Gode råd til børn i sneen
Log ind Log ind
Gode råd til børn i sneen

Gode råd til børn i sneen

Der findes næsten ikke noget skønnere syn end børn, der boltrer sig i masser af sne. Det er utroligt, hvilken glæde det hvide pulver kan generere. Her er nogle simple råd til at gøre det endnu sjovere.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Enkelte praktiske råd kan gøre oplevelsen endnu bedre

På mange af vores rejser Europa rundt har vi mødt de små i sneen og de er utrolig gode til det. De har de sjovt, fordi der ofte er meget mere sne end der hjemme.

Perfekt tøj til børn på vinterferie

En flyverdragt / heldragt er ofte det bedste tøj til de helt små. Større børn kan bruge to-delte sæt. Hue og handsker kan med fordel sættes fast, så børnene ikke taber dem. Det er en god ide, at have et ekstra sæt med i rygsækken. Især hvis temperaturen er omkring nul grader (eller højere), bliver tøjet hurtigere vådt. Rygsækken er uundværlig, men bliver hurtigt fyldt for der er meget man skal have med. Ekstra tøj, mad, drikke (gerne varmt), solcreme, et tæppe. Alt afhængig af vejret og hvor langt man er fra campingvognen / autocamperen.

Tid og tålmodighed

De fleste forældre overraskes over, hvor langsomt alting går, når børnene skal med ud i sneen. Først skal alt tøjet på, så måske et sæt ski til alle og så alle tingene i rygsækken. Og lige når alle er klar til afgang, skal en lige på toilet. Men sådan er det jo. Husk at tisse af før påklædning begyndes.

Sikkerhed

På skiferien i Norge og Sverige får børn under 8 år som regel gratis liftkort, hvis de står med hjelm. Hjelm anbefales i øvrigt til både børn og voksne. Husk solen er meget skarp i klar vintervejr. Solbriller og solcreme er et must til alle. Husk skibriller, der også fås til spædbørn. Sutten kan med fordel klipses fast til stolen eller tøjet. Giv med jævne mellemrum børnene noget at drikke. De glemmer det ofte selv at spørge, når de er aktive. Dehydrering kan altså også forekomme, selvom det er koldt.

Slæden

Bobslæden er både god som legetøj og transportmiddel for de helt små. Når børnene hellere vil gå selv, er den ideel til ski, madpakker, tasker med mere. 

Pulken er perfekt til små børn

Selv spædbørn kan tages med ud i sneen. Enten på gåturen eller en kort langrendstur. Alle de gange jeg har set et barn i pulk, ligger de enten og sover trygt eller kigger op - og de nyder det. Hold øje med de ikke har det for varmt. Man kan med fordel lægge et termometer ned i flyverdragten. Pulk kan lejes de på fleste skisportssteder.

Rygsæk eller bærestol

Fra ca. seks månedsalderen kan børnene sidde i en rygsæk, der er specielkonstrueret som stol. Pas på med for lange ture. Efterhånden som børnene bliver bedre til at sidde selv, kan de klare længere ture. Hold pauser, hvor de kommer ud og strækker ryggen. Bærestolen er ideel til gåture og langrend i fladt terræn. Tag ALDRIG barnet med i bærestolen ved alpint skiløb. Det er alt for farligt og mange steder også forbudt.                                                                                               

Børn på ski - de er de sejeste

Så snart børnene kan gå, kan du også få ski, der passer til dem. I starten er det fint bare at lade dem gå rundt i skistøvler. Senere kan skiene komme på. Senere kan du begynde at glide stille og roligt ned af børnebakken. Efterhånden som de bliver mere øvede kan du træne på forskellige måder.

Stå med børnene mellem benene

Hvis du selv er en øvet skiløbet, kan du stå med barnet mellem dine egne ben. Her er der god kontakt og du kan overføre dine bevægelser til barnet.

Stå med børnene side om side

Brug en skistav, så du og barnet kan stå parallelt. Her har du også god kontakt, men barnet skal selv arbejde lidt mere.

Stå med børnene i line

Nu er barnet næsten på egne ben, men føler sig ofte mere tryg, fordi han/hun ved, at du har fat i linen. Husk at holde afstand. Nogle binder også to skistave sammen, men problemet er ofte, at man kommer til at stå for tæt.

Vælg skiskole til børnene

Skiskole kan anbefales, fordi skiløbet leges ind i børnene og skilærerne er utrolig gode til de små. Og mærkeligt nok, så er børn ikke så pylrede, når de er på skiskole, som de kan være sammen med "mor og far".

Resultatet bliver godt

Før du ved af det suser ungerne ned af bakkerne, ind gennem skoven, tager små hop og kører måske fra dig. Men glæd dig. De mange træningstimer er guld værd og det er en skøn måde at være sammen på. Jeg har flere gange på skiferie set, at børnene bare fortsætter og fortsætter med at slæbe kælken op i bakken eller endda skiene, selvom liften er lukket. De kan være umulige at få ind, men når de først kommer ind om aftenen, er det til gengæld ikke noget problem at få dem til at sove.

Fakta om Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige