Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Med de danske autocamperregler er det fortsat en stor investering for de fleste danskere at blive den lykkelige ejer af en autocamper. Det betyder dog ikke, at autocamperferie skal afskrives, for ved at leje, er ferieformen inden for rækkevidde. Begrebet Fly´n Camp – flyv og camperer - går i al sin enkelthed ud på, at du flyver til destinationen og derfra lejer autocamperen. Det store boom inden for lavprisflyselskaber gør, at du for ganske få penge kan flyve til de fleste store byer i Europa og derfra leje en autocamper. På den måde sparer du for det første en til to dages transport, men også penge, fordi det som regel er billigere at leje i udlandet end i Danmark.
Autocamper er det danske ord for et motorhome, men autocamper kan også hedde RV (Recreational Vehicle). Dette ord bruges primært i Nordamerika og til dels i Australien og New Zealand. Flere steder bruges ordet mobilehome, men det kan forveksles med campingpladsernes udlejningshuse med et specielt design. Mobile Living er også et ord, der forbindes med autocamperferie.
På de fleste destinationer kan det anbefales at være i god tid med at bestille sin rejse. Det betyder ofte 12-6 måneder før afgang for at være sikker på, at flybillet og autocamperleje kommer til at passe sammen.
I en autocamper har du alt det, som du også har hjemme, bare på mindre plads. Sovepladser, stue, køkken med komfur og køleskab, badeværelse med toilet og brusekabine. Autocamperen er udstyret med varmeapparater. En udlejningsvogn vil typisk være udstyret med køkkengrej, viskestykker, sengetøj, dyner, puder og håndklæder samt campingudstyr som stole og bord. Husk dog at tjekke udstyrslisten med udlejningsselskabet eller forhandleren. Du skal som regel kun medbringe dine personlige ting.
Autocamperleje kan alt efter valg af model let løbe op i 1.200-1.500 kr. pr. dag + forsikringer. Det er dyrt i forhold til leje af almindelig personbil, men regnestykket slutter ikke her. Du skal kigge på hele døgnforbruget. Med autocamper sparer du penge på overnatning. I mange lande kan du overnatte fra ca. 100 kr. pr. nat pr. autocamper. På kommunale pladser uden faciliteter går priserne helt ned til 50 kr. Dem kan du fordel overnatte på, indtil du for brug for at fylde frisk vand på og tømme spildevand. Alle faciliteter findes i autocamperen. Du sparer også penge på mad, når du selv vil lave det. I det hele taget er det suverænt at man selv kan bestemme, hvornår man vil spise ude eller "hjemme". På længere rejser bliver det dyrt hele tiden at spise ude, og med små børn orker de fleste ikke. I hvert fald ikke hver dag.
På internettet er der for selvstændige rejsende rig mulighed at sammensætte og bestille sin autocamperferie, men det er ikke altid en fordel, hverken praktisk eller økonomisk. Rejsebureauer opnår ofte bedre priser, fordi de er fast kunde. Ved køb gennem rejsebureau kan du også få mere rådgivning, hvilket også er en fordel, hvis sproget kniber. Mange internationale hjemmesider kan være ret uoverskuelige, så du ikke er hel sikker på, hvad du har købt.
Hvis du i forvejen er aktiv campist, kan du med stor fordel "tage" sin favoritferie med til drømmedestiantionen . Kender du til camping i forvejen, er det kun ganske få og ukomplicerede tilpasninger, der skal til. Er du nybegynder kan du trøste dig med, at du får grundigt gennemgang af alle autocamperens funktioner inden afgang, lige som du på campingpladserne sagtens kan spørge sig frem hos naboer og lejrchefer. På den måde skal du ikke bekymre dig om det praktiske, men bare nyde ferien. I Danmark har mange en opfattelse, at autocamper er for ældre ægtepar, men det er langt fra sandheden. Autocamper er fortræffelig til børnefamilier, hvor du i endnu højere grad har brug for friheden til at stoppe undervejs og have alt lige ved hånden. Jeg kalder det som "at holde ferie i mors mave", fordi man kommer hinanden ved på en hel suveræn måde.