Regnskoven ved Refugio Amazonas i Tambopata naturreservat, Peru
Log ind Log ind
Regnskoven i Tambopata naturreservat, Amazonas

Regnskoven i Tambopata naturreservat, Amazonas

Under opholdet arrangerer guiderne flere forskellige vandreture i regnskoven - og det er i sandhed en regnskov, for regnen har silen ned hele natten og næsten oversvømmet de lerstier vi skal vandre på.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Regnskoven set i fugleperspektiv

En af turene går ud til et højt tårn og undervejs fortælles om regnskovens træer, buske, blomster og svampe samt de smådyr vi støder på undervejs - larver, bladmyre, sommerfugle etc. Det 32 meter høje tårn skal naturligvis "bestiges" og fra toppen har vi en vidunderlig udsigt udover regnskovens trætoppe og kan se hvor mangeartet og afvekslende her faktisk er.

Lago Condenado

En anden tur går ud til søen Lago Condenado. Undervejs stopper lokalguiden, som er født og opvokset i junglen og kender den som sin bukselomme, og siger: - Vær stille, så skal jeg lokke et dyr frem til jer! Vi placerer os forsigtigt i en rundkreds omkring et træ hvorunder der er et lille hul. Forsigtigt stikker guiden en tynd pind ned i hullet og pludselig kommer en ca. 15 cm. stor tarantel - fugleedderkop - frem fra sit skjul. Men ved den mindste lyd springer den tilbage i sit skjul og forestillingen er forbi.

Med kano på søen

Efter ca. to timers vandring gennem regnskoven er vi fremme ved Lago Condenado, hvor et par kanoer tømmes for regnvand, inden vi padler en tur rundt på søen. Undervejs ser vi flere fugle og flagermus, men ingen større pattedyr som f.eks. odder.
På vejen tilbage støder vi imidlertid på en gruppe springaber, men de er urolige og hopper ustandseligt fra gren til gren højt oppe i træerne, så de er svære at få øje på - men høre dem kan vi.

I skjul ved lerskrænten

Enkelte i gruppen har fået nok af gårsdagens vandring i mudder "til op over begge ører" og slapper af i en hængekøje på lodgen. Vi andre har mod på mere og vandrer ud til en lerskrænt, hvor det skulle være muligt at se nogle af regnskovens større pattedyr komme for at spise den salt, som findes i lerjorden her. Vi sidder en stund tavse i et skjul hævet over jorden foran skrænten og venter. Det pusler i krattet og vi når lige at se en brun skygge af et eller andet ubestemmeligt dyr - så er det væk og kommer ikke igen. Måske har dyrene fornemmet at vi er her, for der kommer ikke flere og efter en tid spadserer vi tilbage til lodgen, hvor der igen venter os en fin treretters middagsbuffet.

Regnskovens særegne frugter

Efter nattens massive regn går dagens udflugt til en frugtplantage på den anden side af Tambopata-floden. Her får vi en fornemmelse af hvorledes disse fattige bønder bor og dyrker deres jord. Vi hører om både kendte og ukendte frugter og om hvorledes skoven ryddes for i en periode over tre år med vekseldrift, hvorefter man flytter til et nyt område og lader urskoven overtage det tidligere dyrkede område. Bønderne sejler deres grøntsager og frugter den lange vej ind til Puerto Maldonado for at sælge dem på markedet. Her kan de få tre gange så meget for varerne, som de kan lokalt. Refugio Amazonas handler naturlig med de lokale indianere og betaler markedsprisen for varerne.

Tilbage til civilisationen

Regnen er ophørt og vejret hæderligt, da vi sejler tilbage mod Puerto Maldonado. Herfra flyver vi via Cuzco til hovedstaden Lima, hvor vi har endnu en dag.

Fakta om Peru

Hovedstaden i Peru er Lima. 

Befolkningstal: Ca. 30,2 mio.

Areal: Ca. 1.285.216 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 10.535 km

Største turistattraktioner: Machu Picchu samt Cuzco

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Peru