Hvordan planlægges kajak- eller kanoferien?
Log ind Log ind
Hvordan planlægges kajak- eller kanoferien?

Hvordan planlægges kajak- eller kanoferien?

Her giver vi dig nogle få gode råd til, hvordan du planlægger din kajak- eller kanoferie.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Eje eller leje

Har du kajak eller kano med hjemmefra - evt. på taget af din bil eller på trailer - skal du finde en sikker parkering til bilen/traileren, medens du er på tur. Skal du derimod leje udstyret, skal du undersøge, hvor det kan ske og aftale om den skal tilbageleveres på stedet eller om du kan slutte turen et andet sted. Det er altid en god ide at spørge udlejeren (eller andre med lokalt kendskab) om forholdene på de vande, du tænker at passere. Få eventuelt en tegning eller kort over ruten tilsendt.

Planlæg ruten

Når du går i gang med overvejelserne om, hvor du vil padle, er det nødvendigt, at du anskaffer dig et godt kort over området. Kortet - der er helt uundværligt på en sådan tur - må ikke være mindre end 1:50.000. Du skal studere ruten nøje - både hvad angår eventuelle fosser/vandfald og for hvilke strækninger, udstyret eventuelt skal bæres/rulles over. Når du har fastlagt ruten, kan du tegne den ind på kortet og sætte små mærker for f.eks. hver tiende kilometer, så du løbende kan følge med i, om det går planmæssigt fremad på turen.
Vælg en realistisk rute og undervurder ikke dagsetaperne og husk at bæringer tager tid - længere tid med en kajak end med en let kano. Med lidt træning kan du eventuelt bruge rygsækkens hoftebælte som bæresele for en kajak, hvis du skal gå fra vand til næste vand.

Vær opmærksom

Vær opmærksom på eventuelle forhindringer og potentielt farlige passager som vandfald. Vurder den samlede turs længde - om du har kræfter til at gennemføre den og om der er mulighed for at vende om i tide. Det er jo ingen skam!
Den rutinerede roer kender som oftest sin formåen. Men er du begynder, skal du foretage en kritisk selvvurdering, inden du lægger for hårdt ud.
Det er en god ide med en indlagt overliggerdag efter et par paddeldage, så du kan samle kræfter til næste etape. 

Valg af  udstyr

Padler du fra hytte til hytte, bør du have en nødbivuak eller lignende med, hvis du af en eller anden grund ikke når frem til det planlagte sted. Overvejer du at overnatte i det fri, er du helt uafhængig af at skulle nå frem til et bestemt mål inden aftenen. Men du skal så have en del mere med, end hvis du vil overnatte i hytte. Udstyret omfatter som minimum telt, liggeunderlag, sovepose og kogegrej. Har du ikke selv dette udstyr, kan du undersøge, om du kan låne det af en ven – ellers har du mulighed for at leje udstyret. Spørg hos outdoor-forhandlere eller hos udlejer.

Valg af mad

Udover udstyret skal du planlægge, hvor meget mad du skal have med og hvad det skal være for noget. Måske skal du have fiskestangen med, for at kunne supplere ”tørkosten” med lidt frisk fisk? Husk lidt sødt at hygge dig med, ikke mindst hvis du - p.g.a. vejret – får en ekstra overliggerdag i teltet.

Øv dig før afrejse

Prøv i alle tilfælde udstyret inden du tager af sted. Øv dig i at slå teltet op hjemme, så du ved hvorledes det samles. Det er surt at stå i regn og blæst og ikke vide, hvad der er op og ned på et nyt telt. Og er alle stængerne nu også intakte? Prøv også at lave en portion mad på kogegrejet – så du er sikker på funktionen. 

Valg af beklædning

Planlæg, hvad du gør, hvis du eventuelt vælter i vandet. Redningsvesten er et must – ligesom fløjten du har hængende om halsen – og som du kun benytter i en nødsituation til at advisere andre, hvis du kommer galt af sted.  Hav altid ekstra varmt skiftetøj med, der er pakket helt vandtæt for at have noget at skifte til. Ellers skal du stort set have samme beklædning, som skulle du på en vandretur. Også gode vandrestøvler/-sko, når du skal gå over land i stenet terræn. Du padler selvfølgelig i lette sko.
Nede i kajakken kan der blive nok så varmt, så her kan et par lette/korte bukser sikkert være nok.
Vi anbefaler, at du udarbejder en pakkeliste og gennemgår den igen og igen for at være sikker på, at du ikke har for meget med!
Du skal dog altid huske sikkerhedsudstyr og førstehjælpskassen. (Du har vel lært den grundlæggende førstehjælp?) 

Flere gode råd til planlægningen

Din kondition skal være i orden inden turens start – tag eventuelt på nogle ture herhjemme inden kanoturen for at få brugt de muskler, som du måske ikke bruger til dagligt. Er din kondition ikke i orden, bliver du hurtigere træt og din reaktionsevne bliver nedsat med risiko for, at du bringer dig selv og de andre i fare. 
På lavt vand i hårdt vejr og på strømmende vand bør du benytte hjelm.
Tag eventuelt også en ekstra paddel/pagaj med og træktov på længere ture.
Er vandet meget koldt bør du padle ind under land eller tæt på et andet fartøj.
Giv besked om hvor du tager hen og hvornår du er tilbage. Vær forberedt på at måtte ligge over hvis regn og blæst slår til. Fortæl også en eventuelt udlejer eller familien derhjemme, hvilken rute du har planlagt.
Kort sagt: Planlæg turen så godt som det er muligt og brug din sunde fornuft!
Er det nødvendigt at pointere, at ingen tager på kanotur uden at kunne svømme?
Vi ses på vandet.