Hvordan vælger jeg rygsæk?
Log ind Log ind
Hvordan vælger jeg rygsæk?

Hvordan vælger jeg rygsæk?

De der har været på tur i fjeldet har næsten alle prøvet at bære rundt på en stor rygsæk med den personlige oppakning. De fleste ved også at det er utroligt vigtigt at rygsækken sidder som den skal og ikke tynger for meget eller gnaver de forkerte steder.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Rygsækken skal passe til dig

Først og fremmest skal rygsækken passe til din ryg - eller skal kunne tilpasses til din ryg. Også hoftebælte skal sidde korrekt - på hoften. Ikke oppe på maven eller nede på lårene. En stor del af rygsækkens vægt skal hvile på hoften. Bredden på dine skuldre spiller også ind. Er du mand eller kvinde er der specielle forhold at tage højde for. Når du skal vælge rygsæk er det derfor vigtigt at prøve forskellige modeller, så du finder den rygsæk der sidder godt på dig - i fyldt tilstand. Det lønner sig altid at prøve en fyldt rygsæk - helst hvis du kan gå en tur i terrænet med den. Hvad enten du bruger rygsækken flere gange om året på længere ekspeditioner med fuld oppakning eller du kun har brug for en rygsæk til en dagstur, skal du sikre dig, at kvaliteten er i orden. D.v.s. at materialet, sammensyninger og hele konstruktionen kan leve op til dine krav.
Endelig skal du sikre dig, at du har let adgang til dit udstyr i rygsækken og at du kan holde orden i den. Om den skal have flere rum og om du skal kunne komme til rummet både oppefra og nedefra, have sidelommer o.s.v.
Lad ikke forskellige finesser som todelt rum, sidelommer, regnslag eller bæltelomme afgøre valget af din rygsæk. Først når du føler at to rygsække er lige gode at have på ryggen, bør detaljer samt pris og slidstyrke afgøre valget. Let egenvægt er en fordel, men indebærer ofte en lavere slidstyrke. Dyrere rygsække er ofte mere slidstærke.

Ryglængde

Du kan få rygsække med fast længde eller med regulerbar ryglængde. Kan du finde en rygsæk, som kun du skal benytte, kan rygsækken med den faste ryglængde være god. Ofte har rygsække med fast længde en lettere egenvægt end rygsække med regulerbar ryglængde. Fordelen ved den regulerbare er, at den kan justeres, så andre kan benytte den.                   

Valg af rygsæk

Bæreegenskaberne er afgørende, når du skal vælge rygsæk. Prøv rygsækken med den vægt, som du forventer at skulle bære. Tag rygsækken på og gå en tur i terrænet eller op og ned ad trapper. Du bevæger dig anderledes i terrænet end på et fladt gulv. Hoftebæltet skal fæstnes med toppen af polstringen i højde med øverste del af hoftebenet eller lidt højere for at undgå, at den nederste del af bæltet presser på siddemusklerne, når du går stejlt ned ad bjerget. I alle tilfælde skal mere end halvdelen af bæltet hvile på hoften. Normalt skal du bære 2/3 af vægten på hoften. Mærk om bæltet føles behageligt. Det bør ikke bære for smalt, men heller ikke for bredt så det hæmmer din bevægelse op ad bjerget. Vær sikker på at hoftebæltet går rundt om hoften!
Skulderremmene skal følge hele skulderen rundt og topstrammeren skal have en vinkel på mellem 10 og 45 grader mod toppen af rygsækken afhængigt af bæresystemet. Den skal kunne strammes således at hovedvægten over skulderen ligger på forsiden af skulderen. Mærk om skulderpolstringen hverken kniber dig i nakken, hæmmer armbevægelser eller klemmer dit bryst. Bæredelene skal være behagelige uden hårde punkter, kanter eller afslutninger.

Få meget mere Anne-Vibeke Rejser

Adgang til ALT indhold på AnneVibekeRejser.dk
Streaming af Tv-programmer i fuld længde - altid over 100 stk.
Næste online Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Wien
De bedste rejsetips i et nyhedsbrev ca. to gange hver måned
Næste online foredrag: Guide til Azorerne
Se og gense over 50 foredrag fra hele verden
Ja tak, lad mig se noget mere!
Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben