Over højsletten mod inkaernes hellige dal i Peru
Log ind Log ind
Over højsletten mod inkaernes hellige dal

Over højsletten mod inkaernes hellige dal

Regnen siler ned da vi atter kører over højsletten, så vi beslutter at springe besøget ved Pucara-pyramiden over og fortsætter mod rutens højeste punkt Abra La Raya, 4.338 moh.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Abra La Raya

I dette højtliggende pas er jernbanen ført gennem Andesbjergene mellem Puno og Cuzco og netop her er det muligt for togene at passere hinanden på den ellers ensporede jernbanestrækning. Et kort ophold ved souvenirboderne og et par billeder for en skilling og busturen fortsætter mod Cuzco.

Templo de Wiracocha i Raqchi

Næste stop er ved inkaernes største fritstående tempel Wiracocha i Raqchi. Bag byens torv med en to-tårnet kirke ligger det 15 meter høje og 90 meter lange Templo de Wiracocha, der var en to etagers bygning med stråtag holdt oppe af 22 stensøjler. Vi ser tempelruinerne og forsvarsmuren samt par af forrådsdepoterne bag tykke mure. Udover et religiøst formål var templet også et sted hvor jomfruer på 14 år kom fire år i lære som konkubiner og lærte kogekunst samt at sy og væve etc.
Efter yderligere 120 km. kørsel er vi fremme i Cuzco og har en enkelt nat på Hotel Samay, inden vi fortsætter mod Den Hellige Dal.

Tekstiler i Chinchero

En ung kvinde iført den traditionelle Chinchero-klædedragt med den bredskyggede rød-sorte hat beretter med iver, hvorledes lamaulden spindes og efterfølgende farves i de kogende gryder. 
Vi er i URPI Tekstilcenter i Chinchero, hvor kvinderne sidder på græsset og væver de traditionelle mønstre i stærke farver.
Herefter besøger vi byens inkatempel, der ligger lidt over byen ved siden af byens kirke med fine kalkmalerier.

Markedet i Chinchero

På byens travle marked er her rig lejlighed til at iagttage de mange indianere, som forsøger at afsætte deres varer samt de endnu flere som går rundt og leder efter netop det, de har brug for. Tiggere er her naturligvis også. Udover turistsouvenir er her masser af farvestrålende, vævede stoffer samt grøntsager som f.eks. kartofler, løg, kål, appelsiner og meloner m.v. som dyrkes på de frugtbare jorde omkring byen. Dette marked er et sandt festfyrværkeri i farver, dufte og fremmedartethed.

Inkaernes forsøgslaboratorium ved Moray

Vi er standset ved et mærkværdigt hul i jorden, der nærmest lignet en åben mine med forskellige terrassetrin, hver med sit mikroklima. Dette var inkaernes forsøgslaboratorium, hvor forskellige afgrøder som f.eks. majs eller kartofler - hvoraf der findes flere end 2.000 sorter - kunne udvikles i forskellige højder og i læ for luftbårne pollen fra andre planter. 1400-tallets landbrugsudvikling i Peru.

Saltminen ved Salinas de Maras

Ikke lang derfra kommer vi til en mosaik med tusindvis af forskelligfarvede, små bassiner fordelt på terrasser spredt udover hele bunden af kløften. Her har man udvundet salt siden inkatiden og gør det fortsat. Saltholdigt vand inde fra bjerget ledes ud i de mange saltbassiner, hvor vandet fordamper og lader saltet tilbage. 
Efter besøget fortsætter turen ned i Urubamba-dalen - Den Hellige Dal.

Fakta om Peru

Hovedstaden i Peru er Lima. 

Befolkningstal: Ca. 30,2 mio.

Areal: Ca. 1.285.216 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 10.535 km

Største turistattraktioner: Machu Picchu samt Cuzco

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Peru