Thomas Sørensen
Rejseskribent
Cusco var et samfund på omkring 15.000 mennesker der havde en sund leveregel: "Lyv ikke, stjæl ikke og vær ikke doven". Alle i inkaernes samfund hjalp til og dovenskab kunne straffes med døden! Da Francisco Pizarro og hans spanske conquistadorer havde kæmpet sig frem til byen i 1533, stjal de - som de altid havde gjort - alt guld og sølv. Fine guldsmykker, guldkraver, guldkroner etc. blev smeltet om til guldbarre, som let kunne transporteres til Spanien. Uvurderlige kulturelle værdier gik tabt under spaniernes umættelige grådighed. Det var også her i byen, at spanierne henrettede den sidste inkakonge Tupac Amaru i 1572.
Den store bygherre Inkakongen Pachacutec byggede bl.a. Cuzco, forsvarsanlægget Saqsaywaman og den hellige by Machu Picchu. Hans statue ses på Plaza de Amars.
Fra hotellet i den sydlige ende af gaden Avenida del Sol, er der kun få minutters kørsel til en af Cuzcos store seværdigheder kirken Santo Domingo og Qoricancha templet - inkaernes Soltempel - der oprindeligt var helt dækket af guld, så det reflekterede solens lys til alle sider. Spanierne rev mange af Cuzcos bygninger ned for at bygge bl.a. katedraler, kirker og paladser af stenene, men inkaernes bygninger var bygget så solidt, at spanierne mange gange opgav at rive alt ned og brugte i stedet bygningerne som fundament til egne bygninger. En af bygningerne spanierne opgav at rive ned, var netop Soltemplet. I stedet byggede man en kirke uden om, hvilket blev disse prægtige ruiners redning. Her ligger også det tilhørende kloster med en vidunderlig klostergård med buegange.
Santo Domingo kirken med Soltemplet Qoricancha
Qoricancha-templet viser, hvor eminente bygmestre inkaerne var. De fint tilpassede sten ligger så præcist og tæt, at du ikke kan få et knivblad stukket ind mellem stenene. Ved jordskælvet i 1954 blev mange bygninger beskadiget, men ikke Soltemplet der var solidt bygget.
Indgang til Soltemplet Qoricancha
Når du træder ind på Plaza de Armas overraskes du af de mange kirker som ligger her. Den vældige katedral, som det tog 100 år at bygge, stod færdig i 1650 og hviler på fundamentet af inkaernes religiøse og militære centrum. Pladsens øvrige kirker er Compania de Jesus, måske pladsens smukkeste kirke, samt Triumf-kirken - Iglesia del Triunfo - fra 1539. Ellers er pladsen prydet med fine kolonitidshuse. Midt på pladsen står en statue af den store bygherre inkakongen Pachacutec som grundlagde Cuzco og også byggede bl.a. byens forsvarsanlæg Saqsaywaman og den hellige by Machu Picchu.
Plaza de Armas med Cuzco katedral
Du skal ikke langt op ad gaderne, før du støder på næste kirke - og endnu en. Her er virkelig mange store bygningsværker. På pladsen ved klosterkirken San Francisco de Assis finder du den lille frokostrestaurant Restaurante Tabasco, hvor du kan spise dig mæt i guacamole - moste avocadoer.
Træbalkon på hus
Rundturen i centrum fortsætter gennem de smalle brostensbelagte gader flankeret af skønne kolonitidshuse med udvendige træbalkoner, og på Plaza Regociho passeres byens rådhus. Kig evt. også inden for på et par af byens interessante museer, hvor Inka Museet i Palacio del Almirante med en skøn museumsgård indrettet i paladsets patio, måske er det mest interessante.
Tilbage mod Hotel Samay ad Avenida del Sol, hvilket tager ca. 40 minutter, ses undervejs bl.a. et stort moderne vægmaleri som fortæller inkaernes historie.
Plaza Regociho
Da bussen gør holdt ved Cuzcos forsvarsanlæg Sacsayhuaman, opdager du hvor imponerende stort og sofistikerede inkakulturen har været. Tonstunge sten, hvoraf flere vejer over 125 tons, danner en rampe i zigzag som kunne være endog meget svær at forcere. Fra den lille bakke over for forsvarsanlægget - oppe på tronstolen Trono del Inca - er der det bedste udsyn over anlægget. Du kommer op på forsvarsmuren gennem en solid stenport og følger den smalle snoede gang op forbi flere fundamenter efter forsvarsbygninger og templer. Det har ikke været let at indtage. Sacsayhuaman er kun en skygge af hvad det engang var, for spanierne benyttede stedet som stenbrud i forbindelse med udbygningen af Cuzco. Fra toppen af Sacsayhuaman har du den mest imponerende udsigt ud over byen.
Ankomst til inkaernes forsvarsanlæg Saqsaywaman
Ved Tambo Machay ses nogle kilder ved et flot badeanlæg. Her mener arkæologerne, at inkakongen og hans kvinder badede i det kolde, friske kildevand som fortsat løber gennem anlægget.
Kanaler ved Tambo Machay
Rundturen stopper også ved nogle underlige store sten, hvor en smal gang fører ind under klipperne til et af inkaernes hellige steder - Q’Enko. I rummet under klipperne findes en fin udhugget sten, som arkæologerne mener blev brugt ved balsameringen af inkaerne.
Inka-helligdommen Q'Enko
Fra førstesalen i det rungende lokale på restaurant Tayta Inti lyder peruanske toner fra guitar, panfløjte og trommer, mens vi indtager pladserne ved middagsbordet. Så dukker to par peruanske dansere i folkedragter frem og giver os en festlig dans på det lille scenegulv. De efterfølges af en maskeret indianer og en gruppe vilde piger som danser forrygende. Flere optrædende kommer til og underholder under hele middagen.
Underholdning med musik og dans på restaurant Tayata Inti
Efter forestillingen kører nogle tilbage til hotellet med bussen, mens andre spadserer i nattemørket, hvor det er interessant at se, hvorledes kirker og andre bygninger i Cuzco er flot belyst.
Santo Domingo i nattelys
I morgen flyver vi til Puerto Maldonado for at opleve Amazonas regnskov.
Hovedstaden i Peru er Lima.
Befolkningstal: Ca. 30,2 mio.
Areal: Ca. 1.285.216 km2
Afstand fra Danmark: Ca. 10.535 km
Største turistattraktioner: Machu Picchu samt Cuzco
Mere information: