over byen Liberia - den største by i Guanacaste-provinser og drejer fra mod Rincon de Vieja National Park.
Det er ved at blive aften og i den nedgående sol kan vi forude se en hel bjergkæde af vulkaner, hvor vi skal opleve kogende mudder, gejsere og varme kilder.

Ved Hacienda Guachipelin Lodge, der er en rigtig range med masser af heste, cowboys, lassoer og folde, skal vi overnatte, inden vi i morgen besøger nationalparken. Det viser sig imidlertid, at nationalparken holder lukket i morgen, og nu er "gode råd dyre". Skal vi køre videre mod Stillehavet som planlagt? Eller skal vi udskyde afrejsen en dag, så vi alligevel når at opleve Ricón de Vieja National Park? Men kan det lade sig gøre? Den danske rejseleder griber telefonen. 

Mod Rincon de Vieja National Park

Mod Rincon de Vieja National Park

Vi vil jo gerne opleve Ricón de Vieja National Park.

Fakta om Costa Rica

Hovedstaden i Costa Rica er San José. 

Befolkningstal: Ca. 4,9 mio.

Areal: Ca. 51.100 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 9.519 km.

Største turistattraktioner: Nationalparkerne med et rigt dyreliv samt Arenal-vulkanen

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: Costa Rica